Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2014-40

RK-20-2014-40.doc  RK-20-2014-40pr01.doc
Číslo materiálu40
Číslo jednacíRK-20-2014-40
NázevNařízení Kraje Vysočina o zřízení přírodní památky Ptáčovské rybníky
Zpracoval J. Pokorný, J. Janová
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuJedná se o vyhlášení nového zvláště chráněného území přírodní památky Ptáčovské rybníky ve smyslu § 36 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o ochraně přírody ).
Navrhovaná přírodní památka s výskytem řady vzácných druhů a společenstev rostlin i živočichů je tvořena třemi rybníky s bohatě vyvinutými litorálními porosty (Starý Ptáčovský, Nový Ptáčovský, Židloch) a na ně navazujícími suchomilnými trávníky a remízky. Lokalita se nachází v povodí řeky Jihlavy v Třebíčské kotlině asi 2 km severovýchodně od Třebíče a západně od Ptáčova v nadmořské výšce 425 - 443 m. Území evidováno jako ornitologicky významná lokalita s řadou zvláště chráněných druhů již od 90. let 20. stol. Ptáčovské rybníky mají mimořádný význam jednak pro hnízdní populace ptáků (př. chřástal vodní, bekasina otavní, moták pochop, moták lužní, vodouš kropenatý aj.), jednak celá tato soustava rybníků představuje také odpočinkové místo pro ptáky při přeletech nebo v období migrace. Mezi vzácné hosty zde patří např. potápka žlutorohá, polák malý, volavka stříbřitá, zrzohlávka rudozobá, racek malý, rybák velkozobý či sýkořice vousatá. Rybníky a jejich litorály jsou také biotopem pro řadu obojživelníků (mezi nejvýznamnější patří kuňka ohnivá či čolek velký). Pestrá mozaika biotopů (od vodních až po suchomilné) je rovněž předpokladem výskytu bohatého spektra bezobratlých živočichů (př. kudlanka nábožná, šídlo červené, okáč kostřavový, majka obecná, mravenec zrnojed, slíďák suchopárový a další). Z významných druhů rostlin se na lokalitě vyskytuje např. vstavač kukačka, smil písečný, třešeň křovitá či prstnatec májový).
Z výše uvedeného vyplývá, že tato lokalita zcela naplňuje požadavky § 36 odst. 1 zákona o ochraně přírody (tj., jedná se o území menší rozlohy, naleziště ohrožených druhů ve fragmentech ekosystémů, s regionálním ekologickým, vědeckým či estetickým významem, které vedle přírody formoval svou činností člověk).
Návrh řešení Z důvodu uvedeného v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí a zemědělství vydat nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní památka (ve smyslu § 36 zákona o ochraně přírody), jež ponese název Ptáčovské rybníky podle materiálu RK-20-2014-40, př. 1.
Navrhovaná přírodní památka Ptáčovské rybníky se rozkládá v Kraji Vysočina, v okrese Třebíč, v katastrálním území Ptáčov. Celková výměra navrhované přírodní památky je 29,92 ha. Předmětem ochrany navrhované přírodní památky budou rybníky s bohatými litorálními společenstvy a navazujícími mokřadními biotopy představující významné hnízdiště, zimoviště a tahovou zastávku pro ptáky, dále suchomilné trávníky a křoviny a významné druhy rostlin a živočichů.
Dlouhodobým cílem ochrany tohoto území je omezení či pozastavení vývojových procesů v ekosystémech, které vedle přírody významně formoval svou činností i člověk tak, aby bylo zachováno vývojové stádium ekosystémů potřebné pro udržení dobrého stavu předmětu ochrany chráněného území.
Ochranné pásmo přírodní památky Ptáčovské rybníky nebude vyhlašováno, a proto v souladu s § 37 odst. 1 zákona o ochraně přírody jím bude území do vzdálenosti 50m od hranic přírodní památky. Ochranné pásmo je tvořeno především běžně obhospodařovanými trvalými travními porosty.
Odbor životního prostředí a zemědělství na základě odborných podkladů (ornitologické, entomologické a botanické průzkumy, návrh plánu péče) navrhl vymezení přírodní památky a nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ), včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů hranice přírodní památky v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřenými geometrickými obrazci s přímými stranami, jejichž vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení je zcela jednoznačné a nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částech parcel do operátů na katastrálním úřadě.
Návrh na vyhlášení přírodní památky byl v souladu § 40 zákona o ochraně přírody řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků. Proti tomuto návrhu byla vznesena jedna námitka, která byla řádně vypořádána. Současně byl návrh dle § 41 zákona o ochraně přírody projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému návrhu nevznesly připomínky.
Pro zachování předmětů ochrany je plánem péče navrženo několik managementových opatření, především se jedná o optimalizaci rybářského hospodaření a péči o litorální porosty v okolí rybníků a o suchomilné trávníky v okolí rybníků. Péči o tuto přírodní památku bude zajišťovat Kraj Vysočina zejména společně s uživatelem rybníků, tj. Rybí líheň, spol. s r.o. V souvislosti s novým vyhlášením přírodní památky Ptáčovské rybníky nedojde k navyšování výdajů z rozpočtu Kraje Vysočina, péče bude financována z obvyklé výše rozpočtu na paragrafu 3742 - chráněné části přírody.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení Kraje Vysočina č. 3/2014, o vyhlášení přírodní památky Ptáčovské rybníky, dle materiálu RK-20-2014-40, př. 1.
Odpovědnost OŽPZ
Termín 10. 6. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz