Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2014-83

RK-24-2014-83.doc  RK-24-2014-83pr01.pdf  RK-24-2014-83pr02.doc
Číslo materiálu83
Číslo jednacíRK-24-2014-83
NázevPředložení projektu Information Network of Social And Health Services
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuPředmětem materiálu je příprava projektu Information Network of Social And Health Services (Informační síť sociálních a zdravotních služeb).
Na jednání rady kraje č. 1/2014 bylo schváleno partnerství Kraje Vysočina v projektu Regionální informační síť sociálních a zdravotních služeb Kraje Vysočina. Tento projekt byl následně předložen na MPSV, ale jeho podpora nebyla schválena. V současné době kraj má nabídku od Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR a Unie zaměstnavatelských svazů, že by projekt s tímto zaměřením mohl být na dobu 3 let ve spolupráci s MPSV financován z prostředků EU mimo operační programy vyhlašované v ČR přímo z Bruselu.
Bude zaveden navržen zcela nový systém informačních center, který umožní poskytnout občanům snadno dostupnou a komplexní pomoc při řešení jejich problémů, komplexní propojený přehled jak sociálních, tak zdravotních služeb. Pro přímý kontakt s občany bude zřízeno pět informačních center v pěti okresech v kraji, jejichž pracovníci budou odborně připraveni při rozhovoru přesně identifikovat problém, který občan potřebuje řešit. Na základě pilotního provozu těchto pěti center bude zpracován podrobný manuál informačních míst pro provoz ostatních krajů. Úkolem těchto informačních center bude nabídnout občanům nejvhodnější řešení jejich aktuální nepříznivé sociální situace nebo zdravotního stavu. K tomu musí být vybavena personálně, ale i technicky, metodicky a vhodným softwarem. Preferováno je umístění těchto center ve vhodných a dobře dostupných prostorách nemocnic, kde se pohybuje vysoký počet lidí řešících problémy v sociální a zdravotní oblasti. Informace v systému však budou dostupné i pro poskytovatele sociálních služeb, sociální sestry v nemocnicích, sociální pracovníky městských úřadů apod.
V materiálu RK-24-2014-83, př. 1 je připojena fiše výše uvedeného projektu a v materiálu RK-24-2014-83, př. 2 je zpracován jeho detailnější popis. Rozpočet projektu je v pracovní verzi vypracován na částku 28 543 tis. Kč a měl by do konce roku 2017 pokrývat i personální náklady v pěti informačních centrech na území kraje. Na projektu se budou podílet partneři uvedení v příloze 1 tohoto materiálu, kteří budou spolupracovat zejména po odborné stránce při přípravě metodik, při vzdělávání pracovníků apod.
Návrh řešení Navrhujeme, aby rada kraje uložila OSV předložení projektové žádosti Information Network of Social And Health Services (Informační síť sociálních a zdravotních služeb). Základní teze projektu jsou obsaženy v materiálu RK-24-2014-83, př. 1 (projektová fiše - bude předložena na jednání rady kraje). Projekt je nutné předložit MPSV kvůli zajištění financování do 15. 8. 2014.
StanoviskaStanovisko projektové kanceláře bude doplněno na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
odboru sociálních věcí podání projektové žádosti Information Network of Social And Health Services dle materiálu RK-24-2014-83, př. 1, a to v rámci přímého financování EU.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 31. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz