Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2005-41

RK-09-2005-41.doc
Číslo materiálu41
Číslo jednacíRK-09-2005-41
NázevŽádost obce Milešín o zajištění zimní údržby místní komunikace
Zpracoval I. Ševecová
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problému

Dne 25. 1. 2005 byla kraji Vysočina doručena žádost Obce Milešín (okres Žďár nad Sázavou) o poskytnutí finanční dotace na zajištění zimní údržby místní komunikace v délce 3,7 km. V žádosti je uvedeno, že místní komunikace je využívána pro pravidelnou linkovou osobní dopravu. Důvodem žádosti jsou vysoké finanční náklady na zajištění běžné zimní údržby.

Návrh řešení

Odbor dopravy a silničního hospodářství na základě požadavků obce Milešín prověřil, že po předmětné komunikaci jezdí autobusy linek č. 728350, 840503 a 840507 provozované dopravcem Bítešskou dopravní společností spol. s r.o. Velká Bíteš. V licenčním řízení dle zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, zahájeném dne
1. 11. 2004, byl návrh licence předložen k vyjádření mimo jiné i obci Milešín, jako vlastníku místní komunikace, po které bylo navrhováno vedení trasy linky. Vzhledem k tomu, že obec Milešín nereagovala ve stanovené lhůtě na návrh vedení trasy linky, bere se v tomto řízení za to, že nemá žádné připomínky a vydává tak souhlas k vedení trasy linky po místní komunikaci ve vlastnictví obce. Náklady na zajištění zimní údržby místní komunikace pluhováním a posypem se pohybují mezi 100 - 150 tis. Kč za zimní období. Zimní údržbu místní komunikace provádí Správa a údržba silnic Žďár nad Sázavou na základě objednávky na zimní období, s tím, že zásah je prováděn na základě výzvy Obce Milešín ve věci údržby místní komunikace, v souladu se schválenou zřizovací listinou.
Vlastníkem předmětné komunikace je obec, která je dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích a prováděcí vyhlášky 104/1997 Sb., ve znění pozdějších právních předpisů, povinna zmírňovat závady ve sjízdnosti způsobené povětrnostními vlivy na této komunikaci.
Rozpočet kraje Vysočina v roce 2005 nepočítá s dotacemi obcím na úhradu jejich provozních nebo investičních nákladů. Vzhledem ke skutečnosti, že v daném případě není splněno žádné z kritérií stanovených v "Kritériích pro posuzování žádostí obcí o dotace nebo půjčky", které byly schváleny zastupitelstvem kraje usnesením č. 130/06/2002/ZK dne 24. 9. 2002. (Usnesením č. 130/06/2002/ZK bylo schváleno, že Zastupitelstvo kraje schvaluje Kritéria pro posuzování žádostí obcí o poskytnutí dotace nebo půjčky).
Odbor dopravy a silničního hospodářství dle "Kritérií pro posuzování žádostí obcí o dotace nebo půjčky" schválených usnesením zastupitelstva kraje navrhuje radě kraje zamítnout žádost obce o finanční pomoc na zajištění zimní údržby místních komunikací.
Návrh předpokládá zamítnout žádost obce.

Stanoviska

Odbor ekonomický nemá připomínky
Odbor majetkový souhlasí s návrhem usnesení.

Návrh usnesení

Rada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje zamítnout žádost Obce Milešín o poskytnutí finanční dotace nebo půjčky na zajištění zimní údržby místních komunikací a
ukládá
odboru dopravy žadatele o zamítnutí žádosti vyrozumět.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství
Termín do 28. 2. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz