Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2014-19

RK-25-2014-19.doc  RK-25-2014-19pr01.xls  RK-25-2014-19pr02.doc
Číslo materiálu19
Číslo jednacíRK-25-2014-19
NázevOdůvodnění veřejných zakázek zadávaných v rámci projektu OPŽP na základě 60. výzvy a předfinancování projektu
Zpracoval J. Tvrzová, M. Křížek
Předkládá P. Kolář, E. Horná
Počet příloh
Popis problémuJedná se o doporučení schválení odůvodnění veřejných zakázek na zateplování objektů ve vlastnictví Kraje Vysočina užívaných příspěvkovými organizacemi zřizovanými krajem a o schválení převodu finančních prostředků radou kraje a následně zastupitelstvem kraje z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet tohoto projektu. Akce budou spolufinancovány z Operačního programu Životní prostředí (níže jen OPŽP ), prioritní osy 3, oblast podpory 3. 2 Realizace úspor energie a využití odpadního tepla, která je zaměřena na úspory energie v oblasti konečné spotřeby energie, zejména energie na vytápění objektů u nepodnikatelské sféry. Na základě žádosti o podporu z operačního programu v rámci 60. výzvy bylo dosud akceptováno 8 dílčích projektů na stavební akce v celkové předpokládané hodnotě cca 73,8 mil. Kč bez DPH - přesný výčet dílčích akcí je uveden v materiálu RK-25-2014-19, př. 1. Uvedená zadávací řízení na tyto stavební akce spolu místně, věcně i časově souvisí a vzhledem k celkové výši předpokládané hodnoty vykazují znaky významné veřejné zakázky ve smyslu ustanovení § 16a písm. b) zákona č. 137/2006 Sb., ve znění pozd. předpisů (dále jen ZVZ ). Zadavatel proto tuto skutečnost musí zohlednit při dalším postupu v zadávacím řízení a jednotlivé dílčí stavební akce zadávat jako podlimitní významné veřejné zakázky
Dle ust. § 156 odst. 4 ZVZ je podmínkou pro zahájení zadávacího řízení významné veřejné zakázky schválení Odůvodnění veřejné zakázky zastupitelstvem kraje. Odůvodnění vztahující se k dotčeným veřejným zakázkám, vypracovaná v souladu s vyhláškou č. 232/2012 Sb., o podrobnostech rozsahu odůvodnění účelnosti veřejné zakázky, jsou obsažena v materiálu RK-25-2014-19, př. 2. Zahájení zadávacích řízení se předpokládá v říjnu tohoto roku.
Podle žádostí do OPŽP tvoří celkové náklady na všech 8 projektů 92 mil Kč vč. DPH (stavební práce, projekt, technický a autorský dozor), z toho cca 34 mil. vč. DPH tvoří uznatelné náklady, na které lze získat podporu ve výši 90 % výdajů. Po realizaci jednotlivých etap budou uznatelné náklady akce kraji propláceny z Operačního programu životního prostředí. K tomu je třeba zřídit zvláštní účet a na něj převést finanční prostředky z Fondu strategických rezerv.
Návrh řešení OŽPZ a OM navrhují radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje schválit odůvodnění veřejných zakázek:
Úspory energií - Hotelová škola Třebíč - budova internátu
Úspory energií - Gymn. a SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou - pavilon Koželská
Úspory energií - Akademie-VOŠ, gymn. a SOŠ - internát Světlá nad Sázavou
Úspory energií - Gymnázium Telč - stará budova
Úspory energií - SPŠ Pelhřimov - učební pavilon Friedova
Úspory energií - OA a HŠ Velké Meziříčí - nová budova
Úspory energií - SŠ stavební Třebíč - provozní budova
Úspory energií - SŠ automobilní Jihlava - učební pavilon dle materiálu RK-25-2014-19, př. 2.
Zastupitelstvo kraje dle § 156 odst. 4 ZVZ schvaluje odůvodnění významné veřejné zakázky.
OŽPZ a OM dále navrhují radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši 106 000 000 Kč na zvláštní účet projektu Realizace úspor energií - 60. výzva OPŽP pro provedení zateplení objektů a výměny oken v těchto objektech. Částka je navýšena oproti celkovým předpokládaným nákladům o 15%, z důvodu možných víceprací, které mohou vzniknout po zjištění skutečného stavu objektu při zahájení stavebních prací.
StanoviskaUsnesením 0740/14/2014/RK ze dne 22. 4. 2014 rada kraje uložila odboru životního prostředí ve spolupráci s odborem majetkovým předložit projektové žádosti 11 projektů Realizace úspor energie v objektech v majetku Kraje Vysočina na řídící orgán Operačního programu Životní prostředí. Všech 11 žádostí bylo akceptováno, pro 8 projektů zmiňovaných v tomto materiálu byly žádosti schváleny k poskytnutí podpory.
OŽPZ: souhlasí s návrhem usnesení.
OddPKŽÚ: nemá k materiálu připomínky
OE: souhlasí s návrhem usnesení a upozorňuje na to, že tento projektový záměr není uveden v rozpočtovém výhledu na roky 2015 až 2017.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit:
* odůvodnění veřejných zakázek:
- Úspory energií - Hotelová škola Třebíč - budova internátu ,
- Úspory energií - Gymn. a SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou - pavilon Koželská ,
- Úspory energií - Akademie-VOŠ, gymn. a SOŠ - internát Světlá nad Sázavou ,
- Úspory energií - Gymnázium Telč - stará budova ,
- Úspory energií - SPŠ Pelhřimov - učební pavilon Friedova ,
- Úspory energií - OA a HŠ Velké Meziříčí - nová budova ,
- Úspory energií - SŠ stavební Třebíč - provozní budova ,
- Úspory energií - SŠ automobilní Jihlava - učební pavilon
dle materiálu RK-25-2014-19, př. 2;
* převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši 106 000 000 Kč na zvláštní účet projektu Realizace úspor energií - 60. výzva OPŽP s tím, že tyto finanční prostředky budou čerpány dle aktuálních potřeb projektu.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor životního prostředí a zemědělství
Termín 9. 9. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz