Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2005-53

RK-09-2005-53.doc
Číslo materiálu53
Číslo jednacíRK-09-2005-53
NázevŽádost o regeneraci zámeckého parku ve Zboží
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová, P. Kolář
Počet příloh
Popis problému

Kraj Vysočina je vlastníkem zámeckého parku ve Zboží, který je v současné době svěřen do správy Ústavu sociální péče Zboží, příspěvkové organizace, a který je zapsán v Ústředním seznamu kulturních památek. Protože v předmětném parku v uplynulém období nedocházelo k pravidelným probírkám a k regulaci počtu stromů na jednotce plochy, došlo k závažným kompozičním a porostním změnám, jejichž důsledkem je narušení tvaru korun převážné většiny stromů a narušení ohradní zdi a cestní sítě. Za nejzávažnější problém lze v této situaci považovat zvýšené opadávání větví ze zanedbaných korun stromů, což vede k ohrožení návštěvníků parku, klientů i zaměstnanců ústavu. Toto nebezpečí dále poroste s dalším zanedbáváním probírek a zdravotních řezů. Z odborného hlediska bylo konstatováno snižování dendrologické a estetické hodnoty parku.
Zjištění této skutečnosti se stalo důvodem k zadání inventarizace a klasifikace porostů, na jejímž základě zhotovitel doporučil provedení zásahů formou odstranění některých stromů a keřů, realizace zdravotních a odlehčovacích řezů, zabezpečení proti rozlomení vázaním, dosadbou nových stromů a keřů, založením nových trávníků, popřípadě realizací dalších opatření. Z těchto doporučení vychází projekt regenerace zámeckého parku ve Zboží, který zhotovitelka Irena Dundychová, Sadovnictví a krajinářství, Havlíčkův Brod zpracovala včetně rozpočtu na jeho realizaci. Výše předpokládaných nákladů činí 5 658 806 Kč, přičemž ze Státního fondu životního prostředí lze obdržet dotaci až do výše 80 % těchto nákladů. Nejméně 1 131 761 Kč bude za těchto podmínek činit finanční spoluúčast kraje jako vlastníka parku. Její konečná výše závisí na výši přiznané dotace, a proto ji nyní nelze specifikovat. Vzhledem k velkému rozsahu, nemůže být dokumentace uvedeného projektu připojena k návrhu jako příloha, ale bude k dispozici na jednání rady kraje.
Ústav sociální péče Zboží bude mít podle informací o výsledku hospodaření za rok 2004 na rezervním fondu v roce 2005 částku 1 700 tis. Kč. Podle sdělení pracovníka Státního fondu životního prostředí může žádost o dotaci podat pouze kraj jako vlastník, který se bude také finančně podílet na realizaci projektu a jeho realizaci zabezpečí. Do finančního krytí spoluúčasti však lze podle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, zapojit také rezervní fond příspěvkové organizace převedením potřebné částky do investičního fondu na základě souhlasu rady kraje a nařízením odvodu z investičního fondu příspěvkové organizace do rozpočtu zřizovatele.

Návrh řešení

Zámecký park ve Zboží je součástí areálu ústavu sociální péče zaměřeného na péči o osoby s mentálním postižením, kteří se v něm pohybují při pracovní terapii, při přechodu do některých objektů ústavu a při další činnostech v rámci terapeutické péče nebo ve volném čase. Využíván může být také návštěvami klientů.
S ohledem na popsanou úlohu parku v péči obyvatele zařízení navrhujeme radě kraje schválit podání žádosti o dotaci na regeneraci zámeckého parku ve Zboží a vzít na vědomí informaci o případném použití vlastních zdrojů kraje Vysočina na realizaci tohoto projektu.

Stanoviska

Stanoviska nebyla vyžádána.

Návrh usnesení

Rada kraje
schvaluje
podání žádosti o dotaci na regeneraci zámeckého parku ve Zboží ze Státního fondu životního prostředí České republiky ve výši 4 527 000 Kč, tedy ve výši 80 % celkových nákladů na projekt, které činí 5 658 806 Kč a
bere na vědomí
informaci o případném použití vlastních zdrojů kraje na realizaci projektu regenerace zámeckého parku ve Zboží dle materiálu RK-09-2005-53.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín prosinec 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz