Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2014-45

RK-23-2014-45.doc  RK-23-2014-45pr01.doc  RK-23-2014-45pr02.doc
Číslo materiálu45
Číslo jednacíRK-23-2014-45
NázevZdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, příspěvková organizace - personální zabezpečení výjezdových základen
Zpracoval D. Talpa
Předkládá S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuCelorepublikově je dlouhodobým problémem narůstající nedostatek kmenových i externích lékařů zajišťujících obsazení výjezdových skupin zdravotnických záchranných služeb, ve vazbě na limity práce přesčas platných s účinností od 1. 1. 2014.
Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, příspěvková organizace, se rovněž dlouhodobě potýká s nedostatkem lékařského personálu. Tento stav byla nucena v loňském roce řešit omezením lékařské výjezdové skupiny v Telči pouze na denní dobu a zajištěním lékařské skupiny z Jihlavy v tzv. RV (rendez-vous) systému v době noční. Dále došlo k omezení lékařské výjezdové skupiny v Pelhřimově, také pouze na denní dobu. Tato opatření umožnila snadnější překlenutí stavu, kdy došlo v návaznosti na zákoník práce, k razantnímu snížení možnosti využití přesčasové práce. Další komplikací v získávání nových lékařů je především vyhláška o personálním zajištění výjezdových skupin, která definuje, že ve výjezdové skupině musí pracovat lékař pouze se specializovanou způsobilostí v základním oboru. Lékař s odbornou způsobilostí pak může pracovat pouze tam, kde je více výjezdových skupin, přičemž minimálně jedna musí být obsazena lékařem se specializovanou způsobilostí. Mezi další problémy patří věk sloužících lékařů. Získat nové lékaře se daří jen zřídka. Záchranná služba je pro ně neatraktivní striktním dodržováním 12-ti hodinových směn, případně nevýhodných krátkých víkendových směn. Bližší informace jsou uvedeny v materiálu RK-23-2014-45, př. 1 a RK-23-2014-45, př. 2.
Návrh řešení Navrhovanými opatřeními pro zachování stejného rozsahu a kvality poskytované zdravotní péče na jednotlivých výjezdových stanovištích je reorganizace jednotlivých výjezdových základen, stabilizace personálu Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, příspěvkové organizace a změna systému zabezpečení jednotlivých základen potřebným personálem.
Reorganizací jednotlivých výjezdových základen je myšlena redukce počtu výjezdových skupin rychlé lékařské pomoci s přechodem na částečný systém RV (rendez-vous).
Ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, příspěvkové organizace, navrhuje harmonogram postupných změn v systému posádek pro oblasti Pelhřimova, Třebíče a Nového Města na Moravě, bližší informace jsou uvedeny v materiálu RK-23-2014-45, př. 1.
Opatření vedoucí k redukci počtu výjezdových skupin rychlé lékařské pomoci nebude mít za následek snížení kvality přednemocniční neodkladné péče o obyvatelstvo v daných oblastech a je v souladu s vyhláškou o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb.
Ke stabilizaci lékařů by pak mělo přispět navýšení osobních příplatků. K navýšení pak využít část ušetřených prostředků vzniklých z reorganizace na RV systém a další část těchto prostředků použít na nábor nových lékařů, především v okrese Havlíčkův Brod, Jihlava a Pelhřimov.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informace o stavu personální situace lékařských posádek Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, příspěvkové organizace;
souhlasí
s návrhy opatření na řešení této situace dle materiálu RK-23-2014-45, př. 1;
ukládá
ředitelce Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, příspěvkové organizaci a Odboru zdravotnictví komunikovat jednotlivé změny s přechodem na částečný systém RV (rendez-vous) se zástupci měst, kterých se změna týká.
Odpovědnost ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, příspěvkové organizace, odbor zdravotnictví
Termín 31. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz