Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2014-80

RK-28-2014-80.doc
Číslo materiálu80
Číslo jednacíRK-28-2014-80
NázevZměny v dočasném schválení počtu zaměstnanců Kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu
Zpracoval I. Fryšová, V. Švarcová, I. Hanáková Kosourová
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuRada Kraje Vysočina stanovila:
- unesením č. 1751/37/2009/RK počet zaměstnanců Kraje Vysočina zařazených do Krajského úřadu Kraje Vysočina k 15. 12. 2009 na 421 zaměstnanců. Jednalo se o navýšení 2 pracovních míst na odboru regionálního rozvoje, oddělení grantových programů s obsahovou náplní pracovního místa zaměřeného na administraci grantových programů. Pracovní poměry uzavřené na základě tohoto usnesení byly sjednány na dobu určitou do 31. 12. 2012. Na základě unesení č. 1806/34/2012 došlo k dalšímu prodloužení těchto pracovních poměrů do 31. 12. 2014.
- unesením č. 0917/18/2010/RK počet zaměstnanců Kraje Vysočina zařazených do Krajského úřadu Kraje Vysočina k 15. 7. 2010 na 425 zaměstnanců. Jednalo se o navýšení 2 pracovních míst na odboru regionálního rozvoje, oddělení grantových programů s obsahovou náplní pracovního místa zaměřeného na administraci grantových programů. Pracovní poměry uzavřené na základě tohoto usnesení byly sjednány na dobu určitou do 31. 12. 2012. Na základě unesení č. 1806/34/2012 došlo k dalšímu prodloužení těchto pracovních poměrů do 31. 12. 2014.
- usnesením č. 0141/03/2012/RK počet zaměstnanců Kraje Vysočina zařazených do Krajského úřadu Kraje Vysočina k 1. 3. 2012 na 429 zaměstnanců. Jednalo se o navýšení 2 pracovních míst na odboru regionálního rozvoje, oddělení grantových programů s obsahovou náplní pracovního místa zaměřeného na administraci grantových programů. Pracovní poměry na základě tohoto usnesení byly sjednány s dobou určitou po dobu trvání 12 měsíců. Na základě usnesení č. 0143/04/2014 došlo k dalšímu prodloužení těchto pracovních poměrů zaměstnanců na 2 pracovních místech s názvem úředník na úseku grantových programů se zaměřením na administraci grantových programů o dalších 20 kalendářních měsíců. Pracovní poměry byly sjednány do 30. 12. 2014.

V oblasti rozsahu činností na úseku administrace globálních grantů OP VK dochází na jedné straně k poklesu činností souvisejících s vyhlašováním výzev, procesem hodnocení a kontrahování. Naopak při plánování administrativních kapacit nebylo uvažováno s vyhlášením třetích výzev v rámci prioritní osy 1 a páté výzvy v oblasti podpory 3.2 v květnu 2013. Tyto výzvy byly vyhlášeny jako mimořádné z důvodu maximálního dočerpání zbytkových alokací. Kontrahované projekty z těchto výzev v počtu 21 projektů, v částce 27,7 miliónů znamenají úkol zadministrovat dalších 102 monitorovacích zpráv. Zároveň dobíhá administrace monitorovacích zpráv z předchozích výzev a do června 2015 musí proběhnout veškeré finanční transakce mezi oddělením a příjemci grantových programů včetně vypořádání případných odvodů za porušení rozpočtové kázně v případě projektů z prioritní osy 1. V oblasti podpory 3.2 musí být globální grant vypořádán do konce roku 2015. Současně bude třeba zajistit činnosti v oblasti udržitelnosti grantových projektů.
S ohledem na výše uvedené postačí, aby pro další období byly dobíhající činnosti Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost zajištěny prodloužením 2 pracovních poměrů (z 6 výše uvedených), resp. dočasným schválením pracovních míst pro uvedená pracovní místa na dobu určitou, a to do 31. 12. 2015. Osobní náklady uvažovaných pracovních míst budou plně hrazeny z prostředků projektu Technické pomoci (85 % ESF, 15 % státní rozpočet) s názvem Řízení, kontrola, monitorování a hodnocení GG OP VK v Kraji Vysočina II, reg. č. CZ.1.07/5.1.00/39.0026. U věcných nákladů bude probíhat úhrada nákladů jako doposud avšak v míře odpovídající počtu zachovaných pracovních míst hrazených z prostředků projektu Technické pomoci. Tj. bez zásadnějších dopadů na rozpočet kraje.
Činnosti budou řádně zajištěny v rámci prodloužení uvedených 2 pracovních poměrů spolu se zbývající částí personálního obsazení oddělení grantových programů.
Další 4 uvedená pracovní místa není třeba pro činnosti na úseku Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost dál využívat. Pracovní poměry zaměstnanců již byly ukončeny, místa nově neobsazována či budou ukončeny uplynutím doby, na které byly sjednány.

S ohledem na nové programovací období 2014 - 2020 je třeba zajistit odpovídajícím způsobem související činnosti. Vzhledem k tomu, že se jedná o činnosti, které spočívají v navýšeném rozsahu činností na Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina spojené s 3S RIS strategií a činností Regionální stálé konference, je třeba zajistit personální kapacity, které by uvedené činnosti zajišťovaly. S ohledem na to se jeví jako vhodně využít 2 (z 6 výše uvedených) pracovní místa dočasně schválená pro činnosti zaměřené na administraci grantových programů a vytvořit na odboru regionálního rozvoje k 1. 1. 2015 tyto pozice:
1) 3S RIS manažer (bude zajišťovat přípravu finančních nástrojů dle krajského annexu 3S RIS, zajišťovat jejich administraci a zajišťovat absorpční kapacitu v regionu
2) referent zajišťující agentu Regionální stálé konference (bude zajišťovat administrativní chod Regionální stálé konference - pozvánky na jednání, jejich příprava, zápisy, příprava podkladových materiálů najednání).
Náklady na tyto 2 místa bude třeba hradit z prostředků rozpočtu kraje kapitoly krajský úřad. V rozpočtu kraje kapitoly krajský úřad se bude jednat o kompenzaci za místa na administraci grantových programů, jejichž činnost bude ukončena k 31. 12. 2014 a byla v současné době z této kapitoly hrazena. Pokud by se do budoucna vyskytla možnost čerpat na tato místa finanční prostředky z technické pomoci, došlo by k převedení úhrady a vrácení prostředků rozpočtovaných na kapitole krajský úřad.

S ohledem na vývoj záležitosti v projektu Žijeme a pracujeme na Vysočině - zavádění prorodinných opatření do personální politiky příspěvkových organizací Kraje Vysočina v kontextu rodinné politiky kraje, č. CZ.1.04/3.4.04/76.00238, kdy je třeba zřídit Family Pointy (dále jen FP ) a pro jejich činnost zajistit 2 zaměstnance v pracovním poměru s úvazky 0,6 (24 hodin týdně) se jeví jako vhodné využít 2 (z 6 výše uvedených) pracovní místa dočasně schválená pro činnosti zaměřené na administraci grantových programů (nyní již neobsazená) a vytvořit na odboru sociálních věcí k 1. 10. 2014 pracovní pozice s následujícím popisem činností: Kontaktní pracovnice FP zajišťuje běžný každodenní chod FP, je v přímém kontaktu s klienty FP a komunikuje s nimi (osobně, telefonicky, elektronicky). Sděluje či zprostředkovává informace ze všech oblastí rodinného života (sociální, právní, psychologická, volnočasové prorodinné aktivity), poskytuje kariérní poradenství. Aktualizuje web FP, vytváří měsíční newsletter, vede přehledy o návštěvnosti FP. Dbá na čistotu prostředí FP a vytvoření příjemné atmosféry FP.
Pracovní pozice budou obsazeny na dobu určitou do 30. 6. 2015. Místem výkonu práce pro uvedené pracovní pozice bude FP Jihlava, Palackého 26, Jihlava. Bude se jednat o nové detašované pracoviště krajského úřadu zřízené pro tyto potřeby. Osobní náklady uvažovaných pracovních míst budou plně hrazeny z prostředků projektu Žijeme a pracujeme na Vysočině - zavádění prorodinných opatření do personální politiky příspěvkových organizací Kraje Vysočina v kontextu rodinné politiky kraje, č. CZ.1.04/3.4.04/76.00238 Věcné náklady budou také hrazeny z prostředků tohoto projektu. Udržitelnost projektu po jeho ukončení není povinně požadována.
Neuznatelnými náklady projektu je příděl do sociálního fondu. V rámci rozpočtu 2013 bude využit současný příděl schválený na místa pro agendu grantových programů s původním plánovaným obsazením do konce roku 2014. Pro rok 2015 bude objem osobních nákladů doplněn do objemu prostředků hrazených ze zvláštních účtů projektů, a o příslušný objem doplněn návrh rozpočtu sociálního fondu.
Návrh řešení Ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje Radě Kraje Vysočina vzít na vědomí informaci o dočasném prodloužení 2 pracovních poměrů do 31. 12. 2015 s obsahovou náplní pracovního místa zaměřeného na administraci globálních grantů, využití 2 pracovních míst pro činnosti spojené s novým programovacím obdobím (pozice: 3S RIS manažer, referent zajišťující agendu Regionální stálé konference) a dočasném uzavření pracovních poměrů 2 pracovních míst s úvazky 0,6 do 30. 6. 2015 s obsahovou náplní pracovního místa zaměřeného na zajištění činnosti Family Pointů.
StanoviskaŘeditel sekce pro službu veřejnosti: souhlasí s řešením a předloženým návrhem.
Odbor ekonomický: nemá připomínky k předloženému materiálu.
Odbor informatiky: upozorňujeme na další a opakovaný nárůst nároků zejména na provozní rozpočet OI (podpora SW, telefonie, tiskové služby, instalace nových zařízení, SW licence). Vzhledem k rozsahu této organizační změny předpokládáme, že pro krytí nákladů bude stávající rozpočet kapitoly informatika dostatečný.
Oddělení hospodářské správy: nemá připomínky k návrhu usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o dočasném prodloužení 2 pracovních poměrů do 31. 12. 2015 s obsahovou náplní pracovního místa zaměřeného na administraci globálních grantů, využití 2 pracovních míst pro činnosti spojené s novým programovacím obdobím (pozice: 3S RIS manažer, referent zajišťující agendu Regionální stálé konference) a dočasném uzavření pracovních poměrů 2 pracovních míst s úvazky 0,6 do 30. 6. 2015 s obsahovou náplní pracovního místa zaměřeného na zajištění činnosti Family Pointů.
Odpovědnost ředitel krajského úřadu
Termín 1. 10. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz