Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2014-105

RK-25-2014-105.doc  RK-25-2014-105pr01.doc  RK-25-2014-105pr02.doc
Číslo materiálu105
Číslo jednacíRK-25-2014-105
NázevZásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací kraje z prostředků účelové dotace MPSV a z vlastního rozpočtu kraje poskytovatelům sociálních služeb v Kraji Vysočina pro rok 2015
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV materiálu RK-25-2014-105, př. 1 je uveden návrh Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací kraje z prostředků účelové dotace MPSV a z vlastního rozpočtu kraje poskytovatelům sociálních služeb v Kraji Vysočina pro rok 2015.
Materiál představuje jeden z nezbytných kroků v procesu přechodu financování z MPSV na kraje. Do roku 2014 totiž o dotacích ze státního rozpočtu na provoz jednotlivých sociálních služeb rozhodovalo přímo Ministerstvo práce a sociálních věcí na základě doporučení jednotlivých krajských úřadů. Od roku 2015 MPSV svým rozhodnutím poskytne dotace jednotlivým krajům, které poskytnutou dotaci přijmou do svého rozpočtu. Dále orgány kraje rozhodnou o poskytnutí prostředků poskytovatelům sociálních služeb, přičemž pro příspěvkové organizace kraje budou státní prostředky použity na příspěvek na provoz a pro organizace jiných zřizovatelů se bude jednat o neinvestiční dotaci.
Proces popsaný v připojených zásadách bude probíhat v těchto krocích:
1. Poskytovatelé sociálních služeb zpracují žádosti o dotace ve webové aplikaci, kterou pro celý systém zajišťuje MPSV (asi do 10. 10. 2014) - termín bude s konečnou platností uveden v příloze 2 tohoto materiálu, jejíž termínové nastavení ještě OSV konzultuje.
2. OSV provede v systému formální hodnocení, výpočet optimálních výší dotací pro jednotlivé sociální služby dle připojených zásad a zpracuje souhrnnou žádost pro MPSV, kterou po schválení v radě podá do 15. 11. 2014 opět v rámci webové aplikace MPSV.
3. MPSV provede kontrolu žádosti kraje a vyžádá si případné konzultace nebo doplnění.
4. Po schválení státního rozpočtu MPSV připraví návrh souhrnných dotací pro jednotlivé kraje (pravděpodobně ve výši procentuálního podílu na celkové částce ve státním rozpočtu - procentuální podíl je odvozován od průměrného podílu daného kraje na státních dotacích za uplynulé tři roky) a ředitel odboru sociálních služeb na MPSV tuto částku sdělí písemnou formou. Rozhodnutí o poskytnutí dotace bude vyhotoveno a podepsáno příslušným náměstkem ministra později.
5. OSV zpracuje pro orgány kraje návrh na schválení dotací a výše příspěvků na provoz pro jednotlivé poskytovatele (nejvhodnější termín schválení v radě i v zastupitelstvu kraje by byl do konce února 2015, ale průběh práce bude závislý na termínu sdělení výše dotace z MPSV).
Spolu se zásadami bude vyhlášena Výzva k podávání žádostí o dotace na provozování sociálních služeb dle materiálu RK-25-2014-105, př. 2.
Pro účely realizace výpočtu optimálních hodnot dotací pro poskytovatele sociálních služeb budou samostatným materiálem rady kraje 2. 9. schváleny výše hodnot a koeficientů dosazovaných do vzorců obsažených v přiložených zásadách. Tyto hodnoty vycházejí z dřívějších údajů o službách a mohou vést k ohrožení některých poskytovatelů. Z toho důvodu odbor sociálních věcí provede po podání žádostí o dotace nový propočet optimálních hodnot dotací, posoudí otázku zachování případně nutnosti změny výše hodnot a koeficientů dosazovaných do vzorců obsažených v přiložených zásadách. Případné změny budou v radě kraje projednány spolu s krajskou žádostí o dotaci MPSV.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje doporučit zastupitelstvu ke schválení Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací kraje z prostředků účelové dotace MPSV a z vlastního rozpočtu kraje poskytovatelům sociálních služeb v Kraji Vysočina pro rok 2015 dle materiálu RK-25-2014-105, př. 1 a Výzvu k podávání žádostí o dotace na rok 2015 dle materiálu RK-25-2014-105, př. 2. Návrh zásad byl projednán v Komisi sociální a pro oblast protidrogové politiky rady kraje.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* schválit Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací kraje z prostředků účelové dotace MPSV a z vlastního rozpočtu kraje poskytovatelům sociálních služeb v Kraji Vysočina pro rok 2015 dle materiálu RK-25-2014-105, př. 1;
* vyhlásit Výzvu k podávání žádostí o dotace na rok 2015 dle materiálu RK-25-2014-105, př. 2.
Odpovědnost OSV,
Termín 2014- 9- 9
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz