Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2014-68

RK-25-2014-68.doc  RK-25-2014-68pr01.doc
Číslo materiálu68
Číslo jednacíRK-25-2014-68
NázevZměna v síti poradenských zařízení zřizovaných krajem
Zpracoval K. Ubr
Předkládá K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuMateriál předkládá návrh na sloučení dvou poradenských zařízení zřizovaných krajem.
Dnem 1. 7. 2014 došlo ke sloučení dvou technických škol ve Žďáře nad Sázavou a ke vzniku nástupnického subjektu Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou. Z důvodu dlouhodobého demografického poklesu a účelnějším využitím kapacit zejména pro ubytovací a stravovací služby bude od školního roku 2015/16 uvolněna budova Komenského 8 ve Žďáře nad Sázavou. V budově se nachází rovněž další příspěvková organizace kraje - Praktická škola a Speciálně pedagogické centrum Žďár nad Sázavou. Organizace se zaměřuje zejména na poradenství v oblasti zdravotních handicapů.
Ve Žďáře nad Sázavou dále působí příspěvková organizace Pedagogicko-psychologická poradna Žďár nad Sázavou (dále jen PPP ), která se rovněž zabývá pedagogickým poradenstvím, avšak pro jinou cílovou skupinu (např. odklady, studijní předpoklady - talentovaní, vývojové poruchy učení aj.)
Návrh řešení OŠMS navrhuje přestěhovat poradenskou část Praktické školy a Speciálně pedagogického centra Žďár nad Sázavou (dále jen SPC ) do budovy používané PPP do konce srpna 2015 a obě organizace spojit do jednoho právního subjektu dnem 1. 1. 2015 (je navrženo sloučení dle § 27 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů). OŠMS navrhuje jako nástupnickou organizaci PPP a s ohledem na právní předpisy její nový název: Pedagogicko-psychologická poradna, Speciálně pedagogické centrum a Praktická škola Žďár nad Sázavou (název bude později upraven po přesunutí Praktické školy). Tento krok:
a) Umožní po vyřešení přemístění Praktické školy zcela uvolnit budovu Komenského 8 k jinému využití či k prodeji. Počet žáků školy se pohybuje kolem 10 žáků a je meziročně proměnlivý. O umístění Praktické školy budou probíhat jednání v průběhu školního roku 2014/15 (s městem, se speciálními základními školami v teritoriu, případně se středními školami).
b) Usnadní sestěhování obou školských poradenských zařízení do stávajících prostor PPP (jedná se o budovu města dlouhodobě účelově pronajatou PPP). Do prostor PPP lze umístit kompletní poradenskou část SPC včetně systému zapůjčování učebních a kompenzačních pomůcek základním školám nezřizovaným krajem (zásady zastupitelstva kraje č. 9/2005).
c) OŠMS perspektivně uvažuje o systematickém uspořádání poradenských služeb na území kraje s důrazem na přehlednost pro zákazníky, standardní územní pokrytí, omezení duplicit a účelnost využití kapacit poradenských odborníků. Užší spolupráce PPP a SPC v území je jedním z předpokládaných prvků tohoto systému.
Záměr byl projednán s vedeními obou příspěvkových organizací a poté probíhala i jejich vzájemná setkání. Ředitel PPP je připraven přijmout SPC do svých prostor. SPC po odstoupení paní ředitelky k 1. 7. 2014 řídí zástupkyně ředitelky. Ta koordinuje personální kroky s ohledem na připravované sloučení, přestěhování a odloučení Praktické školy. V případě rozhodnutí o sloučení příspěvkových organizací bude na následující jednání zastupitelstva kraje předložena změna zřizovací listiny PPP.
Záměr bude předložen k projednání Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva Kraje Vysočina na jeho zasedání 4. 9. 2014.
Podle § 35 odst. 2 písm. j) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je zastupitelstvu kraje vyhrazeno zřizovat a rušit příspěvkové organizace a organizační složky kraje; k tomu schvalovat jejich zřizovací listiny.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
OŠMS a řediteli Pedagogicko-psychologické poradny Žďár nad Sázavou a ředitelce Praktické školy a Speciálně pedagogického centra Žďár nad Sázavou zabezpečit přípravu a realizaci sloučení obou organizací, pokud bude schváleno zastupitelstvem kraje;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout sloučit Praktickou školu a Speciálně pedagogické centrum Žďár nad Sázavou s Pedagogicko-psychologickou poradnou Žďár nad Sázavou dnem 1. 1. 2015 dle materiálu RK-25-2014-68, př. 1.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, ředitelé příslušných příspěvkových organizací
Termín 30. 9. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz