Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-13-2014-23

RK-13-2014-23.doc  RK-13-2014-23pr01.pdf
Číslo materiálu23
Číslo jednacíRK-13-2014-23
NázevNabídka finančních prostředků MPSV k podpoře projektu Transformace ÚSP Křižanov II. z Integrovaného operačního programu
Zpracoval J. Bína, E. Komínková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina navrhl Ústav sociální péče Křižanov, p. o. do projektu transformace pobytových zařízení sociální péče, jejichž investiční náklady jsou financované z Integrovaného operačního programu. Důvodem byla skutečnost, že organizace sídlí v areálu zámku, který po stavební stránce nevyhovuje potřebám bydlení současného počtu klientů a požadavkům na kvalitní způsob poskytování sociálních služeb a není ani vhodný k zásadní přestavbě. Transformace zařízení již byla zahájena prostřednictvím projektu Transformace ÚSP Křižanov I. Tento projekt je navazující řeší částečnou transformaci zařízení s cílem snížení kapacity pobytové služby v současném sídle organizace v areálu zámku a tím zvýšení kvality prostředí a podmínek pro poskytování pobytových služeb.
Předfinancování projektu schválilo zastupitelstvo Usnesením 0059/01/2012/ZK. V současné době dochází u toho projektu ke změně pozemků vhodných k výstavbě, k dokončování realizační projektové dokumentace a k její kontrole na MPSV.
Projekt Transformace ÚSP Křižanov II. prošel výběrovou komisí MPSV a byl doporučen k finanční podpoře z IOP. Dne 25. 2. 2014 byla rada kraje informována, že vzhledem ke stavu čerpání prostředků v Integrovaném operačním programu v oblasti intervence 3.1 - Služby v oblasti sociální integrace byl tento projekt i přes úspěšné hodnocení zařazen do seznamu náhradních projektů na třetí místo s rozpočtem 52 872 057,- Kč z toho způsobilé výdaje ve výši 49 426 439,89,- Kč. Prvním třem projektům v náhradním seznamu byla nabídnuta finanční částka k čerpání ve výši 27 263 112,- Kč. Vzhledem k tomu, že projekty byly schváleny jako celky, v případě čerpání prostředků z IOP bylo třeba zrealizovat projekt v celém rozsahu a rozdíl mezi poskytnutou dotací a rozpočtem projektu bylo třeba zafinancovat z rozpočtu kraje. Na základě usnesení rady kraje byla na MPSV zpracována opověď spočívající v informování MPSV o tom, že v případě projektu Transformace ÚSP Křižanov II nemá kraj o jeho realizaci za nabídnutých podmínek a v termínech stávajícího Integrovaného operačního programu zájem, ale bude se připravovat na jeho realizaci v případě vypsání vhodného dotačního titulu.
Dne 28. 3. 2014 informovalo MPSV kraj o nabídce finančních prostředků ve výši 49 426 439,89,- Kč určených pro realizaci projektu Transformace ÚSP Křižanov II. Díky úsporám v realizovaných projektech transformace v jiných krajích je nabídnutá částka ve výši celkových způsobilých výdajů.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje vzít na vědomí informaci o nabídce finančních prostředků MPSV k podpoře projektu Transformace ÚSP Křižanov II. z Integrovaného operačního programu dle RK-13-2014-23, př. 1 a uložit odboru sociálních věcí zpracovat odpověď spočívající v informování MPSV o souhlasu s výší nabídnutých finančních prostředků a o zájmu kraje pokračovat v realizaci projektu Transformace ÚSP Křižanov II. s využitím dotace z IOP s tou podmínkou, že bude akceptována případná změna v lokalitách umístění domácností.
Kromě nejistoty ve financování projektů jsme při přípravě předchozí odpovědi MPSV přihlédli i k tomu, že do června 2015 by kraj nesl velké riziko, že nezvládne dokončit projekt v termínu. Při konzultacích na MPSV jsme dříve také obdrželi stanovisko, že změny lokalit projektu (původně Žďár nad Sázavou, Křižanov a Bobrová - 5 domácností) by ohrozily platnost původního hodnocení projektu. Nyní MPSV prodlužuje termín realizace projektů do listopadu 2015 a při konzultaci připustilo i možnost změny v umístění domácností.
Vzhledem k možnosti případného nahrazení pozemků ve Žďáru nad Sázavou a v Bobrové, bychom získáním dotace odvrátili riziko neprofinancování dosavadních nákladů na projektovou dokumentaci a riziko nerealizace výstavby domácností na zajištěných pozemcích v Křižanově. Možnost dokončení projektu je průběžně konzultována s odpovědnou pracovnicí majetkového odboru.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o nabídce finančních prostředků MPSV k podpoře projektu Transformace ÚSP Křižanov II. z Integrovaného operačního programu dle RK-13-2014-23, př. 1;
ukládá
uložit odboru sociálních věcí zpracovat odpověď spočívající v informování MPSV o souhlasu s výší nabídnutých finančních prostředků a o zájmu kraje pokračovat v realizaci projektu Transformace ÚSP Křižanov II. s využitím dotace z IOP s tou podmínkou, že bude akceptována případná změna v lokalitách umístění domácností.
Odpovědnost OSV
Termín 2015- 11- 30
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz