Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2014-26

RK-23-2014-26.doc  RK-23-2014-26pr01.doc  RK-23-2014-26pr01a.pdf  RK-23-2014-26pr01b.pdf  RK-23-2014-26pr01c.pdf  RK-23-2014-26pr01d.pdf  RK-23-2014-26pr01e.pdf  RK-23-2014-26pr02.pdf
Číslo materiálu26
Číslo jednacíRK-23-2014-26
NázevNávrh na zrušení usnesení 369/07/2003/ZK, návrh na další postup při řešení potřeb Krajské knihovny Vysočiny, schválení stavebního záměru a zařazení nové akce Nemocnice Havlíčkův Brod - rekonstrukce pavilonu 13 do kapitoly Nemovitý majetek
Zpracoval P. Kolář, J. Tvrdý
Předkládá P. Kolář, S. Měrtlová, K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuJedná se návrh řešení největšího problému v Nemocnici Havlíčkův Brod - nevyhovující prostorové a hygienické podmínky v pavilonu 10 (oddělení plicní a jedna stanice oddělení dlouhodobě nemocných (dále ODN )) se záměrem využití pavilonu 13 (dříve označovaný jako pavilon F) v areálu nemocnice Havlíčkův Brod.

Oddělení plicní a část ODN (druhá lůžková stanice je umístěna v pavilonu 9) jsou v současné době umístěny ve stísněných a nevyhovujících podmínkách v pavilonu 10. Rekonstrukce pavilonu 10 je pro tato oddělení nereálná s ohledem na platnou legislativu, prostorové nároky a současné standardy zdravotní peče.
Pavilon 10 se do budoucna jeví jako vhodný spíše pro oblast sociální péče - zkvalitnění a rozšíření péče o seniory a to především z důvodu jeho výhodné polohy vedle rekonstruované budovy (pavilon 11), ve které působí Domov pro seniory Havlíčkův Brod (objekty jsou částečně stavebně propojeny). Stávající pavilon č. 10 se jeví jako vhodný objekt pro rozšíření kapacity Domova pro seniory Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace pro poskytování sociální služby domova se zvláštním režimem. Umístění domova pro seniory v areálu nemocnice se jeví jako výhodné i z důvodů využití synergických efektů - využití kapacity nemocniční kuchyně, prádelny a dostupnost lékařské péče.
Zastupitelstvo kraje usnesením 369/07/2003/ZK ze dne 16. 12. 2003 schválilo záměr vybudování sídla Krajské knihovny Vysočiny jako novostavby v areálu Nemocnice Havlíčkův Brod. Podle tohoto záměru má být v místě pavilonu 13 (po jeho demolici - pavilon není již dlouhou dobu využíván) realizována novostavba Krajské knihovny Vysočiny. Cílem uvedeného záměru bylo vytvořit moderní knihovnické a informační centrum s akcentem na elektronické informační zdroje, vzdělávání, otevřenost a multifunkční využití, jež zajistí variabilitu a současně maximální funkčnost provozu knihovny s dostatečným zázemím pro uložení knihovních fondů. Na financování projektu výstavby KKV, jehož celkový předpokládaný rozpočet včetně vnitřního vybavení a vyvolaných investic činí cca 237 mil. Kč bez DPH, měly být využity strukturální fondy Evropské unie v programovacím období 2007-2013. Vzhledem k nastavení oblastí podpory v prioritních osách Regionálního operačního programu NUTS II Jihovýchod 2007-2013 však nebylo možno využít žádnou z vyhlašovaných výzev na realizaci uvedeného projektu. V současné době jsou práce na realizaci výstavby KKV pozastaveny, neboť se nepodařilo zajistit jiné prostředky na spolufinancování projektu a kraj nemá ve svém rozpočtu dostatečné finanční zdroje/rezervy na jeho plné krytí. Na přípravné a projektové práce bylo z rozpočtu kraje dosud čerpáno cca 14,4 mil. Kč.
Od roku 2003, kdy byl zastupitelstvem kraje schválen záměr vybudování novostavby, bylo vzhledem k nárůstu objemu knihovního fondu a rozvoji odborných činností a poskytovaných veřejných služeb nezbytné průběžně řešit prostorové a provozní problémy KKV. Stávající stav není uspokojivý, KKV kromě hlavního sídla užívá další 3 pronajaté objekty, v nichž jsou umístěna 2 odborná pracoviště a uloženy cca 2/3 fondu, který k 31. 12. 2013 představuje cca 294 tis. svazků dokumentů (svazek - samostatný dokument, komplet celého ročníku periodika). Knihovní fond KKV (vyjma fondu ve volném výběru a výměnnému fondu) je uložen na ploše cca 900 m2 a potřeba skladové plochy pro jeho uložení ročně průměrně narůstá o cca 50 m2. I přes provozní problémy vycházející z odloučených pracovišť, dislokovaných skladových prostor, nedostačující plošné kapacity vlastního sídla KKV (prostory pro veřejnost, odbornou činnost, technické zázemí) a nutnosti zajišťování jednorázových pronájmů větších prostor (zázemí pro pořádání vzdělávacích a kulturních akcí - Univerzita volného času, odborné semináře pro veřejnost i knihovníky, školení ad.) plní KKV všechny povinnosti stanovené zákonem č. 257/2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování knihovnických a informačních služeb. Tato situace však jednoznačně limituje její rozvojový potenciál, a to zejména v oblasti rozšiřování a zkvalitňování veřejných služeb.
Celková situace areálu Nemocnice Havlíčkův brod je obsahem materiálu RK-23-2014-26, př. 2.
Návrh řešení Vzhledem k výše uvedenému, Odbor majetkový, Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu a Odbor zdravotnictví Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhují Radě Kraje Vysočina doporučit Zastupitelstvu Kraje Vysočina zrušit usnesení Zastupitelstva kraje Vysočina č. 369/07/2003/ZK ze dne 16. 12. 2003 (Zastupitelstvo kraje schvaluje záměr vybudování sídla Krajské knihovny Vysočiny jako novostavby v areálu Nemocnice Havlíčkův Brod). Toto doporučení vychází i z toho, že nedostatek finančních prostředků k vybudování plánované novostavby, blokuje další možné rozvojové záměry a potřeby v oblasti zdravotnictví a sociálních věcí v areálu Nemocnice Havlíčkův Brod. Dále odbory navrhují, vzhledem k tomu, že je nezbytné do budoucna minimálně řešit skladové prostory krajské knihovny postupovat ve věci zajištění rozvoje Krajské knihovny Vysočiny tak, že OKPPCR a OM prověří možnosti využití volných budov v Havlíčkově Brodě s tím, že orgánům kraje předloží návrh komplexního řešení provozních a rozvojových potřeb Krajské knihovny Vysočiny, tj. umístění sídla i skladových prostor, s využitím vhodného objektu v Havlíčkově Brodě do 31. 12. 2015.
Pavilon 13 je předkládajícími odbory navrhován k využití pro resort zdravotnictví - umístění oddělení plicního a jedné stanice léčebny dlouhodobě nemocných. V rekonstruovaném pavilonu 13 budou vytvořeny podmínky pro zvýšení kvality prostředí pro poskytování lůžkové a ambulantní zdravotní péče plicního oddělení a oddělení dlouhodobě nemocných. S vazbou na realizaci rekonstrukce všech vnitřních inženýrských sítí a stavebně technických konstrukcí pro sladění s platnými normami pro zdravotnické provozy, bude zvýšena hygienická úroveň provozů, bezpečnosti práce a požární ochrany pro pacienty a zaměstnance nemocnice. Zajištění těchto aspektů není reálné ve stávajícím pavilonu 10 ani po rekonstrukci.
Pro zahájení předprojektové a projektové přípravy je nutné schválit Stavební záměr a zařadit novou akci Nemocnice Havlíčkův Brod - rekonstrukce pavilonu 13 do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví. Stavební záměr je obsahem materiálu
RK-23-2014-26 př. 1.
Rozpočtové opatření na krytí předprojektové a projektové přípravy akce Nemocnice Havlíčkův Brod - rekonstrukce pavilonu 13 není navrhováno. Finanční krytí je možné ji zajistit změnou rozpisu rozpočtu v rámci přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví. Zahájení realizace akce je možné v roce 2015, financování akce je předpokládáno z rozpočtu kraje s využitím spolufinancování z programů zaměřených na úspory energií (realizace zateplení celého vnějšího pláště budovy včetně výplní otvorů).
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje nemá připomínky k předloženému materiálu. Na podporu výstavby nové budovy krajské knihovny nebylo možné využít finančních prostředků z operačních programů 2007 - 2013 a je vysoce pravděpodobné, že stejná situace nastane i v programovacím období 2014 - 2020.

Odbor ekonomický: V případě, že bude radou kraje schválen stavební záměr akce Nemocnice Havlíčkův Brod - rekonstrukce pavilonu 13, bude třeba finanční prostředky (cca 70 mil. Kč) nárokovat při sestavování rozpočtu kraje na jednotlivé roky realizace stavby. V období 2015 až 2017 se počítá na kapitole Nemovitý majetek s realizací dalších dvou finančně náročných akcí v Nemocnici Jihlava a v Nemocnici Třebíč v celkové výši cca 740 mil. Kč. Pro sestavování vyrovnaného rozpočtu kraje je žádoucí vycházet z aktuálního rozpočtového výhledu Kraje Vysočina na roky 2015 až 2017 schváleného zastupitelstvem kraje usnesením č. 0289/04/2014/ZK. Je na zvážení, zda rekonstrukce nemocničních pavilonů pro potřeby zdravotnictví a sociální péče nebude znamenat pro kraj větší finanční zátěž, než stavba nové krajské knihovny.

Odbor zdravotnictví: Rekonstrukce pavilonu 13 v Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkové organizaci, umožní přemístění oddělení plicního a dlouhodobě nemocných z pavilonu 10, zkvalitnění prostředí při poskytování zdravotních služeb těchto oddělení a zároveň využití uvolněného pavilonu 10 pro účely sociálních služeb.

Odbor sociálních věcí souhlasí s návrhem usnesení. Stávající pavilon č. 10 se jeví jako vhodný objekt pro rozšíření kapacity Domova pro seniory Havlíčkův Brod, příspěvková organizace pro poskytování sociální služby domova se zvláštním režimem. V současné době probíhají jednání ohledně finančních nákladů souvisejících s rekonstrukcí pavilonu pro využití v rámci sociálních služeb a případné spoluúčasti na financování z prostředků Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky.

Gremium ředitele souhlasí s navrženým řešením.

Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace doporučuje přijmout navržené usnesení a realizovat stavební záměr.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* zrušit usnesení č. 369/07/2003/ZK ze dne 16. 12. 2003;
* uložit Odboru kultury památkové péče a cestovního ruchu a Odboru majetkovému Krajského úřadu Kraje Vysočina zpracovat návrh komplexního řešení provozních a rozvojových potřeb Krajské knihovny Vysočiny, tj. umístění sídla i skladových prostor, s využitím vhodného objektu v Havlíčkově Brodě do 31. 12. 2015 a předložit jej k projednání Zastupitelstvu Kraje Vysočina;
schvaluje
Stavební záměr Nemocnice Havlíčkův Brod - rekonstrukce pavilonu 13 dle materiálů
RK-23-2014-26, př. 1, RK-23-2014-26, př. 1a, RK-23-2014-26, př. 1b, RK-23-2014-26, př. 1c, RK-23-2014-26, př. 1d, RK-23-2014-26, př.1e;
rozhoduje
zařadit novou akci Nemocnice Havlíčkův Brod - rekonstrukce pavilonu 13 do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4- Investice ve zdravotnictví;
ukládá
Odboru majetkovému Krajského úřadu Kraje Vysočina v součinnosti s odborem zdravotnictví zahájit předprojektovou a projektovou přípravu akce Nemocnice Havlíčkův Brod - rekonstrukce pavilonu 13.
Odpovědnost OM, OKPPCR,OZ, OE
Termín 9. 9. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz