Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2014-97

RK-23-2014-97.doc  RK-23-2014-97pr01.doc  RK-23-2014-97pr02.doc  RK-23-2014-97pr03.doc
Číslo materiálu97
Číslo jednacíRK-23-2014-97
NázevZpráva o činnosti v samostatné působnosti při posuzování vlivů na životní prostředí (EIA, SEA) a při integrovaném povolení (IPPC).
Zpracoval J. Klečanský
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuUsnesením rady kraje 1029/23/2007/RK ze dne 24. 7. 2007 bylo odboru životního prostředí, nyní odbor životního prostředí a zemědělství, uloženo plnit úkoly kraje v samostatné působnosti jako dotčeného územního samosprávného celku podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (dále jen zákon o EIA ).
Současně bylo odboru životního prostředí a zemědělství uloženo plnit úkoly kraje v samostatné působnosti jako účastníka řízení o vydání integrovaného povolení podle zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (dále jen zákon o IPPC ).
V obou případech bylo odboru životního prostředí a zemědělství uloženo podávat o činnosti zprávy radě kraje. Tento text původního usnesení je v materiálu RK-23-2014-97, př. 3.
Návrh řešení Posuzování vlivů na životní prostředí (dle zákona o EIA)
Podle zákona o EIA zajišťoval odbor životního prostředí a zemědělství v období leden - červen 2014 úkoly kraje v samostatné působnosti u procesů posuzování záměrů vedených Ministerstvem životního prostředí a ostatními příslušnými krajskými úřady. Jednalo se o čtyři záměry, které jsou včetně jejich současné fáze posuzování uvedeny v příloze č. 1 materiálu RK-23-2014-97. O procesu posuzování těchto záměrů byl osobně informován resortní radní a elektronicky ostatní radní a vedoucí ostatních odborů a samostatných oddělení.
Jako příslušným úřadem byly odborem životního prostředí a zemědělství ve sledovaném období zajišťovány činnosti dle zákona o EIA u 61 záměrů (z toho bylo 28 záměrů podlimitních, 32 zjišťovacích řízení a 1 úplné posuzování). Z předložených záměrů se nejčetněji vyskytovaly výstavby a rekonstrukce komunikací a parkovišť, přístavby výrobních hal a skladů, modernizace a dostavby areálů pro chov hospodářských zvířat, výstavby vodních nádrží, výstavby kanalizací a ČOV, čerpací stanice PHM. Proces posuzování byl odborem zajišťován jak v přenesené působnosti, tak na základě výše zmíněného usnesení i v samostatné působnosti. Detailní přehled posuzovaných záměrů je uvedený v informačním systému na internetu na adrese http://portal.cenia.cz/eiasea/view/eia100_cr. V informačním systému jsou k dispozici i podstatné části podkladů a všechny procesní písemnosti. Dle charakteru posuzovaného záměru jsou odborem životního prostředí a zemědělství v rámci samostatné působnosti kontaktovány příslušné odbory s žádostí o vyjádření k záměru. Za hodnocené období nebyl předložen odborem životního prostředí a zemědělství radě kraje žádný záměr jako regionálně významný nebo rozporný.

Posuzování plánů a koncepcí (SEA)
V uvedeném období dle zákona č. 100/2001 Sb. byly též posuzovány územní plány a koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí.
Jednalo se o 66 návrhů zadání územních plánů a zpráv o uplatňování územních plánů, které jsou uvedeny v celostátním informačním systému SEA na internetové stránce http://eia.cenia.cz/sea/up/prehled.php (pod kódy: VYS124F - VYS190F), dále 15 národních koncepcí (pod kódy: MZP 148K; MZP 150K, MZP152K, MZP155K, MZP160K; MZP161K; MZP167K; MZP168K, MZP171K, MZP172K, MZP176K, MZP177K, MZP180K, MZP182K, MZP183K) a mezistátní koncepce MZP033M, které jsou uvedeny v informačním systému na internetové stránce http://eia.cenia.cz/sea/koncepce/prehled.php. Za hodnocené období nebyly odborem životního prostředí a zemědělství vyhodnoceny žádné posuzované územní plány a koncepce jako regionálně významné nebo rozporné.

Integrovaná prevence (IPPC)
Podle zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci (IPPC), bylo v období leden - červen 2014 odborem životního prostředí a zemědělství vedeno celkem 49 správních řízení, kde byl Kraj Vysočina dotčeným územně samosprávným celkem. Z toho se jednalo o 48 změn nepodstatných, jedno řízení ve věci vynětí provozovaného zařízení z režimu integrovaného povolení (označeno v příloze č. 2 pod č. 49), žádná změna nebyla podstatná. Nepodstatnou změnou se řeší zejména aktuální změny v provozu zařízení, podstatnou změnou navyšování kapacit (přehled je v materiálu RK-23-2014-97, př. 2).
Detailní přehled posuzovaných zařízení je uvedený v informačním systému na internetu na adrese http://www.mzp.cz/www/ippc.nsf. V informačním systému jsou k dispozici i podstatné části podkladů a zákonem stanovené procesní písemnosti včetně rozhodnutí.
O podstatných záměrech jsou v rámci samostatné působnosti vždy předem elektronicky informováni kontaktní pracovníci dotčených odborů na zhodnocení, zda uvedený záměr není v rozporu s programy rozvoje kraje. Žádný záměr se neukázal natolik regionálně závažný či problematický, aby jej bylo zapotřebí předkládat radě kraje k rozhodnutí o dalším postupu v samostatné působnosti.

Odbor životního prostředí a zemědělství navrhuje, aby rada vzala tuto zprávu na vědomí.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
předloženou zprávu o činnosti v samostatné působnosti při posuzování vlivů na životní prostředí a při integrovaném povolování.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz