Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2005-05

RK-11-2005-05.doc
Číslo materiálu05
Číslo jednacíRK-11-2005-05
NázevDodatek smlouvy o zřízení věcného břemene
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuUsnesením 1120/35/2003/RK rada kraje schválila smlouvu o zřízení věcného břemene za podmínek dle materiálu RK-35-2003-22 př. 1. Jedná se o věcné břemeno, kde na straně povinného vystupuje kraj Vysočina a na straně oprávněného Česká republika - Český statistický úřad a jehož předmětem je právo přechodu a přejezdu motorovými vozidly do hmotnosti 3,5 t. po pozemku par. č. 3962/2 v k. ú. Jihlava (součást areálu krajského úřadu). Věcné břemeno je sjednáno za úplatu ve výši 2 500,- Kč/měsíc.
Kraj Vysočina žádá mj. o bezúplatný převod nepotřebného vojenského majetku - objektu bývalé kuchyně v areálu Žižkových kasáren v Jihlavě. Součástí této nemovitosti je i pozemek par. č. 3958/1 v k. ú. Jihlava. Na tomto pozemku byla položena vodovodní přípojka k rekonstruované budově ČSÚ. ČSÚ požádal o převod části pozemku pod vodovodní přípojkou do své příslušnosti hospodaření. Vojenská ubytovací a stavební správa České Budějovice vyvolala jednání k dořešení rozsahu a způsobu převodů dotčených nemovitostí. Na jednání ředitelka krajské reprezentace ČSÚ Ing. Jitka Číhalová vyslovila zájem na právní jistotě na užívání pozemku pod vodovodem. Petr Kolář vyslovil názor za kraj, že vzhledem k malé šířce pozemku a jeho funkci přístupu k budově kuchyně je geometrické oddělení a následný převod dvěma subjektům pro reálné užívání problematický. Na jednání byly naznačeny možné způsoby řešení s tím, že dohoda mezi krajem a ČSÚ bude sdělena VÚSS do týdne.
Návrh řešení Na následném jednání mezi ředitelkou krajské reprezentace ČSÚ Ing. Jitkou Číhalovou a náměstkem hejtmana Ing. Františkem Dohnalem došlo k dohodě. Obsahem navrženého řešení je zpětvzetí požadavku ČSÚ na geometrické oddělení části pozemku par. č. 3958/1
v k. ú. Jihlava a jeho převedení (převod příslušnosti hospodaření) na ČSÚ. Kraj Vysočina umožní (v případě, že bude pozemek do jeho vlastnictví převeden) přístup k vodovodní přípojce uložené v tomto pozemku. Kraj Vysočina nebude nadále vyžadovat úplatu za právo přechodu a přejezdu po pozemku par. č. 3962/2 v k. ú. Jihlava.
Návrh usnesení předpokládá schválení uzavření dodatku ke smlouvě o zřízení výše uvedeného věcného břemene, kterým bude zrušena úplata.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
uzavření dodatku smlouvy o zřízení věcného břemene, uzavřené mezi krajem Vysočina a Českou republikou - Českým statistickým úřadem dne 3. a 4. 11. 2003, podle kterého bude právo odpovídající věcnému břemeni poskytnuto oprávněnému od data uzavření dodatku smlouvy bezplatně.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín duben 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz