Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2005-29

RK-07-2005-29.doc  RK-07-2005-29pr1 (1).txt  RK-07-2005-29pr1.doc
Číslo materiálu29
Číslo jednacíRK-07-2005-29
NázevNAŘÍZENÍ kraje Vysočina, kterým se vydává Integrovaný program snižování emisí znečišťujících látek nebo jejich stanovených skupin kraje Vysočina
Zpracoval J. Růžička
Předkládá P. Hájek
Počet příloh
Popis problému

Kraj Vysočina je povinen dle §6 odst. 5 a 6 zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší
a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zpracovat pro své území krajský program snižování emisí znečišťujících látek nebo jejich stanovených skupin a vydat je ve svém nařízení. Jelikož se krajský program snižování emisí vztahuje na více znečišťujících látek je použit v názvu pojem "Integrovaný krajský program ...........".
Na svém zasedání dne 9. 7. 2002 (č. usnesení 395/24/2002/RK) Rada kraje Vysočina rozhodla o nejvhodnější nabídce ve veřejné soutěži a uložila odboru majetkovému a odboru životního prostředí zahájit jednání o uzavření smlouvy s firmou DHV ČR, spol. s.r.o., která byla uzavřena dne 24. 7. 2002 na akci: "Krajský program snižování emisí znečišťujících látek s cílem zlepšení kvality ovzduší a dosažení imisních limitů znečišťujících látek". Tato akce byla ukončena dne 14. 11. 2002 předáním dokumentu Ing. Hájkovi ve čtyřech výtiscích včetně CD.
Z důvodů poskytnutí dotace ze SFŽP ČR rozhodnutím ministra ŽP ze dne 28. 6. 2002 na akci "Územní energetická koncepce a koncepce snižování emisí a imisí kraje Vysočina" byl na návrh MŽP a kraje Vysočina jmenován SFŽP ČR řídící výbor pro koordinaci výše uvedené akce. V průběhu roku 2003 došlo ke zpoždění výběru zhotovitele a zpracování Územní energetické koncepce kraje Vysočina (ÚEK), jejíž vypracování bylo jednou z podmínek poskytnutí dotace na výše uvedenou akci.
Na svém zasedání řídící výbor pro zpracování ÚEK a koncepce snižování emisí a imisí kraje Vysočina konaného dne 11. 9. 2003 uložil doplnění a uvedení Krajského programu snižování emisí znečišťujících látek s cílem zlepšení kvality ovzduší a dosažení imisních limitů znečišťujících látek do souladu s programovou částí ÚEK kraje Vysočina (hlavně výstupy z ÚEK promítnout do programu), aktualizaci imisních dat v již zpracovaném programu a doplnění konkrétních návrhů k řešení opatření vyplývajících ze zpracovaného dokumentu.
Na základě požadavků řídícího výboru ze dne 11. 9. 2003 rozhodl vedoucí odboru životního prostředí Ing. Hájek, dne 16. 12. 2003 o přímém zadání veřejné zakázky firmě DHV CR, spol. s.r.o. na akci : "Aktualizace krajského integrovaného programu snižování emisí znečišťujících látek s cílem zlepšení kvality ovzduší a dosažení imisních limitů znečišťujících látek kraje Vysočina", na základě znalostí problematiky a zpracovávaných dat z již zpracovaného programu pro kraj Vysočina z roku 2002. Tato akce byla ukončena dne 30. 6. 2004 předáním dokumentu Ing. Hájkovi ve čtyřech výtiscích včetně CD.
Na zasedání řídícího výboru ze dne 22. 9. 2004 byla schválen dokument Aktualizace integrovaného programu snižování emisí znečišťujících látek a jejich stanovených skupin kraje Vysočina a dne 26. 11. 2004 proběhlo oponentní řízení ( zpracovatel oponentního posudku Doc. Ing. Z. Skála, ředitel energetického ústavu při VÚT Brno) a bylo konstatováno, že zpracovaný dokument je na vysoké úrovni a bylo doporučeno tento dokument schválit a využít jako základní materiál pro aktualizovanou koncepční práci v oblasti ochrany ovzduší kraje Vysočina.
Výsledkem je konečná verze NAŘÍZENÍ kraje Vysočina, kterým se vydává Integrovaný program snižování emisí znečišťujících látek nebo jejich stanovených skupin kraje Vysočina, která tvoří přílohu č. 1 materiálu.

Návrh řešení

Odbor životního prostředí navrhuje Radě kraje Vysočina vydat Nařízení kraje Vysočina, kterým se vydává Integrovaný program snižování emisí znečišťujících látek nebo jejich stanovených skupin kraje Vysočina.

Primárním cílem programu je dosáhnout k roku 2010 doporučených hodnot krajských emisních stropů, které jsou pro kraj Vysočina stanoveny nařízením vlády č. 417/2003 Sb., kterým se stanoví závazné emisní stropy pro oxid siřičitý (SO2), oxidy dusíku (NOx), těkavé organické látky (VOC) a amoniak (NH3) a dále omezení emisí těch znečišťujících látek (či jejich prekurzorů), u kterých bylo zjištěno překračování imisních limitů a stabilizace emisí těch znečišťujících látek, u kterých k překračování imisních limitů nedochází.

Stanoviska

Odbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu, oddělení právní krajského živnostenského úřadu souhlasí se zněním nařízení.

Návrh usnesení

Rada kraje
vydává
Nařízení kraje Vysočina, kterým se vydává Integrovaný program snižování emisí znečišťujících látek nebo jejich stanovených skupin kraje Vysočina dle materiálu
RK-07-2005-29, př. 1.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín únor 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz