Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2005-24

RK-07-2005-24.doc  RK-07-2005-24pr1.tif
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-07-2005-24
NázevŽádost Oblastní charity Třebíč o finanční podporu
Zpracoval A. Řehořová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problému

Oblastní charita Třebíč získala v roce 2004 do pronájmu od města Třebíč budovu bývalé mateřské školy na ulici gen. Sochora.
Do těchto prostor chce charita z kapacitních důvodů přemístit dvě ze svých zařízení, a to stacionář Úsměv určený pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením a dále domovinku pro seniory a zdravotně postižené. V současnosti obě tato zařízení využívají budovu bývalých jeslí na sídlišti v Třebíči - Borovině.
Stacionář Úsměv poskytuje služby a aktivity pro výše popsanou cílovou skupinu občanů. Služby jsou poskytovány individuálně dle přání, potřeb a možností klientů. Zejména jde o nácvik dovedností v sebeobsluze a péči o vlastní osobu, relaxační a rehabilitační činnosti atd. Ve stávajících prostorách, které jsou nedostačující, má stacionář k dispozici pouze 1 dílnu. V malé jídelně nemohou klienti jíst společně, musí se střídat. Společenská místnost je využívaná k rehabilitaci. Do stacionáře dochází 34 klientů, kapacita je plně vytížena a dochází k odmítání poskytování dalších služeb novým zájemcům (absolventi zvláštních a pomocných škol, kteří nenacházejí uplatnění na trhu práce v regionu Třebíč). Z těchto důvodů zůstávají dospělí lidé s mentálním postižením doma a jejich rodinní příslušníci tak ztrácejí možnost docházet do zaměstnání.
Rekonstrukcí nové budovy získá stacionář prostory pro jednotlivé dílny (keramická, dřevodílna, atd.), velkou jídelnu, tělocvičnu a místnost pro individuální terapii, včetně využití zařízení pro vozíčkáře.
Domovinka je zařízení určené lidem, kteří pro svůj věk nebo zdravotní stav nemohou zůstat doma sami. Je rovněž otevřena všem seniorům a zdravotně postiženým, kteří chtějí strávit čas ve společnosti vrstevníků. Toto zařízení umožňuje rodinám, které se starají o starého nebo zdravotně postiženého člověka, aby se mohly přes den věnovat svým povinnostem s vědomím, že jejich blízký má zajištěnu potřebnou péči. Jedná se o zařízení, které je jediným v třebíčském regionu. Stávající kapacita je 15 osob, zájemců o tyto služby je však dvojnásobný počet. Nové prostory by umožnily zvýšení kapacity zařízení a zkvalitnění poskytovaných služeb.
Předběžné náklady na rekonstrukci se pohybují ve výši 1 700 000,- Kč. V současné době je zpracován propočet nákladů stavby a studie návrhu řešení.
Oblastní charita Třebíč požádala o povolení konání veřejné sbírky v termínu od 18. 8. 2004 - 16. 7. 2007. Ke dni 31. 12. 2004 byla na sbírkovém účtu zřízeném na rekonstrukci popisovaného objektu částka 381 471,- Kč. Rovněž tak byla podána žádost na město Třebíč o podporu ve výši 500 000,- Kč.
Žádost Oblastní charity Třebíč je k tomuto návrhu připojena jako materiál
RK-07-2005-24, př. 1.


Návrh řešení

V roce 2004 byla na základě schválených Pravidel podpory sociálních služeb v kraji Vysočina poskytována podpora pouze na provozní náklady poskytovatelů sociálních služeb. Nebyla tedy určena na investice poskytovatelů, kteří nejsou ve zřizovatelské působnosti kraje.
S obdobnými potížemi investičního rázu se potýkají i další nestátní neziskové organizace poskytující sociální služby v kraji. V současné době kraj nemá žádný program, kterým by poskytoval prostředky právě na podporu investic v sociálních službách, počítá se pouze se systémovou podporou jejich provozu. Ani celostátní dotační politika podporu investic u nestátního neziskového sektoru neřeší. Některé rozsáhlé investiční akce v oblasti infrastruktury pro provoz sociálních služeb mohou být podpořeny z Evropských strukturálních fondů, ale spodní hranice této podpory činí 2 mil. Kč. Drobné investiční akce tedy nelze podpořit ani touto cestou.
Schválení dotace pro realizaci uvedeného projektu by bylo vyhověním konkrétní žádosti s tím, že další případní žadatelé se zatím na kraj neobrátili, ale v návaznosti na poskytnutí dotace by pravděpodobně podali obdobnou žádost. Investiční akce v této oblasti jsou obvykle jednorázovými záležitostmi, na jejichž realizaci je vhodné dát všem zájemcům stejnou příležitost k získání podpory. Z toho důvodu lze problém těchto investic řešit cestou opakovaných grantových programů.
V loňském roce byl vyhlášen z Fondu Vysočiny grantový program "Vysočina bez bariér", který se setkal s velkým zájmem. Odbor sociálních věcí a zdravotnictví připravuje podklady pro opakované vyhlášení tohoto programu i v roce 2005. Tento program měl tři podprogramy specifikující jako oblasti podpory odstraňování stavebních bariér, odstraňování bariér ve veřejné dopravě a odstraňování společenských bariér. Bylo by možné rozšířit spektrum oblastí i o podporu projektů směřujících ke zlepšení sociálního prostředí v zařízeních poskytovatelů sociálních služeb a tím přiznat podporu obdobným projektům jako je žádost Oblastní charity Třebíč. Takové rozšíření by přispělo k usnadnění podpory sociálních služeb při začleňování osob se zdravotním znevýhodněním do společnosti a tím k dalšímu odstraňování bariér, s nimiž se tito lidé ve svém životě setkávají.
Předkládáme tedy dvě varianty vyřízení obdržené žádosti:
1) Uložit odboru sociálních věcí a zdravotnictví přípravu návrhu na vyhovění žádosti a poskytnutí dotace v konkrétní výši, včetně návrhu odpovídajícího rozpočtového opatření.
2) Zamítnout žádost o dotaci a uložit odboru sociálních věcí a zdravotnictví navrhnout řešení problematiky investic do infrastruktury sociálních služeb poskytovaných nestátními neziskovými organizacemi v rámci přípravy grantových programů garantovaných odborem.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví pokládá podporu investic v této oblasti ze strany kraje za potřebnou, přičemž za vhodnější ve vztahu k potenciálním žadatelům považujeme za vhodnější zvolení druhé varianty.

Stanoviska

Stanoviska nebyla vyžádána.


Návrh usnesení

Varianta 1
Rada kraje
ukládá
odboru sociálních věcí a zdravotnictví přípravu návrhu na vyhovění žádosti a poskytnutí dotace v konkrétní výši, včetně návrhu odpovídajícího rozpočtového opatření.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín březen 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz