Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-34-2014-24

RK-34-2014-24.doc  RK-34-2014-24pr01.pdf
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-34-2014-24
NázevSouhrnná žádost kraje o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu na sociální služby pro rok 2015
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNa základě zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách § 95 písm. e) je kraj povinen zajistit dostupnost poskytování sociálních služeb na svém území v souladu se střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb. K plnění této povinnosti se kraji poskytuje ze státního rozpočtu účelově určená dotace na financování běžných výdajů souvisejících s poskytováním základních druhů a forem sociálních služeb. Od roku 2015 čeká kraj podstatná změna ve financování sociálních služeb, které na ně přechází z MPSV. Kraj příští rok obdrží prostředky ze státního rozpočtu formou účelové dotace, a z tohoto zdroje bude v samostatné působnosti schvalovat a vyplácet dotace poskytovatelů sociálních služeb. V měsíci září vyhlásilo MPSV dotační řízení pro kraje a Hlavní město Prahu pro rok 2015, kde jsou stanoveny podmínky pro podání souhrnné žádosti kraje o dotaci v oblasti podpory poskytování sociálních služeb. Termín pro podání souhrnné žádosti byl stanoven na
15. 11. 2014.
V materiálu RK-34-2014-24, př. 1 je připojen návrh souhrnné žádosti o dotace MPSV. Požadovaná výše dotace v souhrnné žádosti je uvedená jako optimální v částce 492 mil. Kč, vycházející z následujících předpokladů:
Ve finanční analýze Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb aktualizovaného pro rok 2015 se předpokládá potřebná výše dotace pro rok 2015 pro sociální služby, které kraj nezřizuje v částce 177 mil. Kč a částka potřebná k dofinancování sociálních služeb zařazených do individuálního projektu činí 10 mil. Kč. Služby poskytované příspěvkovými organizacemi kraje obdrželi v roce 2013 dotace v objemu 182 mil. Kč. SPRSS ve svých opatřeních navíc počítá s realizací navýšení kapacit domovů pro seniory, chráněných bydlení pro duševně nemocné a denních stacionářů na základě projektů ze systému ISPROFIN a z Regionálního operačního programu s odhadem potřebného navýšení dotací MPSV o cca 30 mil. Kč. V této částce se počítá i s prostorem na zlepšení pokrytí území kraje pečovatelskou službou. Další potřebu financování vyvolávají provozní náklady navazující na proces transformace pobytových sociálních služeb pro osoby s mentálním postižením, které odhadujeme na cca 30 mil. Kč. V součtu se jedná o objem 429 mil. Kč, který však nezahrnuje předpoklad navýšení mezd a platů projednávaný až po schválení SPRSS. Kromě vlastního navýšení platových tarifů ve veřejném sektoru, počítáme s obdobným růstem mezd u nestátních neziskových organizací, s vyrovnáním podhodnocených mezd u některých poskytovatelů i s postupným růstem cen dalších provozních nákladů (energie, PHM apod.) Z toho důvodu navyšujeme výše uvedenou částku o 7 % a požadujeme souhrnnou dotaci MPSV ve výši 492 mil. Kč.
K žádosti budou připojeny tyto přílohy:
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb
Popis způsobu rozdělení a čerpání dotace
Nastavení systému provádění veřejnosprávní kontroly dle zák. 320/2001 Sb.
Doplňující údaje k souhrnné žádosti Kraje Vysočina
Konečnou výši dotace stanoví kraji MPSV na základě procentního podílu kraje na celkovém ročním objemu finančních prostředků vyčleněných ve státním rozpočtu na podporu poskytování sociálních služeb pro příslušný rozpočtový rok (pro Kraj Vysočina činí stanovený podíl 5,3%).

Kromě zpracování výše uvedené souhrnné žádosti byly v rámci přechodu financování zrealizovány tyto kroky. Na jednání zastupitelstva kraje dne 9. 9. 2014 byly schváleny Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací kraje z prostředků účelové dotace MPSV a z vlastního rozpočtu kraje poskytovatelům sociálních služeb v Kraji Vysočina pro rok 2015. V termínu do 26. 10. 2014 byl zajištěn proces podávání žádostí o dotace MPSV.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí radě kraje schválit dokument Žádost kraje a Hl. města Prahy o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu na sociální služby pro rok 2015.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
dokument Žádost kraje a Hl. města Prahy o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu na sociální služby pro rok 2015 dle materiálu RK-34-2014-24, př. 1;
ukládá
odboru sociálních věcí zajistit podání Žádosti kraje a Hl. města Prahy o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu na sociální služby pro rok 2015 na MPSV.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 15. 11. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz