Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-31-2014-12

RK-31-2014-12.doc
Číslo materiálu12
Číslo jednacíRK-31-2014-12
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření v rámci kapitoly Životní prostředí za účelem podpory ekologické výchovy a osvěty
Zpracoval E. Navrátilová
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuSnahou ekologické výchovy v oblasti ochrany ovzduší je přinést do environmentální výuky škol základní informace z projektu Informačního systému kvality ovzduší v Kraji Vysočina (ISKOV), využití výstupů projektu v praxi a zvýšení informovanosti občanů kraje v návaznosti na připravovaný Společný program na podporu výměny kotlů.
Také považujeme za velmi aktuální a potřebné zvýšit kvalitu i kvantitu ekologické osvěty zajišťované koordinátory environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO) škol a neziskových organizací v oblasti nakládání s odpady a přírodních zahrad.
Návrh řešení Z důvodů výše uvedených navrhujeme jako jeden z kroků vedoucí ke zvýšení informovanosti o kvalitě ovzduší kraje zpracování a tisk výukových karet, které budou zaměřeny na kompletní problematiku vlivu znečištění ovzduší. Hlavními oblastmi budou vlivy lokálních topenišť, dopravy a průmyslu na kvalitu ovzduší včetně modelování a dálkových přenosů znečištění.
Pro zvýšení ekologické osvěty koordinátorů EVVO škol a neziskových organizací v oblasti nakládání s odpady, problematice přírodních zahrad a problematice ochrany ovzduší navrhujeme využít listopadové krajské konference EVVO. Účastníci konference by byli experty z praxe proškoleni v odpadářském minimu, základech přírodních zahrad a pro svou další činnost by obdrželi odborné publikace, tematické výukové materiály a výukové karty. Část výukových materiálů bychom ponechali i k využití v následujícím roce při interaktivní výstavě zaměřené na odpady (předcházení vzniku a třídění odpadů, využívání recyklovaných materiálů).
Na financování zmíněných aktivit navrhujeme využít nevyčerpané finanční prostředky rozpočtu kapitoly Životní prostředí.
OŽPZ navrhuje radě kraje schválit rozpočtové opatření v rámci kapitoly Životní prostředí spočívající ve zvýšení § 3792 Ekologická výchova a osvěta o částku 192 600 Kč při současném snížení § 3799 Ostatní ekologické záležitosti o částku 133 000 Kč, § 3729 Ostatní nakládání s odpady o částku 45 550 Kč a § 3727 Prevence vzniku odpadů o částku 14 050 Kč na financování výukových a informačních materiálů v oblastech ovzduší, odpady a přírodní zahrady pro koordinátory EVVO a školy.
Dle ustanovení § 59 odst. 1 písm. a) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je radě kraje vyhrazeno zabezpečovat hospodaření podle schváleného rozpočtu, provádět rozpočtová opatření v rozsahu svěřeném zastupitelstvem. Na pokrytí výše uvedených aktivit OŽPZ navrhuje využít nespotřebované finanční prostředky (díky nižší nabídkové ceně zakázek) na kapitole Životní prostředí, § 3729 a § 3727 a nespotřebované finanční prostředky § 3799, které byly do kapitoly Životní prostředí zapojeny rozpočtovým opatřením na aktualizaci regionálního územního systému ekologické stability usnesením č. 0713/13/2014/RK.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Ekonomický odbor nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření v rámci kapitoly Životní prostředí.
Materiál byl projednán s členem Rady Kraje Vysočina pro oblast zemědělství a životní prostředí Zdeňkem Chládem.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření v rámci kapitoly Životní prostředí spočívající ve zvýšení § 3792 Ekologická výchova a osvěta o částku 192 600 Kč při současném snížení § 3799 Ostatní ekologické záležitosti o částku 133 000 Kč, § 3729 Ostatní nakládání s odpady o částku 45 550 Kč a § 3727 Prevence vzniku odpadů o částku 14 050 Kč na financování aktivit ekologické výchovy a osvěty v oblastech ovzduší, odpady a přírodní zahrady.
Odpovědnost OŽPZ
Termín 31. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz