Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2014-61

RK-12-2014-61.doc  RK-12-2014-61pr01.pdf  RK-12-2014-61pr02.doc
Číslo materiálu61
Číslo jednacíRK-12-2014-61
NázevŽádost o poskytnutí podpory z Operačního programu Životní prostředí na projekt Biodiverzita - PP Hajnice
Zpracoval J. Janová
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuNa základě projednání projektového záměru projednávaného v radě kraje 21/2009 dne
23. 6. 2009 a usnesení Rady kraje Vysočina č. 0958/21/2009/RK byl tehdejším odborem životního prostředí ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, nestátními neziskovými organizacemi a odborníky zpracován seznam lokalit - maloplošných zvláště chráněných území (níže jen MZCHÚ ) a evropsky významných lokalit (níže jen EVL ) v péči Kraje Vysočina vhodných pro asanaci, revitalizaci a regeneraci kde lze předpokládat podporu z Operačního programu Životního prostředí (dále též OPŽP ). Následně bylo zadáno vypracování žádostí a projektové dokumentace (včetně dokladové části, mimo jiné zahrnující souhlasy vlastníků dotčených pozemků) pro realizaci prací s cílem asanace anebo záchrany MZCHÚ a EVL v péči Kraje Vysočina. Tak vznikla série celkem 9 žádostí (akcí) do OPŽP pod souhrnnými názvy projektů Biodiverzita a Biodiverzita II.
Dne 30. srpna 2011 rada kraje usnesením č. 1425/27/2011/RK a dne 20. září 2011 taktéž zastupitelstvo kraje usnesením č. 0428/05/2011/ZK vzalo na vědomí postup zabezpečení přípravy druhé vlny akcí projektu Biodiverzita (dále pak pro přehlednost označovaný jako projekt Biodiverzita II.) a uložila tehdejšímu odboru životního prostředí připravit vybrané akce projektu k předložení do Operačního programu Životního prostředí.
Dne 6. listopadu 2012 byly žádosti usnesením č. 1917/36/2012/RK schváleny radou kraje k předložení do Operačního programu Životní prostředí, mj. i žádost Biodiverzita II. - Drobné sanační zásahy ve vybraných MZCHÚ v péči Kraje Vysočina . Součástí této žádosti byla i obnova rybníka Stará Hajnice v přírodní památce Hajnice jako výjimečného biotopu, především pro obojživelníky (ropuchu obecnou, čolka obecného i horského, skokany aj.), ale i pro další význačné druhy živočichů a mokřadních druhů rostlin, např. vodní měkkýše levatku říční (Physa fontinalis) či hrachovku (Pisidium cf. Casetranum), rdest vzplývavý (Potamogeton natans), rdest širolistý (Potamogeton obtusifolius) a další. Pro realizaci tohoto opatření byla připravena projektová dokumentace, uzavřena smlouva o spolupráci s vlastníkem dotčených nemovitostí, vydány veškeré výjimky a povolení dle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny i další nezbytné podklady. Přestože žádost byla akceptována a 1. července 2013 byl vydán registrační list, tak vzhledem k pozdě vydanému stavebnímu povolení příslušného vodoprávního úřadu (rozhodnutí Magistrátu města Jihlavy nabylo právní moc až po termínu uzávěrky výzvy) se náklady na realizaci obnovy rybníka v přírodní památce Hajnice staly nezpůsobilými výdaji tohoto projektu.
Návrh řešení Na základě výše uvedeného odbor životního prostředí a zemědělství navrhuje nerealizovat opatření spočívající v obnově rybníka v přírodní památce Hajnice v rámci akce Biodiverzita II. - Drobné sanační zásahy ve vybraných MZCHÚ v péči Kraje Vysočina vzhledem k jeho finanční náročnosti. Pro realizaci tohoto opatření navrhuje odbor životního prostředí a zemědělství radě kraje ke schválení novou žádost o poskytnutí podpory z OPŽP dle přílohy č. 1 tohoto materiálu do aktuálně probíhající LVIII. Výzvy k podávání žádostí (příjem žádostí do 15. dubna 2014) pro akci Biodiverzita - PP Hajnice . Protože v současné době již jsou k dispozici veškerá potřebná povolení, mohl by kraj v případě podpoření žádosti čerpat na realizaci akce dotace ve výši 90% z celkových způsobilých výdajů.
Součástí žádosti je rovněž soubor čestných prohlášení uvedených ve článku L žádosti a rovněž prohlášení, že předmětem žádosti není kompenzační nebo nápravné opatření nebo opatření náhradní uložené rozhodnutím orgánu státní správy připojené k materiálu
RK-12-2014-61 jako příloha č. 2.
Zastupitelstvo kraje schválilo usnesením č. 0324/04/2013/ZK převod finančních prostředků ve výši 21.000.000,- Kč z Fondu strategických rezerv na zvláštní účet kraje Zachování biodiverzity za účelem realizace projektu Biodiverzita II. , ve kterém se s realizací obnovy rybníka počítalo. Z těchto prostředků bude financována spoluúčast a předfinancování též osamostatněné akce Biodiverzita - PP Hajnice s tím, že v případě akceptace žádosti a schválení její podpory se na spolufinancování bude podílet z 85 % Evropský fond pro regionální rozvoj, z národních zdrojů půjde 5 % a spoluúčast kraje bude tvořit 10 % způsobilých výdajů akce.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu souhlasí s návrhem usnesení.
Odbor ekonomický souhlasí s návrhem usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
předložit žádost Kraje Vysočina o poskytnutí podpory na projekt Biodiverzita - PP Hajnice dle materiálu RK-12-2014-61, př. 1 do Operačního programu Životní prostředí;
prohlašuje
skutečnosti uvedené v materiálech RK-12-2014-61, př. 1 a RK-12-2014-61, př. 2;
ukládá
odboru životního prostředí a zemědělství předložit žádost o poskytnutí podpory na projekt Biodiverzita - PP Hajnice do Operačního programu Životní prostředí.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství
Termín 15. 4. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz