Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-10-2005-09

RK-10-2005-09.doc  RK-10-2005-09pr1.doc  RK-10-2005-09pr2.doc
Číslo materiálu09
Číslo jednacíRK-10-2005-09
NázevNávrh na změnu zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování cestovních náhrad členům zastupitelstva
Zpracoval I. Šteklová, R. Tesařová, K. Kotrba
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problému

Poskytování cestovních náhrad u pracovních cest i jiných výdajů spojených s cestami členů zastupitelstva kraje se řídí Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování cestovních náhrad členům zastupitelstva ze dne 18. 2. 2003 (dále jen "zásady"). Praxe ukazuje, že likvidace nákladů spojených s pracovními cestami dle platných zásad je v určitých aspektech problematická. Jedná se především o následující záležitosti:
1. Systém vyúčtování cestovních náhrad je administrativně příliš složitý. To dokládá analýza provedená odborem interního auditu, která je obsahem přílohy 1 tohoto materiálu.
2. Systém vyúčtování cestovních náhrad je těžko srozumitelný pro samotné zastupitele. To dokládají zkušenosti z každodenní praxe odboru sekretariátu hejtmana. Řada členů zastupitelstva má problémy při vyplňování formulářů cestovních náhrad, formuláře jsou často předávány s velkým časovým prodlením.
3. Vzhledem ke své složitosti systém může vést ke zvýšené chybovosti při likvidaci cestovních náhrad, či dokonce případnému zneužití prostředků kraje.

Návrh řešení

Vzhledem k výše uvedenému navrhujeme schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování cestovních náhrad členům zastupitelstva podle přílohy č. 2 materiálu
RK-10-2005-09.

Navrhovaná změna zavádí paušální náhrady za cestu z místa trvalého bydliště, případně z místa kde vykonávají své zaměstnání, do sídla kraje Vysočina, případně jiného místa jednání Zastupitelstva kraje Vysočina, výborů Zastupitelstva kraje Vysočina, komisí Rady kraje Vysočina a zvláštních orgánů kraje u neuvolněných členů zastupitelstva kraje, které nahradí vyúčtování jiných výdaje poskytovaných v rámci působnosti kraje Vysočina ve smyslu ustanovení § 10 odst. 1 písm. j) zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů ad hoc u jednotlivých cest.

Výhodou této změny zásad je:
1. Zjednodušení systému vyúčtování cestovních náhrad.
2. Odstranění administrativy.
3. Odstranění nároků na vyplňování a odevzdávání formulářů neuvolněnými členy zastupitelstva. Zpřehlednění systému pro jeho uživatele.
4. Snížení rizik zneužití, snížení možnosti chyb.

Stanoviska

OSŘKŽÚ, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu souhlasí se zněním Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování cestovních náhrad členům zastupitelstva podle přílohy č. 2 materiálu RK-10-2005-09.

Ekonomický odbor doporučuje přijetí nových Zásad pro poskytování cestovních náhrad členům zastupitelstva kraje. Pokud zavedení nového paušálního systému náhrad bude znamenat dopad do rozpočtu kraje (cca 180 tis. Kč), bude toto řešeno rozpočtovým opatřením v 2. pololetí roku 2005.

Návrh usnesení

Rada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování cestovních náhrad členům zastupitelstva podle materiálu RK-10-2005-09, př. 2.
Odpovědnost odbor ekonomický, odbor sekretariátu hejtmana
Termín 1. 3. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz