Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2014-18

RK-25-2014-18.doc  RK-25-2014-18pr01.doc  RK-25-2014-18pr02.pdf  RK-25-2014-18pr02a.pdf  RK-25-2014-18pr02b.pdf  RK-25-2014-18pr02c.pdf  RK-25-2014-18pr02d.pdf  RK-25-2014-18pr02e.pdf  RK-25-2014-18pr02f.pdf  RK-25-2014-18pr02g.pdf  RK-25-2014-18pr02h.pdf
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-25-2014-18
NázevStavební záměr Střední průmyslová škola Třebíč - demolice a výstavba pavilonu B, rekonstrukce pavilonu A a tělocvičny
Zpracoval P. Čermák, K. Ubr
Předkládá P. Kolář, K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuJedná se o záměr řešení nevyhovujícího technického stavu pavilonu B Střední průmyslové školy Třebíč se současným vytvořením podmínek pro uvolnění jednoho areálu sloučených středních škol v Třebíči.
Dnem 1. 7. 2014 došlo ke sloučení Střední průmyslové školy Třebíč (SPŠ) se Střední školou řemesel Třebíč (SŠŘ). Škola má k dispozici nemovitosti na ul. Manželů Curieových (areál bývalé SPŠ Třebíč, domov mládeže, školní jídelna, tělocvična), na ul. Demlova (zejména teoretická výuka automobilních oborů bývalé SŠ řemesel Třebíč, nepoužívaná kapacita domova mládeže, školní jídelna) a na ul. Žďárského (praktická výuka automobilních oborů bývalé SŠ řemesel Třebíč). V minulých letech byly v areálu na ul. Manželů Curieových investovány významné prostředky jak do zlepšení technického stavu (kromě pavilonu B), tak do modernizace vybavení přístroji a didaktickou technikou a vybavení školní jídelny. Obdobně jsou průběžně opravovány dílny v areálu Žďárského.
Pavilon B v areálu Curieových je v nevyhovujícím technickém stavu (únik tepla, nevyhovující svislá izolace, resp. utopení budovy v terénu, nefunkční okna). Navíc jsou v pavilonu B stavební prvky obsahující azbest. Z tohoto důvodu byl i zrušen projekt na úspory energií s využitím státní dotace (zateplení a rekonstrukce vnějšího pláště budovy). Budova B je navíc nevhodně založena - výšková poloha pod úrovní okolního terénu způsobuje problémy s odtokem dešťových vod a související vlhkostí stavebních konstrukcí. V budovách na ul. Demlova byla řešena pouze nezbytná údržba, a to z důvodu úvah o možném opuštění budovy a s tím spojeném riziku nehospodárně vynaložené investice. Pro provozní a organizační záležitosti je u sloučené školy výhodnější uvolnit areál na ul. Demlova a přestěhovat zde zajišťovanou výuku a činnosti do areálu na ul. Manželů Curieových.
Schválený rozpočet Kraje Vysočina obsahuje v příloze M5 Investice ve školství akci Střední průmyslová škola Třebíč - rekonstrukce budovy A a B s výší alokace 15 mil. Kč v roce 2014. Při tvorbě rozpočtu byl předpoklad, že bude v průběhu roku záměr řešen a i zahájena realizace. Na základě schváleného rozpočtu OM zahájil ověřování možností řešení a na úrovni náměstka hejtmana Ing. Libora Joukla, radní pro resort školství Ing. Jany Fialové a OŠMS probíhalo časově náročné, podrobné posuzování potřeb školy, technických a ekonomických možností řešení a dalších souvislostí spojených s přípravou návrhu řešení.
Po prověření stavu a všech souvislostí jsou reálné varianty:
* Stávající pavilon B zbourat a realizovat výstavbu nového pavilonu B s jiným vhodnějším půdorysným umístěním, v souvislosti s demolicí stávajícího pavilonu B zajistit v objektu tělocvičny samostatný zdroj vytápění a staveními úpravami v objektu A3 získat nové učebny a zázemí v místě současných, pro výuku nevyužitelných prostor.
* Rekonstruovat stávající pavilon B, což znamená ponechat pouze skelet stávající budovy a objekt dostavět, a stavebními úpravami v objektu A3 získat nové učebny a zázemí v místě současných pro výuku nevyužitelných prostor. Toto řešení je však jak kapacitně, tak technicky méně účelné než předchozí.
Prověřována byla i varianta prostého zbourání stávajícího pavilonu B bez náhrady. Tato varianta je však nereálná, protože by kapacita budov v areálu na ul. Manželů Curieových nebyla dostatečná pro zajištění současné a budoucí nabídky v oblasti technických oborů samotné SPŠ, a to ani po stavebních úpravách v pavilonu A. Tato varianta neumožňuje opustit areál na ulici Demlova.
SPŠ Třebíč tvoří po sloučení se SŠ řemesel Třebíč jedno z páteřních center odborného technického vzdělávání Kraje Vysočina. Obě školy příkladně spolupracují a připravily program společného prvního ročníku s následnou diferenciací ve vyšších ročnících. Pro realizaci tohoto programu obou škol je výhodnější, pokud by se obě školy podařilo sestěhovat do jednoho areálu, resp. uvolnit areál na ulici Demlova a umístit jeho kapacity do areálu na ul. Manželů Curieových. Takové spojení usnadňuje využití odbornosti a aprobace učitelů, vytváření projektových týmů napříč obory, zvyšuje využití odborných učeben, nebude potřebné řešit obnovu vybavení jídelny na ulici Demlova (řádově miliony Kč). Z uvedených důvodů je navrženo spojit řešení nevyhovujícího stavu pavilonu B SPŠ Třebíč s posílením kapacity a přestěhováním výuky z areálu na ulici Demlova. Záměrem je zbourat stávající pavilon B a místo něho postavit novou budovu s univerzálními učebnami. Předtím budou pro umístění strojírenských laboratoří a strojů upraveny prostory v pavilonu A a provedeny stavební úpravy v objektu tělocvičny. Podrobnější informace včetně ekonomického porovnání posuzovaných variant jsou uvedeny v předkládaném Stavebním záměru - viz. materiály RK-25-2014-18, př. 1 a př. 2 - 2h.
Návrh řešení OM a OŠMS předkládají radě kraje stavební záměr výše uvedené akce k projednání. Vlastní stavební záměr je obsahem materiálů RK-25-2014-18, př. 1 a př. 2 - 2h (kompletní grafická část stavebního záměru bude na jednání rady kraje k dispozici).
Schválení stavebního záměru je předpokladem pro zahájení projekčních prací na základě zadávacího řízení na služby.
V rozpočtu Kraje Vysočina pro rok 2014 je zahrnuto více než dostatečné finanční krytí pro zajištění zpracování projektové přípravy stavby. Realizace stavebních prací (stavební úpravy pavilonu A a tělocvičny) by mohla být zahájena zhruba v polovině roku 2015. Po dokončení této etapy tím budou vytvořeny provizorní podmínky pro zajištění výuky při vystěhování stávajícího pavilonu B. Škola je připravena organizačně dočasně přizpůsobit výuku (intenzivní využití multifunkčního sálu, prodloužení rozvrhu, využití kapacit v dalších areálech Demlova a Žďárského). Realizace akce by mohla pokračovat (demolice a výstavby nového pavilonu B) až do roku 2017. Realizace je odvislá od možností rozpočtu kraje v jednotlivých letech plánované realizace.
OM a OŠMS doporučují radě kraje schválit předkládaný Stavební záměr a rozhodnout o změně názvu akce zařazené v rozpočtu kraje. Vzhledem k výše uvedenému se jedná o strategický záměr v oblasti vzdělávání v souladu s koncepcí rozvoje krajských center odborného vzdělávání.
StanoviskaOdbor ekonomický: V případě, že bude radou kraje schválen stavební záměr akce Střední průmyslová škola Třebíč - demolice a výstavba pavilonu B, rekonstrukce pavilonu A a tělocvičny, bude třeba finanční prostředky (cca 134,7 mil. Kč) nárokovat při sestavování rozpočtu kraje na jednotlivé roky realizace stavby. V období 2015 až 2017 se počítá na kapitole Nemovitý majetek s realizací dalších tří finančně náročných akcí v Nemocnici Jihlava, v Nemocnici Třebíč a v Nemocnici Havlíčkův Brod v celkové výši cca 810 mil. Kč. Pro sestavování vyrovnaného rozpočtu kraje je žádoucí vycházet z aktuálního rozpočtového výhledu Kraje Vysočina na roky 2015 až 2017 schváleného zastupitelstvem kraje usnesením č. 0289/04/2014/ZK.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
stavební záměr Střední průmyslová škola Třebíč - demolice a výstavba pavilonu B, rekonstrukce pavilonu A a tělocvičny dle materiálů RK-25-2014-18, př. 1, RK-25-2014-18, př. 2, RK-25-2014-18, př. 2a, RK-25-2014-18, př. 2b, RK-25-2014-18, př. 2c, RK-25-2014-18, př. 2d, RK-25-2014-18, př. 2e, RK-25-2014-18, př. 2f, RK-25-2014-18, př. 2g,
RK-25-2014-18, př. 2h;
rozhoduje
změnit název akce Střední průmyslová škola Třebíč - rekonstrukce budovy A a B zařazené v kapitole Nemovitý majetek, v příloze M5 - Investice ve školství na nový název Střední průmyslová škola Třebíč - demolice a výstavba pavilonu B, rekonstrukce pavilonu A a tělocvičny .
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31. 8. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz