Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2014-27

RK-19-2014-27.doc  RK-19-2014-27pr01.doc
Číslo materiálu27
Číslo jednacíRK-19-2014-27
NázevZměny ve zřizovacích listinách příspěvkových organizací na úseku sociálních služeb
Zpracoval K. Píbilová, H. Šteflová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina je na úseku sociálních služeb zřizovatelem 21 příspěvkových organizací. Materiál řeší úpravu zřizovacích listin všech těchto příspěvkových organizací.
Odbor sociálních věcí jako příslušný resortní odbor předkládá dodatky zřizovacích listin, naplňujíc tak povinnost vyplývající z čl. 27 odst. 1 Pravidel Rady Kraje Vysočina, kterými se konkretizují vybrané vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi, zejména vybrané povinnosti ředitelů příspěvkových organizací, a stanoví se podmínky k jejich plnění ze dne 3. 12. 2013 č. 10/13.
V této souvislosti OSV provedl rovněž komplexní revizi a aktualizaci zřizovacích listin. Především z praktických důvodů byla ve zřizovacích listinách nově vymezena pozice zástupce statutárního orgánu s tím, že zaměstnanec zařazený na tuto pozici bude oprávněn za příspěvkovou organizaci právně jednat v případě rezignace, odvolání ředitele příspěvkové organizace nebo v době jeho nepřítomnosti.
Další změny byly zapracovány na základě žádostí ředitelů příspěvkových organizací, a to v následujícím smyslu:
- ředitel Diagnostického ústavu sociální péče Černovice požádal o úpravu hlavní a doplňkové činnosti. V případě aktualizace doplňkové činnosti se jedná o přizpůsobení formulací živnostenským oprávněním, jednotlivé činnosti jsou takto již většinou i zapsány v obchodním rejstříku. (Mimoto je dále v řešení změna názvu organizace, která však bude upravena samostatným dodatkem předloženým na jednání zastupitelstva dne
9. 9. 2014);
- ředitelka Psychocentra - manželské a rodinné poradny Kraje Vysočina požádala o formulační úpravu stávajícího vymezení hlavního účelu a předmětu činnosti;
- ředitel Ústavu sociální péče Lidmaň požádal o změnu názvu příspěvkové organizace;
- ředitelka Domova důchodců Ždírec požádala o změnu názvu organizace a rozšíření předmětu činnosti;
- ředitelka Domova Jeřabina požádala o rozšíření předmětu činnosti organizace.
V případě Diagnostického ústavu sociální péče Černovice, Domova ve Věži a Domova důchodců Ždírec byla v rámci komplexní revize provedena formální úprava číslování a členění jednotlivých článků zřizovací listiny.
Návrh řešení V materiálu RK-19-2014-27, př. 1 jsou orgánům kraje předkládány dodatky zřizovacích listin příspěvkových organizací na úseku sociálních služeb zřizovaných Krajem Vysočina. OSV navrhuje schválení těchto dodatků.
Podle § 35 odst. 2 písm. j) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a § 27 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, přísluší zastupitelstvu kraje schvalovat zřizovací listiny příspěvkových organizací, které zřizuje, včetně jejich dodatků.
StanoviskaŘeditelé jednotlivých příspěvkových organizací odsouhlasili předkládané návrhy dodatků zřizovacích listin.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit dodatky zřizovacích listin příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina dle materiálu RK-19-2014-27, př. 1.
Odpovědnost OSV a ředitelé jednotlivých příspěvkových organizací
Termín 30. 6. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz