Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2014-35

RK-25-2014-35.doc  RK-25-2014-35pr01.doc
Číslo materiálu35
Číslo jednacíRK-25-2014-35
NázevPoskytnutí licence k softwarovému systému Projektové řízení
Zpracoval T. Mrázková, V. Kotrbová, P. Pavlinec
Předkládá P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuKrajský úřad Zlínského kraje hledá vhodné řešení pro softwarovou evidenci projektů. Mimo jiné se jeho pracovníci seznámili i s naším vlastním softwarovým řešením Projektové řízení.
Rádi by ho využili jako základ i pro jejich evidenci projektů a upravili jej tak, aby vyhovovalo jejich procesům a postupům, které se přirozeně od situace v Kraji Vysočina v některých ohledech liší.
Projektové řízení je software, který Kraj Vysočina vytvořil ve vlastní režii svými zaměstnanci jako zaměstnanecké dílo, proto je nositelem nejširší možné škály práv duševního vlastnictví dle zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském a o právech souvisejících s právem autorským (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů.
Software byl pořízen v rámci projektu Kvalita 09, který byl realizován od března 2010 do března 2013 v rámci operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Kraj Vysočina není omezen v nakládání s takovým software a může proto konstatovat, že se jedná o tzv. open source software, který mohou všichni uživatelé bez omezení užívat, upravovat a kopírovat.
Vzhledem k účelu software Projektové řízení, který je využitelný v podstatě pouze pro subjekty veřejné správy, se jeví jeho poskytnutí k neomezenému užívání jako účelné, hospodárné a efektivní, protože ostatní subjekty veřejné správy nebudou muset vydávat další veřejné prostředky na pořízení stejného či podobného software.

Stejný systém je vhodné použít i u dalších počítačových programů pořízených Krajem Vysočina, a to:
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že politika Open Source Software je praktikovaná v čím dál širším měřítku, jeví se zavedení tohoto postupu u software, které vytváří Kraj Vysočina prostřednictvím svých zaměstnanců a v kterých nejsou obsaženy software podléhající užší právní ochraně, jako vhodné a Odbor informatiky Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje Radě Kraje Vysočina:
- poskytnout právo užít software Projektové řízení neomezenému počtu subjektů za podmínek stanovených v materiálu RK-25-2014-35, př. 1,
- svěřit rozhodování o stanovení, které počítačové programy pořizované Krajem Vysočina budou poskytovány dalším subjektům v režimu Open Source Software Krajskému úřadu Kraje Vysočina, odboru informatiky,
- uložit Krajskému úřadu Kraje Vysočina, odboru informatiky, informovat radu kraje o software poskytovaných v režimu Open Source, a to vždy do 31. 1. Příslušného kalendářního roku za předchozí kalendářní rok.
Podle ustanovení § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rada zabezpečuje rozhodování v ostatních záležitostech patřících do samostatné působnosti kraje, pokud nejsou vyhrazeny zastupitelstvu nebo pokud si je zastupitelstvo nevyhradilo.
StanoviskaOdbor analýz a podpory řízení nemá k návrhu usnesení připomínky.

Odbor regionálního rozvoje - Na současné podobě softwaru se velkou měrou podílel externí dodavatel - MCTech s. r. o.. Tato společnost na základě smlouvy o zajištění služeb uzavřené dne 19. 9. 2011 vyvinula na zakázku tento software a na základě smlouvy uzavřené dne 20. 8. 2012 vytvořila nové funkcionality. Na základě výše uvedených smluv je Kraj Vysočina držitelem výhradní licence k výstupům z těchto smluv splňující pojmové znaky díla ve smyslu autorského zákona a rovněž je oprávněn poskytovat podlicenci. Tento nový produkt vznikl za podpory veřejných prostředků, proto pokud je technicky možné očistit od osobních údajů, měl by Kraj Vysočina jako příjemce podpory umožnit využití tohoto produktu všem zájemcům.
Návrh usneseníRada kraje
poskytuje
právo užít software Projektové řízení neomezenému počtu subjektů za podmínek stanovených v materiálu RK-25-2014-35, př. 1;
svěřuje
rozhodování o stanovení, které počítačové programy pořizované Krajem Vysočina budou poskytovány dalším subjektům v režimu Open Source Software, Krajskému úřadu Kraje Vysočina, odboru informatiky;
ukládá
Krajskému úřadu Kraje Vysočina, odboru informatiky, informovat radu kraje o software poskytovaných v režimu Open Source, a to vždy do 31. 1. příslušného kalendářního roku za předchozí kalendářní rok.
Odpovědnost OI
Termín 30. 9. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz