Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2014-64

RK-27-2014-64.doc
Číslo materiálu64
Číslo jednacíRK-27-2014-64
NázevProjektové záměry Improvement of waterways mobility through assessing the existing state and design of a development project for Upper Tisza river port a Help Team Ukraine - capacity building and improved cooperation of volunteer rescue teams for bette
Zpracoval4 Projektové záměry Improvement of waterways mobility through assessing the existing state and design of a development project for Upper Tisza river port a Help Team Ukraine - capacity building and improved cooperation of volunteer rescue teams for b
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o schválení zapojení Kraje Vysočina do přípravy dvou projektů Improvement of waterways mobility through assessing the existing state and design of a development project for Upper Tisza river port (Zlepšení mobility na vodních cestách cestou zhodnocení současného stavu a návrhu rozvojového projektu pro říční přístav Horní Tisza) a Help Team Ukraine - capacity building and improved cooperation of volunteer rescue teams for better flood and emergency protection (Hepl Team Ukraine - budování kapacit a zlepšování spolupráce dobrovolných záchranných týmů za účelem zkvalitnění prevence povodňových a jiných rizik ) v rámci výzvy START - Danube Region Project Fund .

START - Danube Region Project Fund je nový program pro financování projektů, které mají přispět k naplnění Dunajské strategie. Program administruje společnost EuroVienna, vlastněná městem Vídní. Celková alokace programu činí 900 000 EUR (95 % financuje Evropská komise, zbytek město Vídeň). Předpokládají se 2 výzvy k podávání žádostí, první běží nyní do 17. 9. 2014.
Je možné financovat 2 typy projektů:
a) samostatné menší projekty (s max. výší dotace 40 000 EUR)
b) ucelenou část většího projektu, financovaného převážně z jiných zdrojů (i EU)
Výše dotace na jeden projekt může činit 10 000 - 40 000 EUR, minimální spolufinancování z vlastních zdrojů partnerů je ve výši 10 % celkových nákladů. Po schválení projektu je vyplaceno předfinancování ve výši 50 %, dalších 25 % je vyplaceno po schválení průběžné monitorovací zprávy a zbytek po závěrečném vyúčtování.
Podmínky způsobilosti:
- min. 2 partneři ze 2 různých zemí Dunajského regionu (ČR, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Bulharsko, Rumunsko, Chorvatsko, část Německa - Bádensko/Würtembersko, Bavorsko; Srbsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Moldavsko, část Ukrajiny) - v odůvodněných případech nemusí být partner nebo mohou být partneři z jiných zemí
- žádat mohou veřejné nebo soukromé právnické osoby; preferovány jsou menší organizace, veřejná správa (obce, kraje), NNO
- projekt se musí vztahovat alespoň k 1 prioritní oblasti Dunajské strategie a naplňovat její cíle: mobilita (vodní cesty i ostatní druhy dopravy), energetika, kultura a cestovní ruch, kvalita vod, environmentální rizika, biodiverzita, znalostní společnost, konkurenceschopnost, lidské zdroje a dovednosti, institucionální kapacita, bezpečnost).
- projekt musí mít makroregionální dopad
- délka projektu v rozmezí 6 - 12 měsíců
- dotaci je možné využít na 2 typy aktivit:
a) na přípravu projektů (příprava žádosti, navazujících aktivit, rozpočtu, vyhledávání možností financování, budování partnerství)
b) na vlastní realizaci (pouze neinvestiční aktivity - studie, průzkumy, workshopy, semináře)
- Funguje princip Lead partnera.

V pátek 12. 9. 2014 obdržel Kraj Vysočina nabídku ke spolupráci od Zakarpatské agentury pro investice, inovace a rozvoj na následujících projektech:
1) Improvement of waterways mobility through assessing the existing state and design of a development project for Upper Tisza river port (Zlepšení mobility na vodních cestách cestou zhodnocení současného stavu a návrhu rozvojového projektu pro říční přístav Horní Tisza)
Projekt bude obsahově zaměřen na:
- zpracování koncepce infrastruktury pro vodní cesty na horním toku Tisy, vč. studie proveditelnosti výstavby a provozu říčního přístavu (z pohledu technického, ekonomického, právního a hodnocení dopadu na životní prostředí)
- studijní návštěvy do Maďarska, Slovenska, Srbska a České republiky k předávání zkušeností v oblasti výstavby a provozu říčních přístavů, infrastruktury, plavebního systému
- workshopy s místními úřady, potenciálními investory, MSP, experty na téma vytvoření akčního plánu pro investice, dopravní dostupnost a infrastrukturu na horním toku Tisy
- Projekt je pojat jako příprava pro budoucí projektovou žádost do OP Dunaj.
- Rozpočet 43 000 EUR, z toho 5 000 pro partnera z ČR (Kraj Vysočina - na zajištění workshopů v Kraji Vysočina k předání zkušeností. Za Kraj Vysočina - Dalešická přehrada - fungující lodní doprava, zkušenosti Mikroregionu Horácko; vytváření akčního plánu na investice ze strukturálních fondů apod.).

2) Help Team Ukraine - capacity building and improved cooperation of volunteer rescue teams for better flood and emergency protection (Hepl Team Ukraine - budování kapacit a zlepšování spolupráce dobrovolných záchranných týmů za účelem zkvalitnění prevence povodňových a jiných rizik)
Projekt bude obsahově zaměřen na:
- studijní návštěvy (Rakousko, Maďarsko, Česká republika)
- studie proveditelnosti školícího střediska pro dobrovolné záchranáře na Ukrajině
- společné cvičení dobrovolných záchranářů z CZ, A, SK, HU, UA v České republice (měl by je organizovat český partner)
- Rozpočet 43 000 EUR, z toho 5 000 pro partnera z ČR (Kraj Vysočina - zajištění společného cvičení záchranářů v Kraji Vysočina).

V případě, že budou projekty podpořeny, bude účast Kraje Vysočina jako partnera projektu (práva a povinnosti plynoucí z této mezinárodní spolupráce) projednána na nejbližším jednání Zastupitelstva Kraje Vysočina.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina (dále jen ORR ) navrhuje Radě Kraje Vysočina rozhodnout o zapojení Kraje Vysočina do přípravy projektů Improvement of waterways mobility through assessing the existing state and design of a development project for Upper Tisza river port (Zlepšení mobility na vodních cestách cestou zhodnocení současného stavu a návrhu rozvojového projektu pro říční přístav Horní Tisza) a Help Team Ukraine - capacity building and improved cooperation of volunteer rescue teams for better flood and emergency protection (Hepl Team Ukraine - budování kapacit a zlepšování spolupráce dobrovolných záchranných týmů za účelem zkvalitnění prevence povodňových a jiných rizik) v rámci výzvy START - Danube Region Project Fund a uložit ORR spolupracovat na přípravě projektové žádosti s partnery projektu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
o zapojení Kraje Vysočina do přípravy projektů Improvement of waterways mobility through assessing the existing state and design of a development project for Upper Tisza river port (Zlepšení mobility na vodních cestách cestou zhodnocení současného stavu a návrhu rozvojového projektu pro říční přístav Horní Tisza) a Help Team Ukraine - capacity building and improved cooperation of volunteer rescue teams for better flood and emergency protection (Hepl Team Ukraine - budování kapacit a zlepšování spolupráce dobrovolných záchranných týmů za účelem zkvalitnění prevence povodňových a jiných rizik) v rámci výzvy START - Danube Region Project Fund ;
ukládá
Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina spolupracovat na přípravě projektových žádostí s partnery projektu.
Odpovědnost ORR
Termín 17. 9. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz