Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2014-74

RK-23-2014-74.doc
Číslo materiálu74
Číslo jednacíRK-23-2014-74
NázevPřípravný stupeň základní školy speciální
Zpracoval V. Trávníková, L. Stejskal
Předkládá K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuDětem se středně těžkým a těžkým mentálním postižením, se souběžným postižením více vadami nebo s autismem může být poskytnuta příprava na vzdělávání v základní škole.
Do nabytí účinnosti zákona č. 49/2009 Sb., byl přípravný stupeň základní školy speciální z právního hlediska upraven jako typ školského účelového zařízení, a to vyhláškou č. 108/2005 Sb., o školských výchovných a ubytovacích zařízeních a školských účelových zařízeních. Tímto způsobem byl také samostatně, jako školské zařízení, zapisován do rejstříku škol a školských zařízení. Zákon č. 49/2009 Sb. výrazným způsobem změnil právní pojetí přípravy na vzdělávání dětí se středně těžkým a těžkým mentálním postižením, se souběžným postižením více vadami a s autismem. Nově se již nezřizuje přípravný stupeň základní školy speciální jako samostatná činnost v podobě typu školského zařízení, ale pouze ve formě tříd přípravného stupně základní školy speciální.
O zařazení dítěte do třídy přípravného stupně základní školy speciální rozhoduje ředitel této školy, a to vždy na základě žádosti zákonného zástupce dítěte, jejíž součástí musí být písemné doporučení školského poradenského zařízení.
Před účinností zákona č. 49/2009 Sb. měly základní školy zřizované Krajem Vysočina jako speciální školy přípravný stupeň základní školy speciální zapsán jako školské účelové zařízení v rejstříku škol a školských zařízení. Po účinnosti uvedeného zákona činnost přípravného stupně základní školy speciální probíhá kontinuálně pouze v organizaci Základní škola speciální a Praktická škola Černovice. V současné době OŠMS eviduje zvýšený zájem zákonných zástupců o přípravný stupeň v Základní škole a Praktické škole Chotěboř.
Návrh řešení Vzhledem k aktuálnímu zájmu zákonných zástupců o přípravný stupeň základní školy speciální OŠMS navrhuje radě kraje zřídit třídy přípravného stupně základní školy speciální v Základní škole a Praktické škole Chotěboř, se sídlem Hradební 529, Chotěboř, IČO 70836329.
Rozhodnutí o zřízení tříd přípravného stupně základní školy speciální přísluší podle § 48a zákona 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění, zřizovateli. Podle § 59 odst. 1 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), v platném znění, zřizovatelské funkce vykonává rada kraje.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána
Návrh usneseníRada kraje
zřizuje
podle § 48a zákona 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění, třídy přípravného stupně základní školy speciální v Základní škole a Praktické škole Chotěboř, se sídlem Hradební 529, Chotěboř, IČO 70836329.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, ředitelka Základní školy a Praktické školy Chotěboř
Termín 31. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz