Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2005-36

RK-09-2005-36.doc
Číslo materiálu36
Číslo jednacíRK-09-2005-36
NázevŽádost o příspěvek na ukončení realizace projektu Návrat zapomenutého syna
Zpracoval K. Lisá
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problému

Dne 25. února 2005 se uskuteční v Galerii umelcov Spiša ve Spišské Nové Vsi slavnostní vernisáž výstavy "Otakar Štáfl - symbol českej a slovenskej vzájemnosti". Tato výstava je závěrečnou prezentací celoživotního díla českého malíře Otakara Štáfla (1884 - 1945), rodáka z Havlíčkova (Německého) Brodu. Výstava je součástí putovního cyklu, který byl představen v průběhu let 2003 - 2004 již na několika místech České a Slovenské republiky. Měli ji tak možnost shlédnout návštěvníci v Praze, Počátkách, Ledči nad Sázavou, Pelhřimově, Havlíčkově Brodě a Tatranské Lomnici. Díky rozsáhlejšímu projektu autorů Ing. Pavla Peška a doc. PhDr.Václava Šplíchala, Csc. "Návrat zapomenutého syna - Otakar Štáfl, český malíř" tak nyní výstava zavítá do Spišské Nové Vsi. Cílem celého projektu, připraveného jako příspěvek k česko-slovenské vzájemnosti a přátelství, byla snaha znovu vynést na světlo pozapomenuté, nevšední a neuvěřitelně rozměrné dílo této výjimečné osobnosti, s připomenutím 120. výročí narození a 60. výročí tragického úmrtí akademického malíře Otakara Štáfla. Samotný projekt přibližuje Otakara Štáfla nejen jako výtvarníka a ilustrátora mnoha knih, ale rovněž jako průkopníka československého plakátu, jako člověka, který stál u zrodu českého filmu, jako milovníka rázovitosti českého a slovenského lidu a krajiny - zejména milovníka Vysokých Tater a jako donátora mnoha kulturních, společenských a charitativních podniků v rodném Německém Brodě, v Praze a ve slovenských Tatrách.
Součástí projektu, na jehož realizaci se podílelo mnoho institucí v České i Slovenské republice, jsou nejrůznější aktivity k připomenutí osobnosti Otakara Štáfla. Kromě putovní výstavy také vydání knižních publikací a kalendáře, odhalení pamětní desky manželům Štáflovým na domě v Praze - Vinohradech. V přípravách nebo realizaci je nová instalace muzejní expozice a odhalení sochy v Havlíčkově Brodě, vybudování galerie v Tatranské Lomnici, obnovení alpinia u Popradského plesa a další.
V souvislosti s organizačně i finančně náročnou realizací projektu požádali autoři kraj Vysočina o příspěvek na prezentaci výstavy ve Spišské Nové Vsi a o podporu nákladů při vydání publikace Otakar Štáfl: EXLIBRIS - Album Štáflových exlibris, 2004.

Návrh řešení

Odbor kultury a památkové péče a odbor sekretariátu hejtmana, po vzájemné dohodě, navrhují radě kraje podpořit projekt "Návrat zapomenutého syna - Otakar Štáfl, český malíř".Celkovou částku 31.000 Kč navrhují hradit z položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje. Tato suma se skládá z položky určené na zajištění převozů a kvalitní instalaci výstavy "Otakar Štáfl - symbol českej a slovenskej vzájemnosti" ve Spiššké Nové Vsi (15.000 Kč) a z položky určené na odkoupení 50 kusů publikací Otakar Štáfl: EXLIBRIS - Album Štáflových exlibris, 2004 v ceně 320 Kč/kus (16.000 Kč).
Důvodem k podpoře projektu a prezentace výstavy je mimořádný ohlas na realizaci projektu, velmi úspěšná propagace kraje Vysočina v České a Slovenské republice, posílení česko-slovenské vzájemnosti a v neposlední řadě i tradičního partnerství mezi městy Havlíčkův Brod a Spišská Nová Ves.

Stanoviska

Odbor sekretariátu hejtmana souhlasí s nákupem 50 kusů publikací Otakar Štáfl: EXLIBRIS - Album Štáflových exlibris, 2004. Nakoupené knihy budou využívány jako mimořádný, exkluzivní dárek, určený zejména pro potřeby rady kraje. Oddělení vnějších vztahů vítá spojení jména kraje Vysočina s kvalitní expozicí výstavy, což přispívá k pozitivní propagaci kraje v zahraničí.
Ekonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje je 29 273 tis. Kč.

Návrh usnesení

Rada kraje
schvaluje
povýšení kapitoly Zastupitelstvo kraje (§ 3319 Ostatní záležitosti kultury, ORJ 1800, příloha Z2 schváleného rozpočtu) o částku 31 tis. Kč snížením kapitoly Rezervy a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje (§ 6409 Ostatní činnosti j. n.) o tuto částku na realizaci projektu "Návrat zapomenutého syna - Otakar Štáfl, český malíř".
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, odbor sekretariátu hejtmana, ekonomický odbor
Termín 31. 5. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz