Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2014-10

RK-19-2014-10.doc  RK-19-2014-10pr01.pdf
Číslo materiálu10
Číslo jednacíRK-19-2014-10
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Nemovitý majetek, příloha M1 a kapitole Školství, mládeže a sportu
Zpracoval P. Kolář, A. Vlachová
Předkládá P. Kolář, K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuSchválený rozpočet Kraje Vysočina na rok 2014 zahrnuje na kapitole Nemovitý majetek, v příloze M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství prostředky na realizaci akce ČZA v Humpolci - rekonstrukce kovárny . Tato stavební akce má zajistit výukové prostory pro obory zaměřené na umělecké kovářství pro Akademii - Vyšší odbornou školu, Gymnázium a Střední odbornou školu uměleckoprůmyslovou Světlá nad Sázavou (dále jen Akademie). Akademie měla původně v úmyslu pro kovárnu využít bývalou kotelnu u světelského zámku, jako odloučené pracoviště školy. Objekt bývalé kovárny se nachází v zámeckém parku, který je v současné době ve vlastnictví jiné právnické osoby a i pozemek pod budovou je v jejím vlastnictví. Navíc původní představy školy o jednoduchosti stavebních úprav na kovárnu se nepotvrdily a požadavky hygieny by byly splnitelné při podstatně rozsáhlejších a nákladnějších úpravách. Provoz kovárny v tomto objektu není možný ani perspektivní s ohledem na záměry vlastníka zámku. Proto byly prověřovány možnosti rekonstrukce některých prostor v areálu ČZA, v lokalitě odloučeného pracoviště naproti zámku přes silnici. Poměrně dlouho byly diskutovány možnosti uvolnění potřebných prostor ze strany ČZA pro Akademii, vzájemné vazby, kolize výuky, rozvrhy hodin, potřebné prostory a další provozní a ekonomické záležitosti. OM zadal po mnoha jednáních posouzení možností dislokace kovárny ve dvou variantách:
Varianta A
Využití části kamenosochařské haly v odloučeném pracovišti Akademie v Lipnici nad Sázavou. V tomto pracovišti má Akademie již jednu stávající kovárnu a rozšíření o kovárnu pro obory zaměřené na umělecké kovářství se jeví jako logické. Odhadovaná cena stavebních úprav je v této variantě přijatelná - cca 2,5 mil Kč. Není nutné budovat sociální zařízení ani jiné zázemí.
Varianta B
Umístění v areálu ČZA. Tato varianta předpokládá demolici jednoho objektu a přístavbu kovárny ke stávající hale, v níž je mj. kovárna ČZA. Nutné je v této variantě rozšířit sociální zařízení, zřídit šatny a denní místnost. Přemístěna by musela být akumulátorovna a upravena areálová dešťová kanalizace ve dvoře. Odhadovaná cena stavebních úprav je v této variantě vysoká - cca 6,5 mil Kč.
Tyto varianty byly dále podrobně diskutovány i s OŠMS se závěrem doporučení realizace varianty A. Současně bylo řešeno i organizační zajištění akce. S ohledem na potřebnou rychlost řešení, rozsah stavebních úprav a možnost dosažení úspor při realizaci (Akademie je schopná si některé práce zajistit vlastními silami) bylo dohodnuto, že akci zajistí Akademie s tím, že kraj poskytne Akademii investiční dotaci ve výši 1 mil. Kč. OM poskytne potřebnou součinnost a dohled. Akademie dále pro realizaci akce využije finanční prostředky ze svého investičního fondu. Na základě jednání bude maximum zařízení pořizováno a instalováno tak, aby byl v budoucnosti v případě potřeby možný přesun na jiné místo.
Návrh řešení Návrh OM a OŠMS předpokládá realizaci varianty A prostřednictvím Akademie. Návrh usnesení k zajištění tohoto řešení předpokládá schválení rozpočtového opatření, spočívajícího ve snížení kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství o částku 1 000 000 Kč (ORG 1410090000) při současném zvýšení kapitoly Školství, mládeže a sportu o částku 1 000 000 Kč za účelem poskytnutí těchto finančních prostředků škole úpravou závazného ukazatele Investiční dotace. Finanční prostředky jsou škole poskytovány dle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, v souvislosti s výkonem zřizovatelské funkce.
StanoviskaOdbor informatiky: Podpora byla zaevidována v systému eDotace - O00935-04.
Ekonomický odbor nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření.
Ředitel Akademie - Vyšší odborné školy, Gymnázia a Střední odborné školy uměleckoprůmyslové Světlá nad Sázavou souhlasí s navrženým řešením.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* rozpočtové opatření spočívající ve snížení kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství, o částku 1 000 000 Kč při současném zvýšení kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3123 Střední odborná učiliště a učiliště o částku 1 000 000 Kč;
* zvýšení závazného ukazatele Investiční dotace u Akademie - Vyšší odborné školy, Gymnázia a Střední odborné školy uměleckoprůmyslové Světlá nad Sázavou IČO 15060977, o částku 1 000 000 Kč na zřízení pracoviště pro obory zaměřené na umělecké kovářství v odloučeném pracovišti Lipnice nad Sázavou;
souhlasí
s úpravou použití investičního fondu Akademie - Vyšší odborné školy, Gymnázia a Střední odborné školy uměleckoprůmyslové Světlá nad Sázavou na rok 2014 dle materiálu
RK-19-2014-10.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor školství, mládeže a sportu, odbor ekonomický
Termín říjen 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz