Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2005-44

RK-09-2005-44.doc  RK-09-2005-44pr1.doc  RK-09-2005-44pr2.doc
Číslo materiálu44
Číslo jednacíRK-09-2005-44
NázevPartnterství kraje Vysočina v projektu "Úsměv"
Zpracoval R. Handa
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problému

Ministerstvo práce a sociálních věcí jako řídící orgán ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí vyhlásily 26.11.2004 "Výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů" (dále jen Výzva). Výzva je určena pro instituce veřejné správy (kraje, obce, příspěvkové organizace) a nestátní neziskové organizace (občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti).
V souladu s Výzvou připravilo Centrum dopravního výzkumu v Olomouci projekt "Podpora udržitelné dopravy - projekt Úsměv", jehož cílem je zvyšování povědomí o zmírnění následků vlivu dopravy na životní prostředí a zlepšení dopravní bezpečnosti.
Centrum dopravního výzkumu v Olomouci oslovilo Krajský úřad kraje Vysočina, odbor dopravy a silničního hospodářství (dále jen ODSH) s návrhem podílet se na výše uvedeném projektu.
Partnerství kraje spočívá v účasti zástupců kraje na školicích akcích, v zajištění koordinace při oslovování zástupců obecních úřadů, v poskytnutí prostor pro jednodenní školící akce a v rámci spolupráce při tvorbě návrhu společných propagačních materiálů, které by podporovaly veřejnou, cyklistickou a pěší dopravu. ODSH tento návrh projednal s odborem školství, mládeže a sportu (dále jen OŠMS), odborem regionálního rozvoje (dále jen ORR), odborem sekretariátu hejtmana (dále jen OSH) a odborem životního prostředí (OŽP) a navrhl účast po jednom zástupci ze jmenovaných odborů. OŠMS, ORR a OSH vyjádřily ochotu zapojit se do tohoto projektu, který nevyžaduje spolufinancování ze strany kraje a je plně hrazen z prostředků Evropské unie a státního rozpočtu. OŽP projevil zájem o monitorování vlivů environmentálního vzdělávání a osvěty na veřejnost.

Návrh řešení

ODSH společně s OŠMS, ORR, OSH a OŽP navrhuje Radě kraje schválení partnerství kraje Vysočina na projektu "Úsměv". V případě schválení účasti kraje Vysočina na projektu Úsměv by mělo být toto partnerství stvrzeno podpisem statutárního zástupce kraje na "Prohlášení
o partnerství", které je přílohou č. 1 materiálu RK-09-2005-44.

Stanoviska

Odbor sekretariátu hejtmana hodnotí pozitivně záměr zapojení kraje do projektu "Úsměv". Spojení cílů projektu, společně se jménem kraje Vysočina, se jeví jako velmi vhodné
i výhodné. Projekt jistě přispěje ke zvýšení povědomí o "čistém kraji" a nezanedbatelná není ani podpora aktivit vedoucí ke zvýšení bezpečnosti dopravy. Všechny tyto aktivity jsou pozitivní a lze je mediálně velmi dobře využít.
OSH je připraven na popisovaném projektu aktivně spolupracovat s ODSH ve všech oblastech, kterých se partnerství v popisovaném projektu týká.
Zároveň si dovolujeme upozornit na potřebu propagace jména kraje Vysočina na všech produktech projektu, zejména důsledným a správným používáním logotypu kraje.
Odbor školství mládeže a sportu se zapojí do částí projektu, které budou mít vazbu na oblast školství.
Odbor životního prostředí má zájem o monitorování vlivu projektu na veřejnost v rámci environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty
Odbor regionálního rozvoje - V Deklaraci Zdravého kraje Vysočina schválené zastupitelstvem kraje (usnesení 266/04/2004/ZK) jsme se přihlásili k otevřenému přístupu
k udržitelnému rozvoji, jenž je prezentován na třech nejvýznamnější pilířích (sociálním, ekonomickém a environmentálním). Do všech těchto oblastí zasahuje i koncept udržitelné dopravy, která se týká jak ekonomického rozvoje kraje, tak i života nás jako jedinců, kteří obýváme nám svěřené území a v neposlední řadě i našeho životního prostředí a jeho limit, které bychom se měli naučit respektovat. Vedle vzdělávací a informační funkce je projekt Úsměv zaměřen také na spolupráci a vytváření partnerství mezi veřejným, podnikatelským
a neziskovým sektorem.
Z tohoto důvodu navrhujeme přijmout nabídku účasti v tomto projektu a nabízíme pomoc při zajištění komunikace se zástupci NNO, kteří jsou jednou z cílových skupin projektu.

Návrh usnesení

Rada kraje
schvaluje
partnerství kraje Vysočina na projektu "Úsměv", který byl podán Centrem dopravního výzkumu do "Výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů".
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství
Termín únor 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz