Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2014-46

RK-20-2014-46.doc  RK-20-2014-46pr01.doc  RK-20-2014-46pr02.doc
Číslo materiálu46
Číslo jednacíRK-20-2014-46
NázevStrategie inteligentní specializace - krajský annex
Zpracoval D. Vichr, M. Molák, I. Fryšová
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o schválení Krajského annexu Kraje Vysočina Strategie inteligentní specializace ČR (dále i S3 ).
MŠMT připravuje koncepci S3, která je podmínkou Evropské komise, pro možnost financování oblastí souvisejících s vědou, výzkumem, inovacemi a podnikání a rozvojem lidských zdrojů ze strukturálních fondů v rámci připravovaných operačních programů OPVVV a OPPIK pro období 2014+. Jedná se tedy o národní dokument, jehož součástí budou také přílohy za jednotlivé kraje, kde budou uvedena specifika daného kraje a naformulovány specifické intervence vhodné pro řešení a ovlivňování na území daného regionu. Pracovní verze Národního dokumentu Strategie inteligentní specializace ČR je obsahem materiálu RK-20-2014-46, př. 2.
Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina zpracoval ve spolupráci s S3 manažerkou krajský annex S3, který je obsahem materiálu RK-20-2014-46, př. 1. Pro jeho přípravu byly využity závěry Regionální inovační strategie Kraje Vysočina a také průzkum ve vybraných firmách zabývajících se inovacemi. Jednotlivé dílčí části annexu byly konzultovány s facilitátorem vybraným ze strany MŠMT. V krajském annexu jsou řešeny tři klíčové oblasti změn:
A: Vyšší inovační výkonnost firem
B: Dostupná a kvalifikovaná pracovní síla pro výrobu a inovace v Kraji Vysočina
C: Infrastruktura ICT
Pro zastřešení a koordinování aktivit souvisejících s VaV byla v regionu vytvořena Rada pro inovace Kraje Vysočina (dále i RAPI ), ve které jsou zástupci kraje, výzkumného sektoru, vysokého školství a podnikatelského sektoru. O přípravě Krajského annexu byla RAPI průběžně informována s možností připomínkování.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje Radě Kraje Vysočina doporučit Zastupitelstvu Kraje Vysočina schválit Krajský annex dle materiálů
RK-20-2014-46, př. 1. Následně bude Krajský annex odeslán na MŠMT a poté bude jako součást Strategie inteligentní specializace České republiky předložen Vládě ČR a návazně i Evropské komisi.
Dalším krokem pro naplňování návrhové části Krajského annexu bude návrh a příprava vhodných nástrojů.
StanoviskaVýbor regionálního rozvoje: Na svém jednání dne 2. 6. 2014 usnesením č. 23/04/2014/Vrr Výbor regionálního rozvoje Zastupitelstva Kraje Vysočina doporučil Zastupitelstvu Kraje Vysočina schválit Krajský annex Kraje Vysočina Strategie inteligentní specializace České republiky.

Radě pro inovace Kraje Vysočina: Stanovisko bude doplněno na jednání Rady Kraje Vysočina.

Komise rozpočtová, pro zaměstnanost a podnikání: Stanovisko bude doplněno na jednání Rady Kraje Vysočina.

Odbor informatiky: Odbor informatiky souhlasí s navrženým textem krajské přílohy Strategie inteligentní specializace ČR

Odbor školství, mládeže a sportu: Stanovisko bude doplněno na jednání Rady Kraje Vysočina.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Krajský annex Kraje Vysočina Strategie inteligentní specializace ČR dle materiálu RK-20-2014-46, př. 1.
Odpovědnost ORR
Termín 2014- 6- 24
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz