Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2005-49

RK-09-2005-49.doc  RK-09-2005-49pr1.xls  RK-09-2005-49pr2.doc  RK-09-2005-49pr3.doc
Číslo materiálu49
Číslo jednacíRK-09-2005-49
NázevMagnetická rezonance - stanovisko zřizovatele k umístění přístrojů vybrané zdravotnické techniky v kraji Vysočina
Zpracoval J. Koten
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problému

Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, podala v únoru 2005 žádost o zřízení pracoviště nukleární magnetické rezonance. Evidována je rovněž žádost Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, z 5. 8. 2004, která žádá o stanovisko zřizovatele k záměru nemocnice zřídit pracoviště magnetické rezonance. Tato žádost byla odložena na rok 2005.
Magnetická rezonance (dále jen MR) je diagnostická metoda, která je založena na absorpci elektromagnetického záření při přechodech mezi kvantovými stavy odpovídajícími různé orientaci dipólového magnetického momentu atomových jader ve vnějším magnetickém poli. (srovnání - metoda CT - počítačová tomografie - využívá drobných rozdílů v pohlcování rentgenového záření). Měření rozlišuje atomy vodíku v různých stavech a prostředích, data jsou zpracována počítačem na výsledné "anatomické řezy". Vyšetření MR je přesné a nezatěžuje pacienta rentgenovým zářením, nelze ho však provádět u osob, které mají v organizmu předměty z magnetizovatelného kovu a u osob s různými stimulátory.
Kraj Vysočina je jediným krajem, který nemá pracoviště MR. V ČR je zatím poddimenzovaná a nehomogenní síť pracovišť MR. Dle Komise VZT je u nás pouze 2,7 přístroje/1 mil. obyvatel, zatímco v EU je v průměru 8 přístrojů/1 mil. obyvatel. V současné době jsou nejbližší pracoviště MR v Praze, Brně, Pardubicích, Olomouci a Českých Budějovicích. Dle radiologické společnosti je doporučováno pracoviště MR pro spádovou oblast
250 tis. obyvatel. Z toho pro kraj vyplývají dvě pracoviště magnetické rezonance. Dle vyhlášených kritérií Komise pro posuzování přístrojů vybrané zdravotnické techniky (dále je VZT) budou v nejbližších několika letech nové kapacity přístrojů MR schvalovány pouze do lůžkových zdravotnických zařízení s odpovídajícím odborným zázemím: minimálně 3 radiologové s II. atestací z radiodiagnostiky, z nichž alespoň dva získali erudici na školícím pracovišti -800 výkonů MR, z toho 400 vlastních popisů.
Zdravotní komise Rady kraje Vysočina projednávala problematiku magnetické rezonance na svém 8. zasedání dne 29. září 2004 a přijala dvě následující usnesení:
Usnesení č. 024/08/2004/ZdK
Zdravotní komise Rady kraje Vysočina
doporučuje
k materiálům "Magnetická resonance a celotělový denzitometr - záměr vybudování dvou pracovišť v kraji Vysočina" doplnění a upřesnění předložených materiálů.
Usnesení č. 025/08/2004/ZdK
Zdravotní komise Rady kraje Vysočina
doporučuje
před vlastním pořízením přístrojů předložit Plán základní přístrojové obnovy především s vazbou na zákon 123/2000 Sb. v platném znění.

Návrh řešení

Z porovnání připravenosti je možné konstatovat, že obě nemocnice mohou zřídit pracoviště MR a svoji připravenost doložily doporučujícím stanoviskem radiologické společnosti. Projednávání záležitosti finančního krytí bylo zatím z důvodu vysoké ceny investice
(30 - 50 mil. Kč) odloženo a financování bude muset být rozloženo do delšího časového období a realizováno postupně s přednostním výběrem lépe připravené nemocnice.
V tomto návrhu se jedná o vydání stanoviska zřizovatele, které je podmínkou pro možnost podání žádosti zdravotnického zařízení k projednání v Komisi VZT a získání možnosti zařazení do sítě pracovišť MR v ČR. Toto stanovisko nemá však vazbu na poskytnutí finančních prostředků, ale je však obligatorní podmínkou pro jednání Komise VZT na Ministerstvu zdravotnictví ČR.
S ohledem na vhodnou dislokaci žadatelů Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace a Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, na území kraje a s ohledem na předpokládané rozšíření této zdravotnické techniky v ČR, doporučujeme vydat souhlasné stanovisko zřizovatele pro obě nemocnice.

Stanoviska

Stanovisko VZP cit.:
VZP považuje z hlediska zájmu pojištěnců za důležité, aby v kraji byla nukleární magnetická rezonance.
Stanoviska radiologické společnosti k zřízení pracovišť MR v nemocnicích Jihlava a Nové Město na Moravě jsou v materiálu RK-09-49, př. 2 a RK-09-49, př. 3.

Návrh usnesení

Rada kraje
vydává
souhlasné stanovisko kraje Vysočina, jako zřizovatele,
* s vybudováním pracoviště nukleární magnetické rezonance v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci;
* s vybudováním pracoviště nukleární magnetické rezonance v Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkové organizaci.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 31. 3. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz