Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2014-42

RK-35-2014-42.doc  RK-35-2014-42pr01.doc
Číslo materiálu42
Číslo jednacíRK-35-2014-42
NázevCena hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost
Zpracoval Z. Kadlec, M. Březina, I. Hanáková Kosourová
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuŽijeme ve velmi dynamické době, kdy činnosti podniků i organizací jsou velmi provázány se společností a jejich chování či výstupy ovlivňují společnost v různých oblastech. Mluvíme proto o společenské odpovědnosti podniků či organizací a dopadech jejich činností na společnost = CSR. Aby firmy a organizace mohly svou společenskou odpovědnost plnit, měly by mít k dispozici fungující postupy, jak do svých provozních činnosti integrovat zájmy sociální, environmentální, etické, lidskoprávní a zájmy zákazníků.
Kraj Vysočina je odpovědný za rozvoj území a má zájem na rozvíjení principů, které definice CSR vymezuje. Proto chce přispět k osvětě v této oblasti a podpořit a ocenit ty firmy a organizace, které tento odpovědný přístup aplikují ve své práci a to i tak, aby motivovaly další organizace a podniky k jejich následování. Vhodnou formu podpory spatřujeme ve vyhlášení Ceny hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost.
Podporovatelem metody CSR je v České republice Sdružení pro oceňování kvality, které je ochotno na propagaci i organizaci ocenění aktivně spolupracovat. Dohoda o spolupráci při vyhlášení a udělení Ceny hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost obsahující ujednání o užití ochranné známky je přílohou materiálu.
Pokud rada kraje podpoří tento záměr, je možné začít připravovat organizaci soutěže. Za partnery pro přípravu soutěže a podporovatele myšlenky je navrhováno oslovit vybrané zastřešující organizace - např. Krajskou hospodářskou komoru, Krajskou agrární komoru, Svaz měst a obcí, Svaz místních samospráv, CZESHA - Unie školských asociací ČR, Svaz spotřebních družstev.
Jako spoluvyhlašovatele ceny navrhujeme Sdružení pro oceňování kvality, které je nositelem a propagátorem ceny v ČR i spolupořadatelem v některých dalších krajích a příspěvkovou organizaci Vysočina Education, která by chtěla aktivně propagovat metodu v oblasti školských organizací.
Je navrhováno vyhlašovat cenu pro dvě kategorie - soukromý sektor a veřejný sektor. V oblasti soukromého sektoru pro dvě subkategorie: podniky do 250 zaměstnanců a podniky nad 250 zaměstnanců. V oblasti veřejného sektoru pak rovněž pro dvě subkategorie: obce a ostatní (nemocnice, škola, ...). Předpokládaný termín vyhlášení ceny by byl listopad daného roku (poprvé by byla vyhlášena v listopadu 2015), uzavírka přihlášek 31. leden roku následujícího, hodnocení do konce února a vyhlášení vítězů březen, duben daného roku. Pro slavnostní předání cen je navrhováno využít prostory Kraje Vysočina, zasedacích místností využívaných Krajským úřadem Kraje Vysočina. Účastníkům by byl předán certifikát s potvrzením účasti v soutěži a vítězům s uvedením umístění a dále cena zajištěná Krajem Vysočina ve spolupráci s některou střední školou s umělecky zaměřenými obory.
Zájemci v soutěži o cenu vyplňují přihlášku do soutěže a dotazník, který popisuje jejich aktivity v oblasti společenské odpovědnosti. Témata dotazníku jsou: regionální, sociální, ekonomická, environmentální odpovědnost a doplňkové otázky. Hodnocení zajišťují externí certifikovaní hodnotitelé CSR a jejich doporučení projedná hodnotící komise, tzv. JURY, složená ze zástupců vyhlašovatelů (složení Kraj Vysočina 2 zástupci + Sdružení pro oceňování kvality 2 zástupci + VYSOČINA EDUCATION 1 zástupce).
Kraj spolu s dalšími partnery zajistí PR celé soutěže (tiskové zprávy, krajské noviny,...) včetně informování o ocenění vítězů jednotlivých kategorií a organizace společenského odpoledne, v rámci kterého proběhne předání ocenění a prezentace nejlepších praxí oceněných podniků a organizací.
Předpokládané náklady z krajského rozpočtu na organizaci soutěže včetně slavnostního předání ocenění jsou odhadovány do 50 tis. Kč (25 - 30 tis. Kč občerstvení, tiskové služby, náklady na ceny).
Návrh řešení Ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje Radě Kraje Vysočina:
souhlasit
- se záměrem vyhlásit cenu hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost dle materiálu RK-35-2014-42 s předpokladem každoročního opakování,
rozhodnout
- uzavřít Dohodu o spolupráci při vyhlášení a udělení Ceny hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost dle materiálu RK-35-2014-42, př. 1,
uložit
řediteli Krajského úřadu Kraje Vysočina:
- předložit návrh Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro udělení Ceny hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost k projednání v orgánech kraje,
- připravit a předložit návrh komplexního organizačního zajištění aktivity k projednání v orgánech kraje,
- projednat záměr s předpokládanými partnery dle předloženého materiálu.

Dle § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů rada kraje zabezpečuje rozhodování v ostatních záležitostech v samostatné působnosti.
StanoviskaVysočina Education: nemá připomínky.

OSH: k navrhovanému řešení nemáme připomínek.

ORR: Koncept společenské odpovědnosti firem je, stejně jako Agenda 21, jedním z nástrojů pro udržitelný rozvoj, který je obdobně vystaven na třech pilířích, přičemž společenskou odpovědnost firem vnímáme jako dobrovolný závazek firem chovat se v rámci svého podnikání odpovědně k prostředí i společnosti. Ve své Strategii pro Společenskou odpovědnost firem na léta 2011 - 2014 uvádí Evropská komise, že je to jedna z možností, jak zabránit negativnímu dopadu krize na znevýhodněné skupiny obyvatel. V kontextu výše uvedeného ORR nemá připomínky k navrženému usnesení.

OŠMS: souhlasí se záměrem a pokračováním v přípravě soutěže. Zvláště významné je zapojení firem.

OddPKŽÚ: nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se záměrem vyhlásit cenu hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost dle materiálu RK-35-2014-42 s předpokladem každoročního opakování;
rozhoduje
uzavřít Dohodu o spolupráci při vyhlášení a udělení Ceny hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost dle materiálu RK-35-2014-42, př. 1;
ukládá
řediteli Krajského úřadu Kraje Vysočina:
* předložit návrh Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro udělení Ceny hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost k projednání v orgánech kraje;
* připravit a předložit návrh komplexního organizačního zajištění aktivity k projednání v orgánech kraje;
* projednat záměr s předpokládanými partnery dle předloženého materiálu.
Odpovědnost ředitel krajského úřadu
Termín 31. 5. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz