Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2014-75

RK-17-2014-75.doc  RK-17-2014-75pr01.doc
Číslo materiálu75
Číslo jednacíRK-17-2014-75
NázevNávrh rozpočtového opatření na kapitole Sociální věci
Zpracoval L. Hondlová, J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV souvislosti s trendem stárnutí populace a rostoucím výskytem obtížných sociálních situací spojených se zhoršením zdravotního stavu a potřebou dlouhodobé péče v případě konkrétních seniorů se stává nezbytným zlepšit návaznost systémů zdravotní a sociální péče. Cílem je, aby člověk, který po hospitalizaci ve zdravotnickém zařízení nebo po zhoršení zdravotního stavu již nemůže zůstat bez pomoci jiné osoby, co nejdříve obdržel vhodnou nabídku sociálních služeb, která jeho situaci co nejrychleji vyřeší. Další důležitou okolností je přechod financování sociálních služeb na kraje, pro který je potřebné koncepční nastavení sítě sociálních lůžek provozovaných ve zdravotnických zařízeních.
Odbor sociálních věcí plánuje v tomto roce zahájit tvorbu funkčního a efektivního modelu návaznosti zdravotní a sociální péče na území Kraje Vysočina. Systém bude zaměřen na občany, kteří potřebují dlouhodobou péči (lůžkovou, ambulantní, terénní). Práce na novém systému zahrnuje vytvoření metodiky pro zajištění další návazné sociální péče u klientů, kteří již nevyžadují hospitalizaci ve zdravotnickém zařízení, přípravu návrhu na sjednocení pravidel a postupů ve zdravotnických zařízeních kraje, které mají registrované sociální služby dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a také připravit analýzu možných řešení na využívání zbytných lůžkových kapacit ve zdravotnických zařízeních. Podrobnější informace k připravovanému modelu jsou uvedeny v příloze č. 1 materiálu RK-17-2014-75. Celý materiál bude vypracován v časovém horizontu cca 5 měsíců a bude součástí kontinuálního procesu řízení vzájemných vazeb mezi oběma odvětvími.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí navrhuje radě kraje schválit rozpočtové opatření, v rámci kterého bude navýšena kapitola Sociální věci, § 4399 - Ostatní záležitosti sociálních věcí a politiky zaměstnanosti o částku 200 000 Kč na zpracování modelu návaznosti zdravotní a sociální péče na území Kraje Vysočina za použití kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje.
StanoviskaEkonomický odbor: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 14. 5. 2014 činí 33 053 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Sociální věci, § 4399 - Ostatní záležitosti sociálních věcí a politiky zaměstnanosti o částku 200 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 200 000 Kč na zpracování modelu návaznosti zdravotní a sociální péče na území Kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, ekonomický odbor
Termín 31. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz