Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2014-12

RK-26-2014-12.doc  RK-26-2014-12pr01.pdf
Číslo materiálu12
Číslo jednacíRK-26-2014-12
NázevŽádost o poskytnutí návratné finanční výpomoci Domovu pro seniory Velké Meziříčí, příspěvkové organizaci
Zpracoval L. Hondlová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuPříspěvkové organizace kraje na úseku sociálních služeb mají schválenou předběžnou výši dotací MPSV, která představuje významnou část zdrojů krytí provozních nákladů v roce 2014. Třetí splátka těchto dotací má být podle předběžných informací poukázána až na konci září 2014. Domov pro seniory Velké Meziříčí, příspěvková organizace, se v roce 2013 dostal do záporného výsledku hospodaření v důsledku nové úpravy v Českém účetním standardu (ČÚS č. 708, bodu 8.3), kdy v případě pořízení dlouhodobého majetku, který je odpisován a byl pořízen zcela nebo částečně z investičního transferu účtuje organizace současně s odpisem tohoto majetku také o časovém rozlišení přijatého investičního transferu do výnosů (který však není krytý finančními prostředky). Organizace ve svém účetnictví vedla fiktivní výnos, který nebyl finančně krytý a zkresloval hospodářský výsledek. Z tohoto důvodu došlo ke konci roku 2013 k odúčtování těchto fiktivních výnosů, ale organizace se tím dostala do záporného výsledku hospodaření. Protože Domov pro seniory Velké Meziříčí, příspěvková organizace, nemá dostatek finančních prostředků, požádal o poskytnutí návratné finanční výpomoci na úhradu mezd a faktur. Bez poskytnutí návratné finanční výpomoci, by se organizace dostala do platební neschopnosti a nebyla by schopna vyplatit v plném rozsahu mzdy a potřebné faktury. Za neuhrazení povinných odvodů pojistného na sociální a zdravotní pojištění může být organizaci uloženo penále.
Návrh řešení Pro všechny příspěvkové organizace na úseku sociálních služeb jsou v rozpočtu kraje schváleny příspěvky na provoz na rok 2014, které již byly příspěvkovým organizacím uvolněny. Aby byl Domov pro seniory Velké Meziříčí, příspěvková organizace, schopen uhradit všechny potřebné faktury a zajistit výplatu mezd za 8/2014 navrhujeme radě kraje u této organizace schválit poskytnutí návratné finanční výpomoci, kterou bude příspěvková organizace vracet na účet kraje po obdržení 3. splátky dotace z MPSV.
Finanční prostředky jsou poskytovány jako návratná finanční výpomoc dle § 34 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, kdy k dočasnému krytí svých potřeb může organizace od svého zřizovatele získat návratnou finanční výpomoc, jestliže je její vrácení zabezpečeno jejími výnosy běžného roku, nejpozději však do 31. března následujícího roku.
StanoviskaEkonomický odbor k návrhu rozpočtového opatření nemá připomínky. Aktuální stav rezervy Péče o lidské zdroje a majetek kraje činí 29 000 tis. Kč.
Stanovisko OI: Podpora byla zaevidována v systému eDotace - ID O01076
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
poskytnout návratnou finanční výpomoc Domovu pro seniory Velké Meziříčí, příspěvkové organizaci, ve výši 850 000 Kč na úhradu dodavatelských faktur a výplatu mezd včetně povinných odvodů za měsíc srpen 2014;
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Sociální věci, § 4357 - Domovy pro osoby se zdravotním postižením a domovy se zvláštním režimem a položky 5651 - Neinvestiční půjčené prostředky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 850 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené a položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 850 000 Kč s určením pro Domov pro seniory Velké Meziříčí, příspěvkovou organizaci;
ukládá
* vedoucí odboru sociálních věcí předložit do rady kraje v termínu do 11. 11. 2014 návrh rozpočtového opatření, kterým bude vratka přechodné finanční výpomoci převedena zpět na kapitolu Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené a položku Péče o lidské zdroje a majetek kraje;
* řediteli Domova pro seniory Velké Meziříčí, příspěvkové organizace, vrátit poskytnutou návratnou finanční výpomoc nejpozději v termínu do 31. 10. 2014.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, ekonomický odbor, ředitel Domova pro seniory Velké Meziříčí, příspěvkové organizace
Termín 11. 11. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz