Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-33-2014-36

RK-33-2014-36.doc  RK-33-2014-36pr01.doc
Číslo materiálu36
Číslo jednacíRK-33-2014-36
NázevInformace o činnosti v oblasti sociálně-právní ochrany dětí
Zpracoval M. Nápravníková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuOddělení sociální ochrany a prevence Odboru sociálních věcí zajišťuje, mimo jiné, činnosti v rámci výkonu přenesené působnosti v oblasti sociálně-právní ochrany dětí. Co se rozumí sociálně-právní ochranou dětí, vyjadřuje konkrétně zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o SPOD) v ustanovení § 1.
Obecně lze říci, že sociálně-právní ochrana dětí je soubor legislativních opatření a nástrojů sociální práce na ochranu a pomoc dětem, které jsou předmětem soudního sporu, vykazují výchovné problémy, jsou týrané či zanedbávané nebo vyrůstají mimo svou původní rodinu (v ústavní nebo náhradní rodinné péči). Nejčastěji se jedná o průnik výše uvedených okolností.
Nová právní úprava zákona o SPOD, platná od 1. 1. 2013 nastavuje nový kvalitnější systém sociálně-právní ochrany dětí. Například prohlubuje ochranu dětí, posiluje práci s biologickou rodinou, stanovuje závazné postupy pro činnost orgánů sociálně-právní ochrany dětí a dalších účastníků systému, zavádí standardy kvality práce a nastavuje minimální rámec činnosti pro všechny subjekty v systému (účinnost od 1. 1. 2015), zvyšuje podporu pěstounské péče (přináší kvalitnější hmotné zabezpečení pěstounské péče na přechodnou dobu, přináší zvýšení odměn pěstounů, převádí pěstounské dávky ze systému státní sociální podpory, přináší změnu způsobu příprav pěstounů, vytváří podmínky pro zřízení podpůrných a odlehčovacích služeb pro nové a stávající pěstounské rodiny). Další změny se týkají pověřených osob, které mohou poskytovat sociálně-právní ochranu. Nová právní úprava vyprecizovala podmínky pro umísťování dětí do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc a zjednodušila administrativu pro vyplácení státního příspěvku pro zřizovatele zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.
K zajištění všech těchto činností, včetně metodické a kontrolní činnosti vůči obcím s rozšířenou působností i obecním úřadům (hlavně v oblasti naplňování standardů), realizuje oddělení sociální ochrany a prevence projekt Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany Kraje Vysočina , který byl schválen usnesením rady č. 1513/28/2013RK. Cílem tohoto projektu je zkvalitnění koordinace výkonu sociálně-právní ochrany dětí zajišťované krajským úřadem a zkvalitnění metodické a kontrolní činnosti krajského úřadu. Obsahem projektu je personální posílení úseku sociálně-právní ochrany dětí a zajištění profesního rozvoje všech pracovníků v tomto úseku.
V rámci projektu vznikla celkem čtyři pracovní místa, a to pozice psychologa, sociálního pracovníka v sociálně-právní ochraně dětí, sociálního pracovníka na úseku náhradní rodinné péči a pozice projektového a finančního manažera spojená s koordinací sociálních pracovníků. Tím došlo k posílení stávajících dvou pracovníků, pracovníka v oblasti sociálně-právní ochrany dětí a pracovníka na úseku náhradní rodinné péče. Další pracovník s úvazkem 0,4 zpracovává agendu státního příspěvku pro zařízení vyžadující okamžitou pomoc a s úvazkem 0,6 vedoucí oddělení.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí, oddělení sociální ochrany a prevence Krajského úřadu Kraje Vysočina zpracoval informativní materiál za účelem celkového přehledu k systému činnosti v oblasti zákona o SPOD. Podrobnější popis činnosti je připojen v materiálu RK-33-2014-36, př. 1.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o činnosti v oblasti sociálně-právní ochrany dětí dle materiálu RK-33-2014-36.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 30. 11. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz