Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2014-29

RK-20-2014-29.doc  RK-20-2014-29pr01.doc  RK-20-2014-29pr01upr1.doc
Číslo materiálu29
Číslo jednacíRK-20-2014-29
NázevNávrh Zásad pro poskytování dotací na opravu a údržbu válečných hrobů a pietních míst vztahujících se k událostem 2. světové války u příležitosti 70. výročí jejího ukončení v Kraji Vysočina - návrh na provedení rozpočtového opatření
Zpracoval J. Panáčková
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuV roce 2015 uplyne 70 let od ukončení 2. světové války. Na území Kraje Vysočina se nachází téměř 850 válečných hrobů a pietních míst (evidovaných podle zákona č. 122/2004 Sb., o válečných hrobech a pietních místech, ve znění pozdějších předpisů) vztahujících se k událostem 2. světové války. Většina ze zmíněných objektů dnes již vyžaduje opravu a právě uvedené výročí by mělo být podnětem nejen k důstojnému připomenutí této významné události, ale i k opravě a údržbě předmětných objektů.
Za účelem financování obnovy pomníků a památníků, které jsou kulturními památkami, je možné požádat o dotaci Kraj Vysočina podle Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na obnovu kulturních památek. Možností finanční pomoci při péči o všechny válečné hroby a pietní místa je dále státní účelová dotace Ministerstva obrany ČR (dále jen MO ČR ) na zabezpečení péče o válečné hroby poskytovaná podle usnesení vlády ČR č. 427/1999. Dotace MO ČR jsou však určeny na obnovu většího charakteru (minimální výše dotace činí 50 tis. Kč). Pro opravy velkého počtu drobnějších válečných pomníků a památníků nacházejících se na území Kraje Vysočina se tyto možnosti nedají využít.
Jako nejvhodnější nástroj podpory v se v tomto případě jeví zpracování a schválení jednorázových Zásad pro poskytnutí dotací na opravu a údržbu válečných hrobů a pietních míst vztahujících se k událostem 2. světové války u příležitosti 70. výročí jejího ukončení v roce 2015 (obdobně tomu bylo i v roce 2008 při poskytnutí dotací na obnovu a údržbu válečných hrobů a pietních míst v souvislosti s 90. výročím ukončení 1. světové války).
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje schválit Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na opravu a údržbu válečných hrobů a pietních míst vztahujících se k událostem 2. světové války u příležitosti 70. výročí jejího ukončení v Kraji Vysočina dle materiálu RK-20-2014-29, př. 1. Vzhledem k tomu, že ve schváleném rozpočtu kapitoly Kultura na rok 2014 nejsou zahrnuty finanční prostředky pro tyto dotace, navrhujeme provést rozpočtové opatření spočívající ve snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva o částku ...... tis. Kč při zvýšení kapitoly Kultura, § 3326 Pořízení, zachování a obnova hodnot místního kulturního, národního a historického povědomí o částku .... tis. Kč.
StanoviskaOdbor ekonomický: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva ke dni 4. 6. 2014 činí 68 196 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit:
* Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na opravu a údržbu válečných hrobů a pietních míst vztahujících se k událostem 2. světové války u příležitosti 70. výročí jejího ukončení v Kraji Vysočina dle materiálu RK-20-2014-29, př. 1;
* rozpočtové opatření spočívají ve zvýšení kapitoly Kultura, § 3326 Pořízení, zachování a obnova hodnot místního kulturního, národního a historického povědomí o částku
..... tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Nespecifikovaná rezerva o částku .... tis. Kč.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, odbor ekonomický
Termín 24. 6. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz