Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2005-09

RK-07-2005-09.doc
Číslo materiálu09
Číslo jednacíRK-07-2005-09
NázevZáměr vyhlášení ceny kraje Vysočina za kulturní počin roku 2004
Zpracoval L. Vyhlídalová
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problému

Odbor kultury a památkové péče předkládá radě kraje záměr vyhlásit cenu kraje Vysočina za kulturní počin roku 2004 "Zlatá jeřabina". Cílem je zejména poukázat na množství zajímavých kulturních akcí probíhajících celoročně v kraji a na bohaté kulturní dědictví a péči o něj.
Uspořádání této akce by mělo být mimo jiné prezentací
1. grantových programů vyhlašovaných pro oblast kultury, zejména Regionální kultura,
Klenotnice Vysočiny
2. regionálních postupových a národních přehlídek pořádaných v kraji
3. úspěchů péče o kulturní dědictví, zejména výsledků obnovy kulturních památek
realizované podle Pravidel pro poskytování dotací na obnovu kulturních památek
v kraji Vysočina v roce 2004.
Cílem je zároveň motivace organizátorů kulturních akcí k dalším aktivitám a vlastníků k účinnější péči o kulturní památky.
Do jisté míry by měla tato aktivita ukázat, o kterou kulturní nabídku je mezi veřejností největší zájem a jak je vnímána a hodnocena obnova kulturních památek v kraji.

Návrh řešení

Odbor kultury a památkové péče navrhuje vyhlášení ceny "Zlatá jeřabina" ve 2 kategoriích:
1. živá kultura (kulturní akce, koncerty atd. s uvedením konkrétních příkladů)
2. péče o kulturní dědictví (nová muzejní expozice, muzeum či galerie, významná obnova kulturní památky atd. s uvedením konkrétních příkladů).
Města a obce kraje Vysočina, neziskové organizace a kulturní instituce budou odborem kultury a památkové péče osloveny k nominaci jedné nejvýznamnější akce kraje v každé kategorii dopisem zaslaným formou e-mailové zprávy.
Následně bude "Zlatá jeřabina" prezentována v Novinách kraje Vysočina s hlasovacím lístkem. Hlasovat bude rovněž možné přes internetové stránky kraje - odkaz na hlavní stránce.
Odbor kultury a památkové péče hlasování vyhodnotí a zajistí prezentaci výsledků v tisku. Ceny prvním třem v každé kategorii budou předány v termínu kolem 18. dubna 2005 v Horáckém divadle Jihlava při příležitosti oslav Mezinárodního dne památek a historických sídel vyhlašovaných UNESCO za účasti významných představitelů kraje, ministerstva kultury, zástupců České komise UNESCO, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a dalších.
Cena: finanční odměna a diplom (motiv jeřabina) v každé kategorii za:
1. místo 20 000 Kč
2. místo 10 000 Kč
3. místo 5 000 Kč

Celkové finanční náklady:
a) finanční odměna: 1. - 3. místo/2 kategorie = 70 000 Kč
b) diplomy, náklady na propagaci = cca 10 000 Kč
Tyto finanční prostředky navrhuje odbor kultury a památkové péče použít dle schváleného rozpočtu 2005 kapitoly kultura: Další možné finanční požadavky OKPP v roce 2005: Ceny "Zlatá jeřabina" za kulturní počin roku 2004 (veřejná anketa) 80 tis. Kč
c) popř. uspořádání samostatné kulturní akce (jazzové vystoupení, alternativní umění) - max. 80 000 Kč
Finančně zajistí příspěvkové organizace kraje Vysočina zřizované v oblasti kultury
Harmonogram:
únor 2005 - předložení materiálu RK ke schválení
konec února 2005 - vyhlášení pravidel, prezentace v tisku, na webových stránkách kraje
březen 2005 - hlasování veřejnosti
duben 2005 - vyhodnocení a předání cen
Poznámka:
Cena za kulturní počin roku 2004 záměrně neobsahuje kategorii cena za nejlepší knihu kraje Vysočina v roce 2004 /Edice Vysočiny/. Ta bude oceněna samostatně na Podzimním knižním trhu v Havlíčkově Brodě.

Stanoviska

Odbor sekretariátu hejtmana:
Popisovaný záměr hodnotíme jednoznačně pozitivně. Zapojení občanů do hlasování o vítěze ceny "Zlatá jeřabina" rozhodně přispěje k celkové propagaci jména a práce kraje a k popularizaci jeho dvou nejvýznamnějších informačních zdrojů. Těmi jsou právě Noviny kraje Vysočina a krajské internetové stránky.
Díky výsledkům ankety v kategorii "Živá kultura" budeme moci přesněji zacílit finanční podporu a současně propagaci Vysočiny, což povede ke zvýšení efektivnosti vynaložených investic. Aktivní práce čtenářů s Novinami kraje Vysočina zapadá do celkové koncepce projektu novin. Díky možnosti hlasování na www stránkách kraje předpokládáme zvýšení návštěvnosti stránek, což může druhotně vést ke zvýšení informovanosti občanů o práci samosprávy, díky objevení přímého informačního zdroje.
Oddělení vnějších vztahů odboru sekretariátu hejtmana je připraveno na popisované akci aktivně spolupracovat. Zároveň si dovolujeme upozornit na nutnost dodržování termínů spojených s vydáváním krajských novin.

Návrh usnesení

Rada kraje
schvaluje
záměr vyhlášení ceny kraje Vysočina za kulturní počin roku 2004 "Zlatá jeřabina" a
ukládá
odboru kultury a památkové péče připravit vyhlášení ceny kraje Vysočina za kulturní počin roku 2004 "Zlatá jeřabina" a předložit materiál radě kraje ke schválení.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče
Termín únor 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz