Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2014-30

RK-18-2014-30.doc  RK-18-2014-30pr01.pdf  RK-18-2014-30pr02.xls  RK-18-2014-30pr03.xls
Číslo materiálu30
Číslo jednacíRK-18-2014-30
NázevNávrh na schválení řádné účetní závěrky příspěvkových organizací v odvětví sociální péče
Zpracoval L. Hondlová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o schválení řádné účetní závěrky příspěvkových organizací v odvětví sociální péče dle vyhlášky 220/2013 Sb., o požadavcích na schvalování účetních závěrek některých vybraných účetních jednotek.
Příspěvkové organizace v odvětví sociální péče předložily v souladu s ustanovením § 4 vyhlášky a čl. 15 Pravidel Rady Kraje Vysočina, kterými se konkretizují vybrané vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi, zejména vybrané povinnosti ředitelů příspěvkových organizací, a stanoví se podmínky k jejich plnění č. 10/13 (dále jen pravidla ), podklady ke schválení řádné účetní závěrky.
Příspěvkové organizace zřizované Krajem Vysočina předkládají účetní závěrky ke schválení zřizovateli v souladu s vyhláškou č. 220/2013 Sb., o požadavcích na schvalování účetních závěrek některých vybraných účetních jednotek (zejména hlava II. této vyhlášky). Pro nastavení efektivnějších procesů kontroly účetních závěrek včetně jejich schvalování byla na Portálu PO vytvořena procesně orientovaná SW aplikace, která monitoruje schvalovací proces v průběhu celého cyklu (od zaevidování závěrky, kontroly zřizovatelským odborem až do konečného procesu schválení zřizovatelem). Aplikace umožňuje nastavit seznam schvalovaných dokumentů včetně zveřejňování vybraných dokumentů na Rejstříku příspěvkových organizací, který je určen pro veřejnost a umožňuje velmi přehlednou formou provádět jejich kontrolu před předložením ke schválení.
Pro velký objem schvalovaných dokumentů byla na Portálu PO vytvořena složka Účetní závěrky dostupná na adrese https://portalpo.kr-vysocina.cz/zaverky_rada, ve které jsou k dispozici účetní závěrky pro každou příspěvkovou organizaci vybraného odvětví a roku a to jak ve stavu před schválením v radě kraje, tak po schválení (s datem schválení a číslem usnesení).
Domov důchodců Zboží, příspěvková organizace a Domov pro seniory Velké Meziříčí, příspěvková organizace, se v roce 2013 dostaly do záporného výsledku hospodaření v důsledku nové úpravy v Českém účetním standardu (ČÚS č. 708, bodu 8.3), kdy v případě pořízení dlouhodobého majetku, který je odpisován a byl pořízen zcela nebo částečně z investičního transferu účtuje organizace současně s odpisem tohoto majetku také o časovém rozlišení přijatého investičního transferu do výnosů (který však není krytý finančními prostředky). Organizace ve svém účetnictví vedla fiktivní výnos, který nebyl finančně krytý a zkresloval hospodářský výsledek. Z tohoto důvodu došlo ke konci roku 2013 k odúčtování těchto fiktivních výnosů, ale organizace se tím dostaly do záporného výsledku hospodaření.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Kraje Vysočina po provedení řádné kontroly předložených dokladů příspěvkovými organizacemi navrhuje, aby Rada Kraje Vysočina schválila řádnou účetní závěrku příspěvkových organizací z odvětví sociální péče dle seznamu v materiálu RK-18-2014-30, př. 1 za rok 2013 pro každou jednotlivou organizaci v rozsahu uvedeném na adrese https://portalpo.kr-vysocina.cz/zaverky_rada.
V souladu s ustanovením § 59 odst. 1 písm. o) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je radě kraje vyhrazeno schvalovat účetní závěrku krajem zřízené příspěvkové organizace sestavenou k rozvahovému dni.
V souladu s ustanovením § 59 odst. 1 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je radě kraje vyhrazeno vykonávat zakladatelské a zřizovatelské funkce ve vztahu k právnickým osobám, organizačním složkám, které byly zřízeny nebo založeny krajem nebo které byly na kraj převedeny zvláštním zákonem, včetně jmenování a odvolávání jejich ředitelů a stanovení jejich platu a odměn; k tomu pravidelně jedenkrát ročně projednávat zprávu o jejich činnosti, o plnění jejich úkolů, pro které byly založeny nebo zřízeny, a přijímat příslušná opatření k nápravě.
StanoviskaEkonomický odbor k materiálu nemá připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* řádnou účetní závěrku příspěvkových organizací z odvětví sociální péče dle seznamu v materiálu RK-18-2014-30, př. 1 za rok 2013 pro každou jednotlivou organizaci v rozsahu uvedeném na adrese https://portalpo.kr-vysocina.cz/zaverky_rada;
* výsledek hospodaření za rok 2013 včetně návrhu na jeho rozdělení do peněžních fondů v rozsahu dle materiálu RK-18-2014-30, př. 2;
ukládá
* ředitelům příspěvkových organizací z odvětví sociální péče provést příděly do rezervního fondu ze zlepšeného výsledku hospodaření roku 2013 dle materiálu RK-18-2014-30, př. 2;
* řediteli Domova ve Zboží, příspěvkové organizace a ředitelce Domova pro seniory Velké Meziříčí, příspěvkové organizace zúčtovat zhoršený výsledek hospodaření za rok 2013 dle materiálu RK-18-2014-30, př. 2;
bere na vědomí
přehled vybraných ukazatelů činnosti příspěvkových organizací z odvětví sociální péče rok 2013 uvedených v příloze RK-18-2014-30, př. 3.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, ředitelé příspěvkových organizací za odvětví sociální péče
Termín 31. 5. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz