Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2005-12

RK-11-2005-12.doc  RK-11-2005-12pr1.doc
Číslo materiálu12
Číslo jednacíRK-11-2005-12
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření - provozní náklady areálu staré nemocnice v Jihlavě
Zpracoval E. Jozífek
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina je vlastníkem areálu staré nemocnice v Jihlavě. Ke konci prvního pololetí roku 2003 byly Nemocnicí Jihlava, příspěvkovou organizací (dále jen NJ) uvolněny některé objekty v tomto areálu, vyklizení objektů bylo provedeno počátkem II. pololetí. Na základě usnesení rady kraje 1106/35/2003/RK byly NJ kompenzovány náklady spojené se správou nevyužívaného a nepronajatého nemovitého majetku (usnesením 0011/02/2004 bylo následně schváleno rozpočtové opatření). V současné době je předána část areálu České republice na vybudování justičního areálu a vyklizeny všechny ubytovny. Probíhají jednání o předání zbytku areálu staré nemocnice. Ve schváleném rozpočtu kraje Vysočina na rok 2005 nejsou finanční prostředky na kompenzaci provozních nákladů rozpočtovány.
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že trvá předpoklad úspěšného předání zbytku areálu novému vlastníku (vlastníkům) navrhuje odbor majetkový (dále jen OM) zachovat stávající režim nájemního vztahu mezi krajem Vysočina jako vlastníkem a NJ jako nájemcem. Náklady spojené se správou nemovitého majetku nevyužívaného NJ a nepronajatého (temperování některých budov, údržba komunikací a inženýrských sítí ad.) by měl kraj Vysočina nemocnici kompenzovat do doby převedení majetku jinému vlastníku. Součástí nákladů jsou i náklady na zajištění ostrahy nevyužívaných objektů (bez pavilonu chirurgie ale s uvolněnými ubytovnami). Náklady na ostrahu jsou navrženy jako jedna z položek kompenzace nákladů NJ.
Výše nákladů spojených se správou nevyužívaného nemovitého majetku je podle předložené a odsouhlasené kalkulace cca 140,4 tis. Kč/měs.. OM předpokládá, že skutečná výše nákladů bude stejně jako v minulém roce vyčíslena každý měsíc podle skutečnosti, odsouhlasena a uvolněna OM. OM odmítl požadavek NJ na úhradu nákladů spojených s úklidem a údržbou ploch uvnitř areálu, protože dle informací OM nebyla ze strany NJ zajištěno rozúčtování nákladů a jejich přefakturování na další vlastníky nemovitostí, kteří přístupové plochy užívají.
Předpoklad uplatnění navrženého řešení je zbytek topného období tj. 01 - 04/ 2005, proto je navrženo rozpočtové opatření ve výši 562 tis. Kč.
StanoviskaOdbor ekonomický souhlasí s provedením navrhovaného rozpočtového opatření. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje je 28 792 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* zvýšení výdajové části rozpočtu kapitoly Nemovitý majetek, § 3522 - Ostatní nemocnice, položky 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku
562 tis. Kč s určením pro Nemocnici Jihlava při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, §6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 562 tis. Kč;
* povýšení závazného ukazatele příspěvku na provoz u Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizaci, o částku 562 tis. Kč na krytí nákladů spojených se správou nevyužívaného a nepronajatého nemovitého majetku ve vlastnictví kraje.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor ekonomický, ředitel Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 29. 4. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz