Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-34-2014-31

RK-34-2014-31.doc  RK-34-2014-31pr01.doc
Číslo materiálu31
Číslo jednacíRK-34-2014-31
NázevNovoražba svatováclavského dukátu J. Šejnosta
Zpracoval J. Komínová, E. Herzánová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuNa Kraj Vysočina se obrátil pan Drahomír Zobek, zastupující společnost Numizmatika Kremnica s. r. o., s žádostí o spolupráci při realizaci novoražby svatováclavského dukátu od akademického sochaře Josefa Šejnosta, viz RK-34-2014-31, př. 1. Pan Zobek nejprve kontaktoval ředitele Muzea Vysočiny Pelhřimov, příspěvkové organizace, jakožto správce rozsáhlé sbírky medailí, plaket, plastik, modelů a kreseb z pozůstalosti významného českého sochaře a medailéra J. Šejnosta, rodáka z Těšenova pod Křemešníkem. V současné době dílo J. Šejnosta (* 30. 5. 1878 - † 9. 2. 1941) již nepodléhá ochraně autorských práv. Numizmatika Kremnica, s. r. o. společně s Mincovňou Kremnica š.p. mají zájem zrealizovat projekt nevydaný dukát autora Josefa Šejnostu , jehož výstupem bude limitovaná ražba ve zlatě a stříbře určená pro sběratele, přičemž všechny mince budou číslované a certifikované. Z důvodu ochrany této investice požadují po dobu deseti let neposkytnutí předmětného návrhu jiné osobě, aby nedošlo k její devalvaci způsobené případným vstupem dalšího vydavatelského subjektu. Ochrana by se týkala celistvosti, tj. averzu i reverzu, přičemž případné použití pouze jedné strany by tímto nebylo vyloučeno.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu navrhuje radě kraje vzít na vědomí záměr novoražby svatováclavského dukátu dle návrhu Josefa Šejnosta společnostmi Numizmatika Kremnica s. r. o. a Mincovňa Kremnica š.p. a uložit Muzeu Vysočiny Pelhřimov, příspěvkové organizaci, spolupracovat při realizaci novoražby svatováclavského dukátu dle návrhu Josefa Šejnosta se společnostmi Numizmatika Kremnica s.r.o. a Mincovňa Kremnica š.p. s tím, že po dobu 10 let nebude poskytnut tento návrh svatováclavského dukátu žádné třetí osobě.
Novoražba svatováclavského dukátu připomene dílo Josefa Šejnosta, který byl ve své době jedním z nejuznávanějších medailérů, a který se vždy hrdě hlásil ke svému domovu na Vysočině. Novoražba jeho návrhu je dokončením započatého díla, které Josef Šejnost nedokázal zrealizovat v plném rozsahu, především z finančních důvodů. Tato akce povede ke znovu zviditelnění Šejnostova díla a může vést i k následnému zájmu o novoražby jiných medailí, jejichž je autorem. Zároveň dojde k rozšíření sbírky Muzea Vysočiny Pelhřimov, příspěvkové organizace o jeden kus od každé ražby, tj. minimálně 1 ks zlatého a 1 ks stříbrného svatováclavského dukátu.
StanoviskaOdbor sekretariátu hejtmana doporučuje z důvodu propagace Kraje Vysočina a především Muzea Vysočiny Pelhřimov, aby součástí každé vydané mince (např. na vložené kartičce v adjustaci mince) byla také doplňující informace o vazbě autora mince k Vysočině a Muzeu Vysočiny Pelhřimov jakožto správci autorových sbírek.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
záměr novoražby svatováclavského dukátu dle návrhu Josefa Šejnosta společnostmi Numizmatika Kremnica s. r. o. a Mincovňa Kremnica š.p.;
ukládá
Muzeu Vysočiny Pelhřimov, příspěvkové organizaci spolupracovat při realizaci novoražby svatováclavského dukátu dle návrhu Josefa Šejnosta se společnostmi Numizmatika Kremnica s.r.o. a Mincovňa Kremnica š.p. s tím, že po dobu 10 let nebude poskytnut tento návrh svatováclavského dukátu žádné další třetí osobě.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu; ředitel Muzea Vysočiny Pelhřimov, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz