Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-33-2014-42

RK-33-2014-42.doc
Číslo materiálu42
Číslo jednacíRK-33-2014-42
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Zemědělství za účelem zajištění monitoringu jakosti povrchových vod v povodí řeky Jihlavy
Zpracoval J. Mikyna
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuRada Kraje Vysočina na svém zasedání dne 14. 1. 2014 přijala usnesení č. 0076/02/2014/RK, ve kterém vzala na vědomí studii Jakostní model povodí Jihlavy nad vodním dílem (VD) Dalešice a uložila gesčnímu radnímu zajistit přípravu vhodných opatření vedoucích ke zlepšení jakosti povrchové vody v řece Jihlavě a jejím povodí nad VD Dalešice.
Jakostní model je prvním dokumentem, který komplexně mapuje aktuální stav povrchových vod v povodí řeky Jihlavy nad VD Dalešice, identifikuje zdroje znečištění povrchových vod, analyzuje jejich vliv a zároveň navrhuje možná opatření vedoucí ke zlepšení kvality vody včetně finanční náročnosti těchto opatření.
Z výsledků a doporučení uvedených v jakostním modelu mimo jiné vyplynul i vznik pracovní skupiny Za čistou řeku Jihlavu .
Jako jedno z mnoha opatření navržených v Jakostním modelu je i pokračování cíleného monitoringu jakosti povrchových vod v povodí řeky Jihlavy. Vzhledem k tomu je navrženo do konce letošního roku provedení omezeného monitoringu jakosti povrchových vod, který bude zajištěn státním podnikem Povodí Moravy jakožto správcem povodí, vodárenských nádrží a správcem většiny vodních toků v povodí včetně řeky Jihlavy.
Návrh řešení Finanční prostředky na zajištění výše uvedeného monitoringu jakosti povrchových vod budou použity z rozpočtu kapitoly Životní prostředí.
Na zajištění monitoringu odbor životního prostředí a zemědělství (dále jen OŽPZ ) navrhuje radě kraje schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Zemědělství, § 2399 Ostatní záležitosti vodního hospodářství o částku 100 000 Kč při současném snížení kapitoly Životní prostředí, § 3799 Ostatní ekologické záležitosti o částku 100 000 Kč.
Dle ustanovení § 59 odst. 1 písm. a) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je radě kraje vyhrazeno zabezpečovat hospodaření podle schváleného rozpočtu, provádět rozpočtová opatření v rozsahu svěřeném zastupitelstvem. Na pokrytí výše uvedených aktivit OŽPZ navrhuje využít nespotřebované finanční prostředky na kapitole Životní prostředí, § 3799, které byly do kapitoly Životní prostředí zapojeny rozpočtovým opatřením na aktualizaci regionálního územního systému ekologické stability usnesením č. 0713/13/2014/RK.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření.

Materiál byl projednán s gesčním radním pro oblast lesního, vodního hospodářství a zemědělství a životního prostředí Zdeňkem Chládem.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Zemědělství, § 2399 Ostatní záležitosti vodního hospodářství o částku 100 000 Kč při současném snížení kapitoly Životní prostředí, § 3799 Ostatní ekologické záležitosti o částku 100 000 Kč na zajištění monitoringu jakosti povrchových vod.
Odpovědnost OŽPZ
Termín 31. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz