Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2005-38

RK-11-2005-38.doc  RK-11-2005-38pr1.doc  RK-11-2005-38pr2.doc  RK-11-2005-38pr3.doc  RK-11-2005-38pr4.doc  RK-11-2005-38pr5.doc  RK-11-2005-38pr6.doc  RK-11-2005-38pr6upr1.doc
Číslo materiálu38
Číslo jednacíRK-11-2005-38
NázevPartnerství kraje Vysočina v projektech "Kvalita řízení a vzdělávání pracovníků o. s. STŘED" a projektu "Odborně vzdělaní poskytovatelé sociálních služeb - předpoklad standardů kvality" Společnosti sociálních pracovníků ČR
Zpracoval A. Řehořová, P. Holý
Předkládá V. Švarcová, M. Černý
Počet příloh
Popis problémuNa odbor regionálního rozvoje (dále jen ORR) Krajského úřadu kraje Vysočina se dne
28. února obrátila paní Bc. Martina Bártová, pracovnice o.s. Střed (sdružení třebíčských dobrovolníků) s žádostí o partnerství kraje Vysočina (dále jen kraje) v jejich připravovaném projektu "Kvalita řízení a vzdělávání pracovníků o.s. STŘED". Žádost je Přílohou č. 1 tohoto materiálu. Projekt, který je stručně představen v Příloze č. 2, organizace předkládá v rámci výzvy na podávání žádostí do Opatření 2.3 Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů (dále jen OP RLZ), která je zaměřena na Posílení kapacity poskytovatelů sociálních služeb. Jedná se o prostředky Evropského sociálního fondu, které jsou formou Globálního grantu určeny pouze pro projekty nestátních neziskových organizací. Tyto organizace mají možnost získat až 100% veřejnou podporu na financování celkových uznatelných nákladů svých projektů.
Kraj svoje partnerství dokládá podpisem Prohlášení o partnerství, které je v Příloze č. 3. Předmětem partnerství kraje v projektu je.
* přijímání informací o poskytovaných službách předkladatele při průběžné realizaci projektu a poskytování zpětné vazby
* spolupráce OSVZ s předkladatelem při výběru vhodné cílové skupiny a území realizace projektu
* poskytnutí výsledků projektu OSVZ pro využití při tvorbě nových rozvojových programů a služeb pro mládež ze znevýhodněného sociálního prostředí, nezaměstnané, absolventy škol atd. v rámci území kraje Vysočina

Dalším zájemcem o uzavření partnerství s krajem Vysočina je Společnost sociálních pracovníků ČR v připravovaném projektu "Odborně vzdělaní poskytovatelé sociálních služeb - předpoklad standardů kvality", jejich žádost je přílohou č. 4 tohoto materiálu. Tato Společnost se obrátila na odbor sociálních věcí a zdravotnictví. Projekt je potom popsán v příloze č. 5 a bude realizován na území NUTS II - Jihovýchod. Rovněž tak i tato organizace předkládá v rámci výzvy žádost do Opatření 2.3 OP RLZ se zaměřením na Posílení kapacity poskytovatelů sociálních služeb. Vzhledem k tomu, že se jedná o projekt podávaný do Globální ¨grantu, lze jeho aktivity směřovat pouze na vzdělávání zaměstnanců nestátních neziskových organizací bez možnosti zapojení zaměstnanců obcí a jejich příspěvkových organizací.
Společnost sociálních pracovníků realizovala v roce 2003 na základě poptávky v kraji Vysočina projekt "Vzdělaný sociální pracovník - kvalitní sociální práce" uskutečňovaný formou cyklu vzdělávacích seminářů. Projekt byl podpořen z vypsaného grantu Fondu Vysočina, cílovou skupinou byli sociální pracovníci územních samosprávných celků, NNO a další subjekty ze sociální oblasti.
Společnost sociálních pracovníků požádala o partnerství také Jihomoravský kraj a ÚMČ Brno-Bystrc s ohledem na pokrytí území regionu NUTS II.

Kraj svoje partnerství dokládá podpisem Prohlášení o partnerství, které je v příloze č. 6. Předmětem partnerství kraje v projektu je:
* poskytnutí databáze NNO, které poskytují sociální služby v kraji Vysočina
* zajištění vhodné místnosti pro realizaci projektu - 1x měsíčně na 5 hodin pro 10 vzdělávacích seminářů
* poskytnutí výsledků a výstupů z jednotlivých částí projektu pro potřeby krajského úřadu
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že oba projekty jsou zacíleny na aktivity, které jsou v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina (viz Cíl 2, Opatření 2.1.1 s ohledem na celoživotní vzdělávání a Opatření 2.3.2 s ohledem na vytváření mechanismů boje proti společenskému vyloučení ohrožených skupin obyvatel) a nevyžadují od kraje žádné spolufinancování, doporučujeme předmětné projekty svým partnerstvím podpořit. Realizátor projektu "Kvalita řízení a vzdělávání pracovníků o.s. STŘED" poskytne výsledky své práce pro další využití odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Projekt "Odborně vzdělaní poskytovatelé sociálních služeb - předpoklad standardů kvality" má za cíl zvýšit kvalitu pečovatelské služby v kraji Vysočina, a proto navrhujeme poskytnout součinnost při jeho realizaci.
Kraj svým partnerstvím zvyšuje pravděpodobnost toho, že projekty získají podporu, čímž zvyšuje svoji absorpční schopnost pro finanční prostředky strukturálních fondů Evropské unie.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
účast kraje Vysočina jako partnera při realizaci projektu o.s. Střed s názvem "Kvalita řízení a vzdělávání pracovníků o.s. STŘED" na základě stvrzeného Prohlášení o partnerství dle materiálu RK-11-2005-38, př. 3, a při realizaci projektu Společnosti sociálních pracovníků ČR "Odborně vzdělaní poskytovatelé sociálních služeb - předpoklad standardů kvality" na základě stvrzeného Prohlášení o partnerství dle materiálu RK-11-2005-38, př. 6, a
ukládá
odboru sociálních věcí a zdravotnictví, v případě přijetí projektů k podpoře, spolupracovat s předkladateli projektů při jejich realizaci a plnit úkoly, které z partnerství vyplývají.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 31. 8. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz