Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2005-18

RK-07-2005-18.doc
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-07-2005-18
NázevÚčast na projektu přípravných inspekcí kvality MPSV
Zpracoval J. Bína, K. Dáňová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problému

Ministerstvo práce a sociálních věcí (dále jen MPSV) realizuje projekt přípravných inspekcí kvality sociálních služeb, jehož gestorem je odbor sociálních služeb MPSV. Cílem projektu je umožnit zařízením sociální péče a jejich zřizovatelům přípravu na předpokládanou budoucí zákonnou povinnost naplňování Národních standardů kvality sociálních služeb, realizovat praktickou část vzdělávacího programu pro budoucí inspektory kvality sociálních služeb a dotvořit metodiku inspekcí. Inspekce jsou prováděny na základě současné Metodiky inspekcí MPSV. Velikost inspekčního týmu i počet dní se přizpůsobuje charakteru zařízení a počtu klientů. Inspekce jsou dvoudenní s dvoučlenným týmem, popř. třídenní s tříčlenným týmem. Náklady inspekčních týmů jsou hrazeny z prostředků MPSV.
Přípravné inspekce mají dobrovolný charakter a probíhají na základě objednávky zřizovatele. Z oslovených zařízení sociální péče v kraji Vysočina písemně zažádaly o zařazení do projektu inspekcí kvality sociálních služeb následující: Domov důchodců Náměšť nad Oslavou, Domov důchodců Ždírec, Domov důchodců Třebíč - Manželů Curieových, Domov důchodců Havlíčkův Brod, Domov důchodců Humpolec, Domov důchodců Onšov, Domov důchodců Velký Újezd, Domov důchodců Proseč Obořiště, Ústav sociální péče Těchobuz, Ústav sociální péče Zboží, Ústav sociální péče Lidmaň. Pokud kraj objedná provedení přípravných inspekcí u těchto organizací, bude MPSV z jejich seznamu vybírat zařízení, která zařadí do praktické části vzdělávacího programu inspektorů kvality. Konečný počet zařízení, která budou do programu zařazena, není v současné době určen.

Návrh řešení

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví navrhuje aktivní participaci výše jmenovaných zařízení sociální péče na projektu přípravných inspekcí kvality sociálních služeb. Je to vhodná příležitost k nastartování realizace systému hodnocení kvality sociálních služeb a k vyzkoušení této metody v praxi. Pro příspěvkové organizace kraje v oblasti sociálních služeb i pro zřizovatele se výsledek přípravných inspekcí stane prostředkem k ověření, do jaké míry jsou Národní standardy naplňovány v praxi.
Nálezy přípravných inspekcí budou využívány pro vzájemnou spolupráci zřizovatele s poskytovateli v zájmu rozvoje kvality poskytovaných sociálních služeb v rezidenčních zařízeních sociální péče.

Stanoviska

Stanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usnesení

Rada kraje
schvaluje
objednání přípravných inspekcí kvality sociálních služeb v zařízeních sociální péče uvedených v materiálu RK-07-2005-18 za metodického vedení odboru sociálních služeb MPSV a v souladu s procesem zavádění Národních standardů kvality sociálních služeb.
Odpovědnost Odbor sociálních věcí a zdravotnictví, ředitelé domovů důchodců a ústavů sociální péče
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz