Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2005-43

RK-09-2005-43.doc
Číslo materiálu43
Číslo jednacíRK-09-2005-43
NázevNávrh na uvolnění a pořízení nemovitého majetku u Správ a údržeb silnic kraje Vysočina
Zpracoval I. Ševecová, J. Černík
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problému

V roce 2004 bylo jedním z cílů odboru dopravy a silničního hospodářství zmapovat veškerý nemovitý majetek jednotlivých Správ a údržeb silnic na území kraje Vysočina z hlediska jeho potřebnosti a využitelnosti pro zabezpečení provádění údržby a oprav silniční sítě. Provedenou inventarizací bylo zjištěno následující:

SÚS Havlíčkův Brod:
Jedná se o cestmistrovství Ledeč nad Sázavou, provozní střediska Přibyslav a Herálec, cestmistrovství Havlíčkův Brod.

Cestmistrovství v Ledči nad Sázavou se nachází na sídlišti, v lokalitě Pod Stínadly, uprostřed městské zástavby na naprosto nevhodném místě, bez možnosti skládek a jakéhokoliv rozšíření. Skládka posypových materiálů se nachází mimo objekt, v ulici Na Pláckách na opačném konci města. Objekt stávajícího cestmistrovství se skládá z administrativní budovy, dílen a garáží, vše na pozemku o výměře 2 599 m2. Odbor dopravy a silničního hospodářství společně se Správou a údržbou silnic (dále jen SÚS) navrhuje toto cestmistrovství přemístit, prostory uvolnit a nabídnout k odprodeji. V sousedství stávající skládky posypových materiálů SÚS v lokalitě Na Pláckách se nachází areál odloučeného pracoviště Integrované střední školy Světlá nad Sázavou. Tento opuštěný areál je ve vlastnictví kraje Vysočina. Součástí areálu jsou pro cestmistrovství velmi výhodně využitelné dílny a garáže. Areál je umístěn v průmyslové zóně Ledče nad Sázavou a po přestěhování by byly vytvořeny vhodné podmínky pro činnost cestmistrovství. SÚS nepředpokládá využití školní budovy. Nejedná se o nákup nemovitostí, pouze o jejich předání do užívání SÚS. Náklady na přemístění a stavební úpravy by byly pokryty z investičního fondu SÚS Havlíčkův Brod a výnosů z prodeje areálu Pod Stínadly (stávajícího cestmistrovství). V roce 2005 se předpokládá geometrické zaměření pozemků, vlastní realizace přestěhování pak v průběhu roku 2006.

Provozní střediska SÚS Havlíčkův Brod v Přibyslavi a v Herálci nemají vlastní zázemí a využívají pro svou činnost prostory cizích vlastníků (nájem Přibyslav, bez právního důvodu Herálec). Obě střediska jsou prostorově nevyhovující, neodpovídající potřebám středisek, chybí u nich sociální zařízení pro pracovníky. SÚS Havlíčkův Brod projednala možnost zakoupit odpovídající a pro potřeby SÚS vyhovující prostory.
V Přibyslavi se jedná o areál bývalé prodejny stavebnin spotřebního družstva Jednota o rozloze 2 284 m2, vybavený montovanou halou, domkem se sociálním zařízením a vhodnou plochou pro skládku posypového materiálu. Finanční náklady na odkoupení objektu ve výši 2,1 mil. Kč by byly kryty z investičního fondu SÚS Havlíčkův Brod. V případě schválení by bylo možno začít s realizací v průběhu roku 2005.
V Herálci představuje provozní středisko v současné době buňka bez sociálního zařízení, provizorně umístěná na cizím pozemku. Nabízí se možnost toto středisko přemístit do nevyužívaného areálu zemědělského družstva o výměře 3 750 m2, kde je k dispozici objekt pro zázemí pracovníků se sociálním zařízením. Montovaná hala je vhodná pro garážování techniky a venkovní prostor je dostatečně veliký pro skládku posypových hmot. Tento objekt by bylo možno odkoupit za předpokládanou cenu 2 mil. Kč, kterou by hradila SÚS Havlíčkův Brod z prostředků investičního fondu. V případě schválení by bylo možno začít s realizací rovněž v průběhu roku 2005.

V areálu cestmistrovství Havlíčkův Brod je možno nabídnout k pronájmu zpevněnou plochu o velikosti 2 200 m2 a ocelokolnu na zděné podezdívce 450 m2 s možností garážování
10 nákladních aut, kterou SÚS v současné době nevyužívá. Prostorové podmínky umožňují zřízení odděleného vjezdu tak, aby nebyl narušen provoz vlastního cestmistrovství. Pronájem garáží, na základě nabídky, se předpokládá realizovat v průběhu roku 2005.

SÚS Jihlava :
Jedná se o areál SÚS a cestmistrovstvi Jihlava a skládku materiálu Nová Ves.

Při provedené inventuře na Správě a údržbě silnic Jihlava bylo zjištěno, že areál ve stávajícím rozsahu je pro potřeby SÚS nevyužitelný. Odbor majetkový již tuto záležitost řešil a radě kraje předložil ke schválení zveřejnění záměru prodat uvedenou část nemovitostí. Tento záměr byl zveřejněn po zákonem stanovenou dobu na úřední desce úřadu dle usnesení rady kraje č. 1286/35/2004/RK. O nadbytečnou část tohoto areálu již projevil zájem případný kupující. Jedná se o budovu bývalého archivu, ocelokolnu a přilehlou část pozemků o rozloze 5 000 m2.

Skládka posypového a jiného materiálu Nová Ves je na pronajatém pozemku, bez sociálního zařízení a dostatečného zázemí pro pracovníky. Pronajatá plocha představuje 6 370 m2, se 3 mobilními buňkami. Roční nájemné činí 12 740,- Kč. Pro zimní období 2005/2006 navrhuje odbor dopravy a silničního hospodářství společně se SÚS Jihlava skládku posypového materiálu nevyužívat, posypový materiál soustředit ve 4 km vzdáleném středisku Horní Cerekev (SÚS Pelhřimov), kde je k dispozici zděné zázemí pro pracovníky včetně sociálního zařízení. Toto řešení zároveň představuje úsporu 1 nakladače posypových materiálů. V Nové Vsi by zůstala pouze skládka ostatního materiálu. Část stávající skládky v Nové Vsi by tak bylo možno vyklidit, ponechat zde na ploše 2 600 m2 stávající 3 buňky a zbytek pozemku předat majiteli s odpovídajícím snížením nájemného. Dále se předpokládá snížení nákladů na nákup posypových materiálů (v blízkosti se nachází lom). Termín realizace v průběhu roku 2005.

SÚS Pelhřimov :
Jedná se o distribuční transformátory ve střediscích Myslotín a Horní Cerekev.

Odbor majetkový Krajského úřadu kraje Vysočina v současné době řeší převod části nemovitého majetku bývalé obalovny v k.ú. Myslotín, obec Pelhřimov. Jedná se o jednopodlažní administrativní budovu a část přilehlého pozemku. V tomto areálu bývalé obalovny se též nachází nepotřebný distribuční transformátor. Další nevyužitý distribuční transformátor se nachází v areálu střediska Horní Cerekev. Náklady na údržbu a předepsané prohlídky těchto transformátorů činí 6 750 Kč ročně za 1 ks a zbytečně tak zatěžují rozpočet SÚS. Řešením situace se jeví převod transformátorů do majetku distribuční energetické společnosti E.ON a.s. České Budějovice, která již projevila o tyto transformátory zájem.

SÚS Třebíč :
Jedná se o cestmistrovství Hrotovice, středisko Svatoslav a středisko Štěměchy.

Cestmistrovství Hrotovice užívá ke své činnost rozlehlý areál asi 500m za obcí Hrotovice. Tento areál je pro potřeby provozu cestmitrovství prostorově předimenzován. V současné době je objekt bývalého skladu náhradních dílů zcela nevyužit. Jedná se o dvoupodlažní budovu se skladovacími plochami 880 m2 a úplným vybavením (5 kanceláří, sociální zařízení, kuchyňka, WC). V zimním období se celá budova temperuje, aby nedocházelo ke zhoršování jejího stavebně technického stavu. SÚS Třebíč nepředpokládá využití tohoto objektu, z tohoto důvodu odbor dopravy a silničního hospodářství po projednání se SÚS Třebíč navrhuje tyto skladové prostory včetně přilehlých manipulačních ploch (řádově 5 000 m2) prodat či pronajmout.

Středisko Svatoslav, organizačně příslušné k cestmistrovství Třebíč, se nachází 8 km od střediska Rudíkov na pozemcích v cizím vlastnictví. V objektu je přízemní budova, 3 garáže a základní sociální vybavení. Roční nájmy za tyto nemovitosti činí 62 400,- Kč. Odbor dopravy a silničního hospodářství spolu se SÚS Třebíč navrhuje zajistit údržbu silnic ze středisek Rudíkov a Okříšky. Objekt Svatoslav opustit a předat v průběhu roku 2005 majiteli.

Středisko Štěměchy je na vlastních pozemcích, vzdáleno 9 km od střediska Okříšky. Jedná se o pozemky o celkové rozloze 12 960 m2, jednopodlažní "likusový" domek se základním vybavením. SÚS Třebíč předpokládá ponechat část pozemku o rozloze 10 400 m2, který je umístěn odděleně jako bezobslužnou skládku ostatního materiálu (vyfrézovaná drť, betonové roury, betonové panely apod). Zbývající nemovitosti odbor dopravy a silničního hospodářství spolu se SÚS navrhuje v průběhu roku 2005 odprodat či pronajmout.

Návrh řešení

Odbor dopravy a silničního hospodářství předkládá tento materiál radě kraje na vědomí jako podklad pro realizaci dalších kroků při majetkoprávních převodech nepotřebného majetku (uvolnění a pořízení). Materiál byl projednán a odsouhlasen řediteli Správ a údržeb silnic. Tento materiál by měl sloužit jako koncepční podklad pro případné majetkoprávní převody. Kromě ekonomického přínosu z uvolněných pronájmů a z tržeb za prodaný nemovitý majetek se ušetří provozní náklady a náklady na údržbu nevyužívaného majetku. Přemístěním středisek do nových prostor se zlepší podmínky pro výkon základních činností SÚS.

Souhrn :


Uvolněné objekty
Uvolněné plochy
Úspora nájmů
Pronájmy
Pořízení

V nájmu
K odprodeji




Havlíčkův Brod
2 objekty
Přibyslav, Herálec
1
Ledeč n/S
3 600 m2

10 garáží
Havl .Brod
zpev.plocha
2 objekty
Přibyslav
Herálec
Jihlava
1
Nová Ves
1
část SÚS Jihlava
3 770 m2
5 000 m2
12 740,-


Pelhřimov

1
část obalovny Myslotín
2x transformátor
2 415 m2

13 500,-
(údržba transf.)


Třebíč
1
Svatoslav

2
část Hrotovice
část Štěměchy
5 000 m2
2 560 m2
62 400,-


SÚS celkem
4
5
22 345 m2
88 640,-



Stanoviska

Odbor ekonomický nemá k předloženému materiálu připomínky.

Odbor majetkový se seznámil s materiálem. OM zastává názor, že je nutné postupně řešit optimalizaci obslužného nemovitého majetku ve správě SÚS tak, aby byly jednak zajištěny odpovídající materiálně technické podmínky pro výkon činností SÚS a nevyužitelný a nepotřebný nemovitý majetek zbytečně nezatěžoval vlastníka a ani správce. OM není schopen zaujmout stanovisko k předloženým návrhům ve vazbě na možné budoucí organizační nebo koncepční změny v systému zajišťování činností správy a údržby silniční sítě.

Návrh usnesení

Rada kraje
bere na vědomí
předkládaný materiál využitelnosti nepotřebného nemovitého majetku jednotlivých SÚS kraje vysočina a ukládá odboru dopravy a silničního hospodářství ve spolupráci s odborem majetkovým řešit realizaci nepotřebného nemovitého majetku.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor dopravy a silničního hospodářství
Termín rok 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz