Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2005-11

RK-09-2005-11.doc
Číslo materiálu11
Číslo jednacíRK-09-2005-11
NázevŽádost o výkupy pozemků a zřízení sjezdu na pozemky v k. ú. Dolní Krupá
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problému

Na odbor majetkový se obrátili v listopadu 2003 Miloš Langpaul a Ing. Petr Langpaul se žádostí o vykoupení pozemků zastavěných sinicí II/344 v k. ú. Dolní Krupá a vybudování nového sjezdu na pozemky ve vlastnictví žadatelů (jedná se o spoluvlastnictví Miloše Langpaula, ing. Petra Langpaula, Ludmily Langpaulové a Ing. Jaroslavy Langpaulové - každý 1/4) jako náhradu za zrušený přístup z veřejné komunikace a dále o uzavření nájemní smlouvy na pozemky v jejich vlastnictví, a to do doby vybudování sjezdu na jejich pozemky (žadatelé požadují uzavření nájemního vztahu zpětně od roku 1997). Při šetření bylo zjištěno, že v roce 1994 byl vyhotoven geometrický plán č. 130-1999/93, kterým byla zaměřena stavba II/344 Dolní Krupá. K pozemkům dotčeným touto stavbou patřily i pozemky ve vlastnictví žadatelů. Tehdejší investor Ředitelství silnic a dálnic se sídlem v Praze předložil vlastníkům návrh kupní smlouvy, kterou měly být vykoupeny následující pozemky: pozemek par. č. 1532/29 o výměře 2419 m2, tvořený díly pozemků ve zjednodušené evidenci - původ PK par. č. 1135 a par. č. 1141, dále pozemek par. č. 1134/6 o výměře 353 m2, vzniklý z pozemku vedeného v ZE - původ PK par. č. 1141, pozemek par. č. 1134/13 o výměře
95 m2, vzniklý z pozemku vedeného v ZE - původ PK par. č. 1140 a dále pozemek par. č. 1134/17 o výměře 342 m2 , vzniklý z pozemků v ZE-původ PK par. č. 1135 a par. č. 1141, vše v k. ú. a obci Dolní Krupá. Vlastníci navrhovanou smlouvu nepodepsali. Vlastníci podmiňovali uzavření kupní smlouvy zřízením nového sjezdu, neboť touto stavbou byl zrušen sjezd na pozemky v jejich vlastnictví a náhradní sjezd nebyl vybudován. ŘSD odmítlo požadavek na zřízení nového sjezdu řešit a k majetkoprávnímu vypořádání nedošlo. Do
30. 6. 1997 mělo ŘSD uzavřenu s vlastníky nájemní smlouvu. Po tomto datu již žádné nájemné ani jinou úhradu nedostávali. Na základě listopadového jednání OM ihned vyzval SÚS Havlíčkův Brod k vypracování a uzavření nájemní smlouvy na vlastníky označené pozemky. SÚS Havlíčkův Brod vypracovala návrh nájemní smlouvy, kterým navrhla pronajmout pouze pozemek par. č. 1532/29 o výměře 2419 m2, neboť je zastavěn silnicí II/344. Ostatní pozemky SUS nezahrnula do návrhu nájemní smlouvy, protože se jedná o trvalý travní porost (ve skutečnosti potok), pozemky nejsou silnicí zastavěny a byly na nich tehdejším investorem provedeny stavební úpravy regulující vodní tok před propustkem pod tělesem silnice. S předloženým návrhem žadatelé nesouhlasí a uvádějí, že původní investor stavby chtěl vykoupit i zbývající pozemky, ačkoli na nich nebyla zbudována silnice. Tato skutečnost vyplývá z návrhu kupní smlouvy. Dle sdělení ŘSD tomu tak skutečně bylo, ale pozemky, které nebyly zastavěny silnicí, měly být po výkupu společně se stavebními úpravami regulujícími vodní tok převedeny Okresní meliorační správě jako správci toku. V současné době je správcem toku Zemědělská vodohospodářská správa, Oblast povodí Vltavy. Správce toku žadatelům sdělil, že podle zákona č. 254/2001 Sb. je vodní tok definován pouze jako proud vody (nad ním vykonává organizace správu) a o vodní díla se musí starat jejich vlastník. Protože stavební úpravy vodního toku v tomto případě nebyly na správce toku v minulosti převedeny, odmítá správce toku uzavřít nájemní smlouvu se žadateli nebo jinak majetkoprávně pozemky a stavby na nich řešit. Správa a údržba silnic Havlíčkův Brod uvádí, že podle dostupných informací jí nebylo zpevnění toku předáno.
Dalším požadavkem žadatelů je zřízení sjezdu na jejich pozemky jako náhradní řešení za sjezd zrušený v souvislosti s výše zmiňovanou stavbou. Vzhledem k tomu, že pozemky žadatelů jsou v místech, kam není přímý přístup ze silnice II. třídy, je tento požadavek obtížně řešitelný.

Návrh řešení

Odbor majetkový navrhuje:
1, Uzavřít ze strany SÚS Havlíčkův Brod s žadateli nájemní smlouvu na pozemek par. č. 1532/29 o výměře 2419 m2, neboť pozemek je zastavěn silnicí. Uhradit nájemné za dobu dvou let zpětně v souladu s ustanovením § 107 ods.t 1 občanského zákoníku (bezdůvodné obohacení). Jednat dále s vlastníky o výkupu tohoto pozemku.
2, Zbývající pozemky (par. č. 1134/6 o výměře 353 m2, par. č. 1134/13 o výměře 95 m2, par. č. 1134/17 o výměře 342 m2 ) nejsou zastavěny silničním tělesem a dle názoru OM by neměly být ze strany kraje najímány a následně ani vykupovány.
3, Co se týká zřízení nového sjezdu na pozemky žadatelů jedná se o situaci velmi komplikovanou. Z okolních pozemků je ve vlastnictví kraje pouze pozemek par. č. 1532/9 pod původní trasou sinice II/344, který však neumožňuje přímý přístup na pozemky žadatele. Pozemek par. č. 1532/1 pod současnou trasou silnice II/344 je v místě styku s pozemky žadatele příliš svažitý, než aby bylo technicky možné z něj zajistit přístup. Zbývající pozemky kraj nevlastní a nemůže je nabídnout žadateli k užívání. Jedná se o pozemky par. č. 1134/1 (ve vlastnictví fyzické osoby), par. č. 1134/4, par. č. 1134/5 a par. č. 1420/1 (nejsou zapsány na žádném LV a bylo by třeba vyhotovit identifikaci parcel, ze které bude zřejmé z pozemků kterých vlastníků se tyto pozemky skládají). Poté by bylo třeba buď formou uzavření smlouvy a věcném břemeni ve prospěch oprávněného (žadatelů) zajistit příjezd a přístup (vzhledem k tomu, že se jedná o zemědělsky obhospodařované pozemky je toto řešení obtížné s ohledem na poškození plodin při užívání pozemků) nebo provést výkup příslušné části pozemku do vlastnictví kraje, vyjmout ho ze ZPF a buď formou věcného břemene nebo předání do vlastnictví žadatelů zajistit příjezd a přístup. OM navrhuje zamítnou požadavek vlastníků na zřízení nebo zabezpečení přístupu na jejich pozemky, vzhledem k tomu, že kraj přebíral od ČR silniční majetek bez jakéhokoli závazku zřízení sjezdu.

Stanoviska

Ze stanoviska Správy a údržby silnic Havlíčkův Brod vyplývá: vzhledem k tomu, že SÚS dle dostupných informací nebylo předáno zpevnění melioračního odpadu nedoporučuje výkup pozemků pod těmito stavebními úpravami.


Návrh usnesení

Rada kraje
schvaluje
* uzavření nájemní smlouvy na pozemek par. č. 1532/29 o výměře 2419 m2 v k. ú. a obci Dolní Krupá ze strany SÚS Havlíčkův Brod k 22. 2. 2005 včetně uhrazení nájemného zpětně za dva roky;
* pokračování jednání s Milošem Langpaulem, ing. Petrem Langpaulem, Ludmilou Langpaulovou a ing. Jaroslavou Langpaulovou o výkupu pozemku par. č. 1532/29 o výměře 2419 m2 v k. ú. a obci Dolní Krupá a
nesouhlasí
se zajištěním příjezdu a přístupu na pozemky ve spoluvlastnictví Miloše Langpaula, ing. Petra Langpaula, Ludmily Langpaulové a ing. Jaroslavy Langpaulové na náklady kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín červen 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz