Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2005-39

RK-11-2005-39.doc
Číslo materiálu39
Číslo jednacíRK-11-2005-39
NázevZáměr pronájmu nebytových prostor v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci
Zpracoval J. Koten
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Jihlava, příspěvková organizace, (dále jen nemocnice) na základě Smlouvy o nájmu nemovitostí uzavřené s krajem Vysočina užívá budovy, stavby a pozemky. Příkazní smlouvou má uloženu povinnost efektivně využívat a spravovat majetek, který nepotřebuje ke své činnosti. Nemocnice je oprávněna uzavřít smlouvu o pronájmu na dobu 90 a více dnů pouze za souhlasu Rady kraje Vysočina.
Nemocnice Jihlava požádala dne 18. 2. 2005 o udělení souhlasu k pronájmu nebytových prostor o výměře 342,52 m2 ve 1. nadzemním podlaží v budově diagnostického pavilonu v Jihlavě, Vrchlického 59 - objekt na par. č. 4630/59 v obci a katastrálním území Jihlava, na pozemku par. č. 4380/22 pro provozování nestátního zdravotnického zařízení za účelem provádění invazivní kardiologie. Dle návrhu nájemní smlouvy, který je součástí žádosti, je pronájem prostor uvažován ve prospěch společnosti TEAM CARDIO- 5, Běhounkova 2534/67, PSČ 155 00, IČO 27203409, zastoupené jednatelem MUDr. Ladislavem Grochem,
Kardiovaskulární choroby (ICHS, AIM, NAP, SAP, CHSS) jsou hlavní příčinou úmrtnosti obyvatel České republiky. Nejbližší stávající pracoviště invazivní a intervenční kardiologie jsou v Praze (7 x), v Brně (3x), v Českých Budějovicích (1x), Pardubicích (1x) a Hradci Králové (1x). Dále je v ČR pracoviště v Plzni (1x), Olomouci (1x), Ostravě (2x) a Českém Těšíně (1x). Každé pracoviště musí mít spádovou oblast alespoň 500 tis. obyvatel. Síť těchto pracovišť je v současné době dle stanoviska Komise pro posuzování rozmístění přístrojů vybrané zdravotnické techniky (dále jen Komise) dostatečná, kromě kraje Vysočina, Karlovarského kraje a severní části Olomouckého kraje.
(Význam použitých zkratek: ICHS - ischemická choroba srdeční, AIM - akutní infarkt myokardu, NAP - nestabilní angina pectoris, SAP - stabilní angina pectoris, CHSS - chronické srdeční selhání).
Dle Komise pro pracoviště intervenční kardiologie je nutné plnit následující předpoklady:
(amortizace cca 8 let)
* pořizovací cena cca 30 mil. Kč,
* spádová oblast 300 - 500 000 obyvatel na jedno pracoviště,
* alespoň 3 držitelé licence na plný úvazek pro intervenční kardiologii na každém pracovišti,
* pracoviště musí provádět intervenční výkony u alespoň 500 pacientů ročně,
* celoroční zajištění 24 hodinové služby na pracovišti,
* technické parametry: C rameno, kardioprogram, vysoká rozlišovací schopnost, záznam v systému DICOM
Záležitost zřízení pracoviště invazivní a intervenční kardiologie v nemocnici v Jihlavě má již svoji historii:
* Dne 18. 9. 2001 bylo na žádost nemocnice v Jihlavě projednáváno Českou kardiologickou společností zřízení pracoviště invazivní kardiologie. Výbor České kardiologické společnosti v souladu s koncepcí kardiologie (Národní karidovaskulární program) doporučil vznik nového pracoviště v Jihlavě.
* V květnu 2003 byl zpracován podnikatelský záměr "KARDIOCENTRUM VYSOČINA", který předpokládal výstavbu a provozování oddělení invazivní a interveční kardiologie v Jihlavě. Na personálním zabezpečení provozu Kardiocentra se mělo podílet 5 zdravotnických pracovníků z I. interní kliniky FN u sv. Anny v Brně.
Zástupci společnosti Kardiocentrum Vysočina, a. s. představili podnikatelský záměr projektu, včetně výhodné spolupráce s Nemocnicí Jihlava, která by měla přinést prestiž i příliv pacientů. Zároveň byl konstatován kladný postoj ředitele (tehdy JUDr. Černého) a primářů dotčených oddělení. MUDr. Svítil, bývalý primář interního oddělení, kladně hodnotil přínos zřízení kardiocentra. Ředitel krajské VZP ing. Veselý nebude bránit technickému pokroku, je však nutné, aby se společnost rovněž spojila s ústřední VZP a tuto problematiku s nimi konzultovala.
Návrh řešení S ohledem na nákladnost vybavení pracoviště - cca 30 mil. Kč, neexistenci personálního vybavení v tomto oboru a Komisí deklarovanou potřebu vybudování tohoto odborného pracoviště pro pokrytí spádové oblasti v kraji Vysočina, doporučujeme schválit záměr pronájmu nebytových prostor v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci, pro provozování nestátního zdravotnického zařízení za účelem provádění invazivní kardiologie jako předmětu činnosti specifikovaného ve smlouvě o nájmu.
StanoviskaUsnesení Zdravotní komise Rady kraje Vysočina č. 009/06/2003/ZdK
Zdravotní komise
doporučuje
zřízení kardiocentra v kraji Vysočina
a dále doporučuje
radě kraje vyžádat si doložení finanční analýzy
a) a) fungování kardiocentra v rámci nemocnice
b) b) při provozování soukromou společností v prostorách Nemocnice Jihlava

Odbor majetkový nemá k předloženému materiálu námitek a souhlasí s jeho předložením tak jak ze zpracován.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
záměr pronájmu nebytových prostor o celkové výměře 342,52 m2 v 1. nadzemním podlaží v budově diagnostického pavilonu v Jihlavě, Vrchlického 59 - objekt na par. č. 4630/59 v KÚ Jihlava, na pozemku par. č. 4380/22 pro provozování nestátního zdravotnického zařízení za účelem provádění invazivní kardiologie.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 31. 3. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz