Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-10-2005-15

RK-10-2005-15.doc  RK-10-2005-15pr1.doc  RK-10-2005-15pr2.doc
Číslo materiálu15
Číslo jednacíRK-10-2005-15
NázevKomunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina
Zpracoval J. Bína, A. Řehořová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problému

Dlouhodobým problémem, s nímž se potýká oblast sociálních služeb, se stala absence procesu plánování tvorby jejich sítě a podpory jejich provozu. Tento nedostatek ztěžuje rozhodování o podpoře poskytovatelů sociálních služeb nejen z rozpočtu kraje, ale i na úrovni obcí. Některé z nich právě vědomí této slabé stránky vedlo k hledání vhodného nástroje pro stanovení místní politiky v sociální oblasti a k zapojení se do procesu zavádění komunitního plánování na úseku sociálních služeb. Ukazuje se, že právě tento nástroj umožňuje plánování sociálních služeb na základě řízené komunikace mezi jejich zadavateli, jimiž jsou obce, popřípadě kraj, poskytovateli a uživateli. Tato komunikace je založena na vzájemném respektu a umožňuje zjistit stanoviska co nejširšího okruhu subjektů zainteresovaných na poskytování sociálních služeb. Výsledkem procesu komunitního plánování je strategický plán, který definuje, jaké služby jsou na základě dohody účastníků procesu v komunitě potřebné, jaké je dohodnuté pořadí priorit, kdo bude tyto služby poskytovat a jakým způsobem budou tyto služby financovány.
Metoda komunitního plánování je v současné době používána v některých městech nebo mikroregionech (Třebíč, Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Telčsko, Novoříšsko nebo Loucko) a zájem o její využívání postupně vzrůstá. Výstupy z tohoto procesu jsou však pro kraj jen obtížně využitelné, pokud z hlediska plošného rozsahu pokrývá jen zlomek území kraje nebo pokud se do něj zapojují pouze větší města bez účasti jejich správního obvodu. Vize odboru sociálních věcí a zdravotnictví, která popisuje zapojení komunitního plánování do procesu tvorby sítě, je uvedena v materiálu RK-10-2005-15, př. 1. K naplňování této vize je však nezbytné z úrovně kraje deklarovat potřebu používání metody komunitního plánování sociálních služeb a hledat cesty k podpoře obcí při jejím zavádění.

Návrh řešení

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví tedy s cílem podpořit zavádění metody komunitního plánování na úrovni obcí a využít tento proces pro potřeby vlastní plánovací činnosti zahájil spolupráci na přípravě projektu, který umožní realizaci podpory obcí s využitím prostředků z Evropských strukturálních fondů. Projekt může být podpořen z grantového schématu vyhlášeného krajem Vysočina v rámci Společného regionálního operačního programu, přičemž tvůrcem a realizátorem projektu je občanské sdružení Agora Central Europe, které již v této oblasti celou řadu projektů realizovalo a které již delší dobu působí i na území kraje Vysočina. Aby bylo možné záměr realizovat s co největší účastí obcí s rozšířenou působností, předpokládáme jejich oslovení s nabídkou zapojení se do projektu a zjištění jejich zájmu prostřednictvím dopisu, jehož návrh je uveden v materiálu RK-10-2005-15, př. 2. Na základě odpovědí na takto zaslanou nabídku uvedený partner zpracuje projekt, na jehož podporu požádá o dotaci z Evropských strukturálních fondů.
Spolu s touto nabídkou společného projektu by obce měly obdržet také informaci o postoji kraje k zavádění metody komunitního plánování v sociálních službách. Z toho důvodu navrhujeme postoj rady kraje deklarovat přijetím níže uvedeného návrhu usnesení.

Stanoviska

Stanoviska nebyla vyžádána.

Návrh usnesení

Rada kraje
schvaluje
stanovisko k zavádění metody komunitního plánování sociálních služeb:
Komunitní plánování je vhodným nástrojem k tvorbě sítě sociálních služeb na místní a regionální úrovni a jeho výstupy budou v budoucnosti využívány při určování postupu kraje v oblasti podpory sociálních služeb.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz