Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2014-29

RK-30-2014-29.doc  RK-30-2014-29pr01.doc  RK-30-2014-29pr01a.xls
Číslo materiálu29
Číslo jednacíRK-30-2014-29
NázevSmlouvy s Českomoravskou mysliveckou jednotou, okresními mysliveckými spolky Kraje Vysočina
Zpracoval J. Bartoš
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuPočetní stavy prasete divokého jsou dlouhodobě vysoké. V souvislosti s tím, kromě škod na zemědělských pozemcích a na nich rostoucích plodinách, existuje významné nebezpečí přenosu nákazy např. klasického moru prasat na hospodářské chovy prasat. S odkazem na tyto skutečnosti byl Radou Kraje Vysočina Usnesením 0963/19/2013/RK vzat na vědomí záměr shromažďování - výkupu spodních čelistí prasete divokého.
Problematika vysokých početních stavů prasete divokého neztrácí na aktuálnosti. Po loňském poklesu jejich počtu je v současné době opět pozorován jejich vysoký početní stav. Na aktuálnosti zároveň nabývá problematika afrického moru prasat. Vzhledem k pozitivnímu efektu dosavadního výkupu markantů předmětné ulovené zvěře, kterým je jednak motivační efekt pro lov předmětné věkové kategorie zvěře a jednak vypracování studie, je žádoucí ve výkupu pokračovat. O spodní čelisti, které by měly být shromážděny, již nyní projevila zájem Fakulta lesnická a dřevařská České zemědělské univerzity v Praze. O tento studijní materiál se zajímala i Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně. S ohledem na výše zmiňovanou aktuálnost veterinární problematiky je tato aktivita kladně hodnocena i Státní veterinární správou. Nepopiratelnou opodstatněností výše uvedeného záměru je i souběžné využití získaných výsledků ke vzdělávání v myslivosti a ve výzkumu.
Návrh řešení Na základě smluvního vztahu zajistí Českomoravská myslivecká jednota, Okresní myslivecké spolky Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou pro Kraj Vysočina od uživatelů honiteb shromáždění a vyhodnocení spodních čelistí ulovené zvěře prasete divokého, a to podle smlouvy, jejíž vzor je uveden v příloze č.1 tohoto materiálu. Doprovodným efektem možnosti předkládat čelisti podle uvedené smlouvy je i zvýšené soustředění lovu do předmětné skupiny spárkaté zvěře a omezení škod touto zvěří.
Uzavřením smluv vzniknou finanční nároky na rozpočet v roce 2015 v celkové výši až 450 000 Kč. Tyto finanční prostředky je možné čerpat z kapitoly zemědělství.
Odbor životního prostředí a zemědělství navrhuje radě kraje vzít na vědomí informace podle materiálu RK-30-2014-29.
StanoviskaEkonomický odbor:
Ekonomický odbor nemá připomínky k předloženému materiálu, požadovaná finanční částka je nárokována v návrhu rozpočtu na rok 2015.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informace dle materiálu RK-30-2014-29.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz