Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2005-07

RK-09-2005-07.doc
Číslo materiálu07
Číslo jednacíRK-09-2005-07
NázevDarování pozemku v k. ú. a obci Velká Losenice
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problému

Na odbor majetkový postoupila Správa a údržba silnic Žďár nad Sázavou písemnosti týkající se převodu pozemku par. č. 2976/2 v k. ú. Velká Losenice do vlastnictví obce Velká Losenice. Na podzim loňského roku proběhlo jednání, jehož cílem bylo zvážení pronájmu, popř. prodeje výše uvedeného pozemku do vlastnictví Rudolfa Křesťana, bytem Sázava 133, který jej nyní užívá bez právního důvodu ke skládce uhlí. Uvedený pozemek se nachází před železniční zastávkou Sázava v k. ú. Velká Losenice. Na jednání zástupci ČD uvedli a později doložili písemně, že nedoporučují převod žadateli a navrhují převod do vlastnictví obce. Obec Velká Losenice původně souhlasila s pronájmem tohoto pozemku žadateli. Později své stanovisko přehodnotila a předložila zápis z jednání obecního zastupitelstva, kde byl starosta pověřen jednáním s krajem Vysočina o převodu pozemku před vlakovým nádražím v Sázavě do vlastnictví obce.
Pozemek par. č. 2976/2 v k. ú. Velká Losenice je ve vlastnictví kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku ČR do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí MDS ČR čj. 3796/01-9-KM ze dne 10. 9. 2001 a zřizovací listinou byl dán do správy příspěvkové organizace kraje s názvem Správa a údržba silnic Žďár nad Sázavou a je veden Katastrálním úřadem pro Vysočinu, katastrální pracoviště Žďár nad Sázavou na listu vlastnictví č. 497 pro k. ú. a obec Velká Losenice se správou pro Správu a údržbu silnic Žďár nad Sázavou.

Návrh řešení

Odbor majetkový navrhuje pozemek par. č. 2976/2 v k. ú. a obci Velká Losenice darovat do vlastnictví obce. Převodem pozemku do vlastnictví obce bude zaručeno, že pozemek bude sloužit jako veřejně přístupná komunikace k budově železniční stanice. Tím je naplněn Čl. II. bod 2 Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku ve vlastnictví kraje Vysočina. Dle vyjádření Správy a údržby silnic Žďár nad Sázavou je uvedený pozemek pro její činnost nepotřebný. Záměr převodu nemovitého majetku kraje je nutné ve smyslu ustanovení § 18 odst. 1 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, v platném znění zveřejnit po zákonem stanovenou dobu na úřední desce.
Usnesení předpokládá schválení zveřejnění záměru darovat pozemek do vlastnictví obce na úřední desce krajského úřadu a doporučení zastupitelstvu schválit darování pozemku z vlastnictví kraje do vlastnictví obce.
Stanoviska

Správa a údržba silnic Žďár nad Sázavou uvádí, že pozemek par. č. 2976/2 v k. ú. Velká Losenice je pro silniční hospodářství nepotřebný.
Odbor dopravy a silničního hospodářství souhlasí s převodem pozemku do vlastnictví obce.

Návrh usnesení

Rada kraje
schvaluje
zveřejnění záměru darovat obci Velká Losenice pozemek par. č. 2976/2 - ost. plocha, ostatní komunikace o výměře 775 m2 v k. ú. a obci Velká Losenice a
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit darování pozemku par. č. 2976/2 - ost. plocha, ostatní komunikace o výměře 775 m2 v k. ú. a obci Velká Losenice do vlastnictví obce Velká Losenice.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín květen 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz