Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2014-23

RK-20-2014-23.doc  RK-20-2014-23pr01.doc
Číslo materiálu23
Číslo jednacíRK-20-2014-23
NázevInformace o sjednané službě se Sberbank CZ, a. s., o vedení transparentních účtů Kraje Vysočina
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá D. Buřičová, A. Krištofová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o informaci o zveřejnění transparentních účtů Kraje Vysočina.
Transparentní účet je bankovní účet, který je zřizován za účelem poskytnutí informací o transakcích široké veřejnosti pomocí internetu. Kdokoliv tak může jednoduše kontrolovat pohyby a stav finančních prostředků na těchto účtech.
Kraj Vysočina problematiku zapojení veřejnosti do kontroly hospodaření řeší dlouhodobě. Příkladem je funkční aplikace Rozpočet a hospodaření populárně prostřednictvím které je možné monitorovat veškeré výdaje Kraje Vysočina až na úroveň čísla dokladu, na základě kterého došlo k proplacení. Na výdaje je možné nahlížet jak přes dodavatele , tak přes jednotlivé akce a to od roku 2010. Neexistuje žádné omezení, žádný limit, žádná uhrazená částka není skryta.
K této aplikaci nově Kraj Vysočina nabízí veřejnosti pohled na transakce realizované na bankovních účtech. Přístup do bankovních účtů je následující:
* Prostřednictvím aplikace Rozpočet a hospodaření aktuálně - veřejnosti se nejdříve nabídne přehledný seznam účtů s bližším popisem účelu jejich zřízení. Po výběru konkrétního účtu se zobrazí již pohyby transparentního účtu z webu banky.
* Přímo z webu Rozpočet kraje ze složky Transparentní účty způsobem popsaným v předchozím bodě.
* Přímo z webu Sberbank CZ, a. s., kde pod složkou Územní samosprávné celky (municipality a kraje, příspěvkové organizace) nalezne zájemce pod složkou klienti Kraj Vysočina a následně pod tlačítkem Přejít na seznam transparentních účtů se zobrazí všechny transparentní účty kraje. Výběrem konkrétního účtu se zobrazí detail účtu s transakcemi a to zpětně vždy za dobu 6 měsíců ode dne uzavření smlouvy.
Návrh řešení Radě Kraje Vysočina se navrhuje vzít na vědomí informaci o sjednané službě se Sberbank CZ, a. s., o vedení seznamu účtů dle materiálu RK-20-2014-23, př. 1 jako transparentních, tj. takových účtů, u nichž jsou přehledy pohybů na účtu a výše zůstatku veřejně dostupné třetím osobám a uložit Odboru analýz a podpory řízení Krajského úřadu Kraje Vysočina a Odboru ekonomickému Krajského úřadu Kraje Vysočina zpřístupnit tuto službu na webu Kraje Vysočina.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o sjednané službě se Sberbank CZ, a. s., o vedení seznamu účtů dle materiálu RK-20-2014-23, př. 1 jako transparentních, tj. takových účtů, u nichž jsou přehledy pohybů na účtu a výše zůstatků veřejně dostupné třetím osobám;
ukládá
odboru analýz a podpory řízení a odboru ekonomickému zpřístupnit tuto službu na webu Kraje Vysočina.
Odpovědnost OAPŘ, OE
Termín 10. 6. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz