Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2014-40

RK-24-2014-40.doc  RK-24-2014-40pr01.pdf
Číslo materiálu40
Číslo jednacíRK-24-2014-40
NázevPředběžný projektový záměr Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace - PET centrum Nemocnice Jihlava
Zpracoval J. Dvořáková
Předkládá S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuOdbor zdravotnictví Krajského úřadu Kraje Vysočina obdržel od Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, (dále jen Nemocnice ) předběžný projektový záměr PET centrum Nemocnice Jihlava (dále jen projekt ). Podrobná specifikace projektu je obsahem materiálu RK-24-2014-40, př. 1.
Pozitronová emisní tomografie (PET) je neinvazivní vyšetřovací metoda nukleární medicíny, založená na detekci záření z radiofarmaka podaného pacientovi. Je využívána zejména pro přesnou diagnostiku nádorových onemocnění a pomáhá tak určit rozsah choroby a tím i nejvhodnější variantu léčby. Dále se využívá i v neurologii a kardiologii. Pomocí PET lze také průběžně monitorovat úspěšnost a účinnost terapie, aby ji ošetřující lékař mohl případně změnit. PET/CT je diagnostická zobrazovací metoda spojující vyšetření počítačovou tomografií (CT) a pozitron emisní tomografií (PET). Kombinované PET/CT vyšetření představuje jeden z nejmocnějších diagnostických nástrojů dnešní medicíny.
Cílem projektu je dobudování uceleného komplexu zobrazovacích metod, které zkvalitní a zrychlí především onkologickou diagnostiku ve vazbě na komplexní onkologické centrum (dále jen KOC ) Nemocnice. V současné době jsou pacienti odesíláni na pracoviště PET/CT Masarykova onkologického ústavu (MOÚ), Fakultní nemocnice Hradec Králové, Fakultní nemocnice Plzeň, Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Dostupnost PET/CT pro pacienty na Vysočině je výrazně nedostatečná.
Nemocnice uvádí jako hlavní výhody projektu: odbornou návaznost na KOC, geografickou polohu - spádová oblast je cca 750 tis. obyvatel (včetně části Jihočeského kraje a Pardubického kraje), kvalitní klinické zázemí a dobrou dopravní obslužnost (rozhodující z pohledu logistiky dodávek radiofarmaka - zdroj Praha, Brno).
Celkové předpokládané investiční náklady projektu jsou ve výši 121 mil. Kč. Z toho náklady na stavební práce se předpokládají ve výši 53 mil. Kč, na pořízení PET/CT a ostatního vybavení ve výši 68 mil. Kč.
Začátek realizace projektu (příprava a realizace veřejných zakázek na stavební práce) se předpokládá na leden 2015. Ukončení projektu (dodávka, instalace a testování PET/CT) se předpokládá na srpen 2015.
Návrh řešení Odbor zdravotnictví navrhuje radě kraje vzít na vědomí předběžný záměr Nemocnice dle materiálu RK-24-2014-40, př. 1 a uložit řediteli nemocnice, aby zřizovateli předložil komplexní analýzu efektivnosti investičního projektu. Dle vypracované analýzy bude zřizovatelem následně projednáváno případné schválení projektu.
StanoviskaOdbor majetkový souhlasí s předloženým materiálem a upozorňujeme, že v současné době probíhá Etapa I. - rekonstrukce přípravy radiofarmak, která je stavebně technickou součástí tohoto projektového záměru a je plně v souladu s jeho koncepcí.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
předběžný projektový záměr PET centrum Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-24-2014-40, př. 1;
ukládá
řediteli Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, předložit zřizovateli komplexní analýzu efektivnosti investičního projektu PET centrum Nemocnice Jihlava v termínu do 31. 10. 2014, a to prostřednictvím Portálu příspěvkových organizací PO. Analýza bude obsahovat zejména detailní rozbor očekávaných nákladů, přínosů, dopadů včetně návrhu financování veškerých výdajů souvisejících s realizací a následným provozem projektu.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, ředitel Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 31. 10. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz