Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2014-05

RK-35-2014-05.doc  RK-35-2014-05pr01.doc  RK-35-2014-05pr02.pdf
Číslo materiálu05
Číslo jednacíRK-35-2014-05
NázevMajetkové vypořádání pozemků se společností ČEZ, a.s.
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuPředkládaný materiál řeší majetkové vypořádání pozemků zastavěných krajskými silnicemi budovanými v rámci výstavby Dalešické přehrady se společností ČEZ, a.s. a prodej pozemků této společnosti pro potřeby rozšíření zájmového území Jaderné elektrárny Dukovany.
Na OM se obrátila společnost ČEZ Korporátní služby, a.s. s nabídkou odprodeje pozemků z vlastnictví ČEZ, a.s., Duhová 2/1444, Praha 4 do vlastnictví Kraje Vysočina v lokalitě vodního díla Dalešice. Při výstavbě vodního díla byly zastavěny (v současné době krajskými) silnicemi pozemky ve vlastnictví této společnosti. Jedná se o pozemky v těchto katastrálních územích: k. ú. Stropešín, k. ú. Dukovany, k. ú. Třesov, k. ú. Kozlany, k. ú Kramolín a k. ú. Slavětice. Celková výměra nabízených pozemků činí 191 486 m2 dle přílohy RK-35-2014-05, př. 1.
Pro rozšíření zájmového území Jaderné elektrárny Dukovany naopak společnost ČEZ, a. s. žádá o koupi pozemků par. č. 375/1 - ost. plocha, ost. komunikace o výměře 3 466 m2 v k. ú. Skryje nad Jihlavou a par.č. 140 - ost. plocha, ost. komunikace o výměře 1 076 m2 v k. ú. Lipňany u Skryjí. Pozemek v k. ú. Skryje nad Jihlavou představuje příjezdovou komunikaci k parkovišti Jaderné elektrárny Dukovany a pozemek v k. ú. Lipňany u Skryjí je v současné době součástí pole a jde o pozemek pod původní silnicí z Lipňan do Slavětic.
Žadatel současně požádal o uzavření smlouvy o budoucí smlouvě o zřízení věcného břemene k pozemku par. č. 725/4 v k. ú. Slavětice pro uložení přivaděče surové vody z Dalešické přehrady do Jaderné elektrárny Dukovany. Celková délka věcného břemene činí cca 2,3 km. Uzavření smlouvy je navrhováno jako krajní řešení pro případ, že se společnosti ČEZ, a.s. nepodaří uložit přivaděč do okolních pozemků soukromých vlastníků.
Po dohodě se zástupci společnosti ČEZ, Korporátní služby nechá OM vyhotovit znalecký posudek na ocenění pozemků, a to jak na cenu úřední, zjištěnou dle platných oceňovacích předpisů, tak na cenu v místě a čase obvyklou. Oceněny budou jak pozemky ve vlastnictví společnosti ČEZ, a.s., tak i ve vlastnictví Kraje Vysočina.
Návrh řešení OM navrhuje nabídku společnosti ČEZ přijmout. Vzhledem k tomu, že všechny nabízené pozemky jsou zastavěny krajskými silnicemi, dojde koupí těchto pozemků ke sjednocení vlastnictví stavby a pozemku pod stavbou. Koupi pozemků nasvědčuje i skutečnost, že je předpoklad částečné refundace vynaložených prostředků na koupi pozemků Ministerstvem financí ČR.
Vzhledem k tomu, že se bude jednat s ohledem na velikou výměru, o značnou sumu, bylo by výhodné nabídku přijmout a následně požádat o refundaci. Nabízené pozemky jsou zastavěny jak silnicemi II. třídy, tak silnicemi III. třídy a refundace by mohla činit 8 - 9 mil. Kč. Na jednání byl ze strany OM vznesen návrh, že kraj pozemky koupí za cenu v místě a čase obvyklou, která bude stanovena znaleckým posudkem.
Předpokladem pro prodej pozemků v k. ú. Skryje nad Jihlavou a v k. ú. Lipňany u Skryjí je zveřejnění záměru prodeje těchto pozemků po zákonem stanovenou dobu na úřední desce krajského úřadu.
Pozemky nabyté koupí budou předány k hospodaření Krajské správě a údržbě silnic Vysočiny a naopak ty, které budou prodány, budou z hospodaření vyjmuty.
Požadavek na uzavření smlouvy o budoucí smlouvě o zřízení služebnosti (věcného břemene) bude řešen samostatným materiálem poté, co OM bude mít k dispozici podkladové materiály.
Usnesení předpokládá zveřejnit záměr prodeje pozemků v k. ú. Skryje nad Jihlavou a v k. ú. Lipňany u Skryjí na úřední desce krajského úřadu.
StanoviskaKrajská správa a údržba silnic Vysočiny, cestmistrovství Třebíč s nabytím pozemků do vlastnictví Kraje Vysočina i s převodem z vlastnictví Kraje Vysočiny do vlastnictví společnosti ĆEZ, a.s. souhlasí.

ODSH souhlasí s prodejem pozemků v k. ú. Skryje nad Jihlavou a v k. ú. Lipňany u Skryjí i s koupí pozemků z vlastnictví společnosti ĆEZ, a.s.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zveřejnit na úřední desce krajského úřadu záměr prodeje pozemků par. č. 375/1 - ost. plocha, ost. komunikace o výměře 3 466 m2 v k. ú. Skryje nad Jihlavou a par. č. 140 - ost. plocha, ost. komunikace o výměře 1 076 m2 v k. ú. Lipňany u Skryjí.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz